14 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”

Η επική τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» άφησε εποχή στην κινηματογραφική ιστορία. Οι ταινίες παρουσιάστηκαν στην αυγή του 21ου αιώνα και θεωρήθηκαν μια από τις μεγαλύτερες και πιο φιλόδοξες παραγωγές, με το συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 280 εκατομμύρια δολάρια και να απαιτούνται 8 χρόνια γυρισμάτων.

Για την τριλογία η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από κριτικούς και θαυμαστές των βιβλίων, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πιο πιστή μεταφορά βιβλίου στον κινηματογράφο, έχουν γραφεί πάρα πολλά.

Εμείς σαν λάτρεις της τριλογίας, ξεχωρίσαμε 14 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.


1. Ο Aragorn και η Arwen είναι ξαδέλφια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

άρχοντα των δαχτυλιδιών
Πηγή εικόνας: Frpnet.net

Ο Aragorn είναι απόγονος του Elros, που ήταν αδελφός του Elrod. Τα δύο αδέλφια ήταν μέλη μιας φυλής που ονομάζονταν «Μισο-ξωτικά», που τους έδωσε τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα στις ζωές των Ξωτικών και των Ανθρώπων. Ο Elros, επέλεξε να ζήσει σαν θνητός, ενώ ο Elrod, επέλεξε την αθάνατη ζωή των Ξωτικών.

2. Ο Legolas ίσως να μην ήταν ξανθός

άρχοντα των δαχτυλιδιών
Πηγή εικόνας: Lomioes.com

Η χαρακτηριστική εμφάνιση του Orlando Bloom ως Legolas, με υπέροχα ξανθά μαλλιά, δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στην πραγματικότητα, καθώς ο Tolkien, δεν περιέγραψε πουθενά με ακρίβεια την εμφάνισή του. Έτσι αν και γνωρίζουμε ότι ο πατέρας του Legolas, Thranduil, είχε χρυσαφένια μαλλιά, ο ίδιος δεν αποκλείεται να μην του έμοιαζε.

3. Ο φόβος του Sean Bean για τα ελικόπτερα

Πηγή εικόνας: Quora.com

Ο Βρετανός ηθοποιός έπαιξε τον ρόλο του Boromir. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στη Νέα Ζηλανδία, υπήρξαν αρκετές σκηνές που έπρεπε να γυριστούν στην ενδοχώρα. Ο Sean Bean, φοβόταν πολύ να πετάξει με εναέρια μέσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην θέλει να μεταφερθεί με ελικόπτερο και να σκαρφαλώνει το βουνό, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

4. Η μάχη στο Helm’s Deep

Πηγή εικόνας: Vg247.com

Τουλάχιστον τέσσερις μήνες χρειάστηκαν για τα γυρίσματα αυτής της εντυπωσιακής σκηνής. Tα γυρίσματα πραγματοποιούνταν αποκλειστικά κατά τις νυχτερινές ώρες.

5. Ο Christopher Lee είχε συναντήσει τον Tolkien

Πηγή εικόνας: T24.com

Ο σπουδαίος ηθοποιός Christopher Lee, που ενσάρκωσε τον μάγο Saruman, ήταν και ο μοναδικός από το cast του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», που είχε γνωρίσει από κοντά τον Tolkien. Οι δύο άντρες είχαν συναντηθεί τυχαία σε ένα μπαρ της Οξφόρδης! Μάλιστα, ο Christopher Lee, ήταν μεγάλος θαυμαστής του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», έχοντας δηλώσει πως διάβαζε το έργο μια φορά κάθε χρόνο απ’ όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά.

6. Sean Connery για Gandalf

Πηγή εικόνας: Americanuckradio.com

Ο ρόλος αρχικά είχε προταθεί στον Sean Connery. Εκείνος όμως είχε αρνηθεί την πρόταση που του είχε γίνει, αν και εκείνη περιλάμβανε τριάντα εκατομμύρια δολάρια και 15% επί των κερδών της τριλογίας. Υπολογίζεται ότι έχασε περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια καθώς η εμπορική επιτυχία ήταν τεράστια.

7. Τα δισκία του Frodo

Πηγή εικόνας: Reddit.com

Στη σκηνή κατά την οποία η τεράστια αράχνη Shelob, κυνηγάει τον Frodo, και εκείνος δέχεται αρκετά χτυπήματα, ο ηθοποιός, Elijah Wood, είχε βάλει στο στόμα του ειδικά δισκία, ώστε να μπορεί να βγάζει αφρό από το στόμα στην σκηνή που έπρεπε.

