Η εποχή του «super» κινηματογράφου

Marvel-The-Avengers-Movie-2012-HD-Wide-Screen-Wallpaper-51

Είναι πλέον δύσκολο να φανταστούμε μια κινηματογραφική χρονιά στην οποία να μην κυριαρχούν superhero ταινίες. Το κινηματογραφικό τοπίο που πριν από 10-15 χρόνια έδειχνε αδύνατο να υποδεχθεί μαζικά ταινίες με υπερήρωες τώρα κατακλύζεται με μεταλλαγμένους ανθρώπους και μασκοφόρους πολεμιστές του εγκλήματος. Παραγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ετήσια βάση βρίσκονται στην κορυφή των Box Office και αποσπούν υπέρογκα κέρδη γεμίζοντας κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο όμως η παγκόσμια κινηματογραφική σκηνή;

Η ραγδαία ανάπτυξη και επιτυχία αυτού του είδους των ταινιών είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα του έργου των δύο κολοσσών  του χώρου των κόμικς της Marvel Comics και της DC (Detective Comics) οι οποίες έφεραν στην ζωή αγαπημένους μας χαρακτήρες και  μονοπωλούν τον τομέα τους. Τα δύο αντίπαλα δέη οδηγούμενα από την απαιτητικότητα των φανατικών οπαδών τους για μια αξιόλογη μεταφορά των αγαπημένων ιστοριών τους στην μεγάλη αλλά και μικρή οθόνη ανέβασαν τον πήχη και  δημιούργησαν μια κόντρα που το κινηματογραφικό τοπίο δεν είχε ξαναδεί μέχρι πρότινος. Προϋπολογισμοί εκατομμυρίων, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά από τις δύο εταιρίες έβαλαν τον κινηματογράφο στην εποχή των σούπερ ηρώων. Αν και τα τελευταία χρόνια η Marvel απέκτησε την πρωτοκαθεδρία στις επιτυχίες και στα εισιτήρια, η DC κυριαρχούσε στην τηλεόραση και τα τελευταία δύο χρόνια έχει ξεκινήσει την κινηματογραφική αντεπίθεση της με τις εμπορικές επιτυχίες Man of Steel και Βatman vs Superman: Dawn of Justice.

Το συστατικό της κινηματογραφικής επιτυχίας των δύο εταιριών όμως βρίσκεται σε έναν απλό συνδυασμό. Η Marvel και η DC έφεραν στην ζωή τους ήρωες και τις μοναδικές πλοκές και ιστορίες που οι οπαδοί τους λάτρευαν να διαβάζουν τόσα χρόνια στα κόμικς μέσω μιας εξαιρετικής επιλογής ηθοποιών, οι οποίοι με την καθοδήγηση των σκηνοθετών αναπαρέστησαν τους χαρακτήρες σε επίπεδα τελειότητας. Η επιλογή αυτή των ηθοποιών συνδυάστηκε με την δημιουργία ενός σύμπαντος τόσο από την Marvel όσο και από την DC μέσα στο οποίο όλες οι ξεχωριστές ταινίες ενώνονται σε μία κοινή ιστορία που εκτυλίσσεται στην πάροδο των χρόνων και συνεχίζεται με κάθε καινούρια ταινία που δημιουργείται.

Διαβάστε επίσης  Τι είδαμε , τι χάσαμε : 1984 -Χίλια Εννιακόσια Ογδόντα Τέσσερα
Advertisements
Ad 14

marvel-vs-dc-banner

Είναι βέβαια αναγκαίο να επικεντρωθούμε στην επιλογή των ηθοποιών καθώς μέσω της άρτιας πρόσληψής τους και οι δύο εταιρίες είχαν διπλό κέρδος. Όχι μόνο ευχαρίστησαν τους χρόνια οπαδούς τους με την σχεδόν πιστή απεικόνιση των κόμικς στην μεγάλη οθόνη αλλά ακόμη περισσότερο προσέλκυσαν και κοινό που μέχρι τότε δεν είχε επαφή με τον κόσμο των υπερηρώων. Πιο συγκεκριμένα τα δύο κινηματογραφικά studio άλλαξαν την τακτική τους και άρχισαν να επιλέγουν ηθοποιούς χρόνια γνωστούς και επιτυχημένους στον κινηματογραφικό κόσμο ενώ παράλληλα προσλαμβάναν και ανερχόμενους ηθοποιούς με υποκριτικές ικανότητες που προϊδεάζουν για μια μεγάλη κινηματογραφική καριέρα. Αυτή η κίνηση μετά από χρόνια πρόσδωσε κύρος στις ταινίες και έκανε τον κόσμο να αντιληφθεί ότι δεν είναι απλά παραγωγές για παιδιά. Αρκεί απλά να δούμε μερικά από τα ονόματα που πλαισιώνουν το σύνολο των ηθοποιών που απαρτίζουν τις ταινίες, Robert Downey Jr, Chris Evans, Scarlett Johansson, Brie Larson( Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου), Αnthony Hopkins( Όσκαρ Α΄ αντρικού ρόλου), Michael Douglas(Όσκαρ Α΄ αντρικού ρόλου), Samuel L. Jackson, Ben Affleck, Jared Leto (Όσκαρ B΄ αντρικού ρόλου), Will Smith και η λίστα συνεχίζεται.

Τελικά όμως έρχεται στο προσκήνιο μια ερώτηση: Αξίζουν οι superhero ταινίες τόση επιτυχία και δόξα; Κατά την γνώμη μου αξίζουν και με το παραπάνω. Ναι ποτέ κάποιος ηθοποιός δεν θα πάρει Όσκαρ για την ερμηνεία του ως πρωταγωνιστής τέτοιου είδους ταινίας, ναι ποτέ καμιά τέτοια ταινία δεν θα κερδίσει Χρυσή Σφαίρα ή θα προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών αλλά προσφέρει στο κοινό έναν συνδυασμό μοναδικών χαρακτήρων, αγωνιωδών ιστοριών και άρτια σκηνοθετημένων σκηνών δράσης που είναι απίθανο να μιμηθούν. Ένας άνθρωπος από τα δέκα του μέχρι τα πενήντα του μπορεί σε ετήσια βάση να απολαύσει την εναλλαγή του σκοτεινού, κυνικού και ρεαλιστικού περιεχομένου της DC με το αντίστοιχο αγωνιώδες, αστείο και αισιόδοξο της Marvel. Καλώς ή κακώς οι ταινίες αυτές ήρθαν για να μείνουν και δύσκολα θα απομακρυνθούν από την κορυφή των εισπράξεων και για αυτό έχουν προνοήσει οι δύο εταιρίες έχοντας ήδη ανακοινώσει άλλες 28 ταινίες μέχρι το 2020.

Διαβάστε επίσης  10+3 ταινίες με γιγάντια τέρατα που άφησαν εποχή

Βάλε στη ζωή σου αυτά που σε γεμίζουν. Δες πολλές ταινίες, άκου μουσική συνέχεια, υποστήριξε την ομάδα σου, βγες με τους φίλους σου. Βολιώτης, προσπαθεί να βγάλει τη Δημοσιογραφία, θα με βρεις στο Maxmag, αλλιώς θα είμαι κάπου βλέποντας ταινίες και διαβάζοντας ατέλειωτες Marvel θεωρίες και γεγονότα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ έμελλε να αποτελέσει μία
Ταξίδια, Οργάνωση ταξιδιού

Ο γύρος της Ευρώπης: Πως να συνδυάσεις τρείς προορισμούς σε ένα ταξίδι

Είναι γνωστό πως τα ταξίδια είναι η πύλη προς τον