8. Ο Sauron δεν είναι το απόλυτο κακό στη Μέση Γη

Πηγή εικόνας: Hnentertainment.com

Αν και στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ο άρχοντας της Mordor, ενσαρκώνει το απόλυτο κακό, στην πραγματικότητα είναι απλά ένας ακόλουθος του πιο μοχθηρού πλάσματος που έπλασε η φαντασία του Tolkien. Το όνομα του είναι Morgoth. Ήταν ένας από τους Ainur (αθάνατες οντότητες) που επαναστάτησε και η ιστορία του φέρνει στο νου τον Σατανά. Οι Valar (Δυνάμεις του Κόσμου ή Αγγελικές Δυνάμεις) έστειλαν τον Gandalf, και τους άλλους μάγους στη Μέση Γη προκειμένου να την προστατεύσουν από τον Sauron, που ακολουθούσε τα διαβολικά σχέδια του αφεντικού του.

9. “Η επιστροφή του Βασιλιά”

άρχοντα των δαχτυλιδιών
Πηγή εικόνας: Spotern.com

Στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», το τρίτο μέρος ονομάζεται “Η Επιστροφή του Βασιλιά“, ωστόσο, ο συγγραφέας δεν ήθελε να είναι αυτός ο τίτλος του τρίτου μέρους της τριλογίας, καθώς πίστευε πως αποκαλύπτει υπερβολικά πολλά για την υπόθεση και την πλοκή. Ο εκδότης του όμως, δεν ικανοποίησε το αίτημα του.

10. Τα πόδια των Hobbit

Πηγή εικόνας: Mondofox.it

Περισσότερα από 1.800 διαφορετικά ζευγάρια ειδικά κατασκευασμένων παπουτσιών χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να μπορέσουν οι χαρακτήρες Hobbit να ζήσουν τις περιπέτειες τους  ξυπόλητοι.

11. Το Βραβείο Καλύτερης Εικόνας

Πηγή εικόνας: Slashfilm.com

Η πρώτη ταινία της τριλογίας, «Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», ήταν η πρώτη ταινία φαντασίας που κέρδιζε ποτέ βραβείο Όσκαρ για την Καλύτερη Εικόνα.

12. Τραυματισμοί on set

Πηγή εικόνας: Whatculture.com

Κατά τη διάρκεια των ιδιαιτέρως απαιτητικών γυρισμάτων στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», αρκετοί ήταν οι ηθοποιοί που τραυματίστηκαν. Ο Viggo Mortensen, κατέληξε με ένα-δυό σπασμένα δάχτυλα ποδιών, και έχασε και ένα δόντι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Σε μια άλλη σκηνή, ο Orlando Bloom, και ο κασκαντέρ του Gimli, έπεσαν από το άλογο τους, με συνέπεια ο Orlando Bloom, να τραυματιστεί ελαφρά, να γκρινιάξει πολύ, και να λάβει το ανάλογο πείραγμα από τους υπόλοιπους. Ο κασκαντέρ του Gimli (Brett Beattie), από την άλλη, είχε και άλλο τραυματισμό, όταν εξαρθρώθηκε το γόνατο του.

13. Το πραγματικό μήκος του ταξιδιού

άρχοντα των δαχτυλιδιών
Πηγή εικόνας: Stackexchange.com

Βλέποντας τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», συμπεραίνει κανείς πως το όλο ταξίδι του Frodo, ώσπου να κατορθώσει να καταστρέψει το δαχτυλίδι, χρειάστηκε μερικές εβδομάδες ή και μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα βιβλία του Tolkien, για να μπορέσει ο Frodo, να καταστρέψει το δαχτυλίδι χρειάστηκαν συνολικά 17 χρόνια.

14. Ο Tolkien και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

άρχοντα των δαχτυλιδιών
Πηγή εικόνας: Stephencwinter.com

Σύμφωνα με την κόρη του Tolkien, οι περιγραφές του Βάλτου των Νεκρών, απ’ όπου πέρασε ο Frodo, στο δρόμο προς την Mordor, προέρχονται από τα όσα είδε ο Tolkien, στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μερικά facts για τον «πατέρα» της Μέσης Γης, τον μέγα Tolkien:

Πηγή εικόνας: Bbc.com

– Δακτυλογράφησε τις 1.200 σελίδες του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» χρησιμοποιώντας μόνο 2 δάχτυλα.

– Στην ταφόπλακα του Tolkien, υπάρχει χαραγμένο το όνομα «Beren», ενώ στον τάφο της γυναίκας του το «Luthien». Πρόκειται για τα ονόματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας αγάπης μεταξύ ενός θνητού Ανθρώπου και μιας αθάνατης Ξωτικιάς. Μάλιστα, υπάρχει μια σκηνή στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», όπου ο Aragorn, τραγουδάει ένα τραγούδι που εξιστορεί την αγάπη τους.

– Σύμφωνα με τον Tolkien, πρωταγωνιστής του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» δεν ήταν ο Frodo, αλλά ο Sam.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολέτα Τσακουρίδου

90s kid, typing away at my laptop. Λατρεύω τις ταινίες και τις σειρές, τα βιβλία, την ποίηση και φυσικά την μουσική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;