Βραβεία Hugo για έργα φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας

βραβεία
Πηγή: https://bookriot.com/

Βραβεία Hugo για έργα φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας

Για ένα συγγραφέα υπάρχουν δύο πράγματα που αποδεικνύουν την αξία του έργου τους, η αγάπη του κοινού και η νίκη ενός λογοτεχνικού βραβείου. Τα βραβεία Hugo για έργα φαντασίας, επιστημονικής φαντασίας και όλων των ενδιάμεσων ειδών καταφέρνει να ενσωματώνει και τις δύο διακρίσεις. Φέτος διεξήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία μέσω του διαδικτυακού κόσμου. Οι τιμώμενοι συγγραφείς γνωρίζουν πολύ καλά από πανδημίες αν και μέχρι τώρα μόνο στη σφαίρα της φαντασίας τους.

βραβεία
Πηγή: tor.com

Ιστορία του θεσμού

Το 1953 αποφασίστηκε να δοθούν λογοτεχνικά βραβεία σε εφτά κατηγορίες κατά τη διάρκεια του 11ου Worldcon ( World Science Fiction Convention.) Υποτίθεται πως θα ήταν μια βράβευση μεμονωμένη για το συγκεκριμένο έτος. Τα Worldcon διεξάγονταν κάθε χρόνο σε μια διαφορετική πόλη όπου η εκάστοτε επιτροπή είχε την ευθύνη της διεξαγωγής και του προγράμματος. Εκείνο το έτος το Worldcon διεξήχθη στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής. Το 1954 δε δόθηκε βραβείο αλλά η επιτροπή του 1955 αποφάσισε να συνεχίσει και εκ τότε έχει γίνει θεσμός. Τα βραβεία Hugo και Nebula αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες διακρίσεις για συγγραφείς φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, με τις πωλήσεις των βιβλίων τους να εκτοξεύονται είτε είναι νικητές είτε υποψήφιοι.

Τα βραβεία Hugo έχουν κατοχυρωθεί από τη World Science Fiction Society οι οποίοι τελούν ως διοργανωτές και σπόνσορες του θεσμού. Η διαδικασία εκλογής των νικητών έχει ως εξής. Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, τα μέλη του WSFS έχουν δικαίωμα να προτείνουν πέντε άτομα ή έργα προς βράβευση σε δεκαπέντε κατηγορίες. Τα έργα πρέπει να έχουν εκδοθεί ή παρουσιαστεί στο κοινό το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Τον Απρίλιο ανακοινώνονται πέντε φιναλίστ ανά κατηγορία και βγαίνουν οι τελικές λίστες υποψηφίων. Τον Ιούλιο ολοκληρώνεται η ψηφοφορία. Εδώ να σημειωθεί πως η εκλογή γίνεται με βάση τη προτίμηση οπότε στο τέλος ανακοινώνονται τα αποτελέσματα με σειρά προτίμησης.

βραβεία
Πηγή: teleread.org

Έριδες και σκάνδαλα

Όπως κάθε θεσμός του είδους τα Hugo έχουν και τις δικές τους ιστορίες με κόντρες και μικρό σκάνδαλα. Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως περίπτωση εκτυλίχθηκε πρόσφατα. Οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να γίνει μέλος του WSFS και να ψηφίσει. Και έτσι όπως είχε στηθεί ο διαγωνισμός, μπορούσε μια ομάδα να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2015 εμφανίσθηκαν δύο ομάδες, οι «Sad Puppies» και οι «Rabid Puppies» οι οποίοι προσπάθησαν να σπρώξουν υποψήφιους που πληρούσαν τις δικές του κοινωνικοπολιτικές πεποιθήσεις στις πρώτες θέσεις. Δικαιολόγησαν τη κίνηση αυτή ως αντίδραση στη αριστερή τάση που είχαν πάρει τα Hugo, κατά την άποψή τους, καθώς και στη βράβευση κατά κύριο λόγω γυναικών και ατόμων διαφόρων εθνικοτήτων, πάλι κατά την άποψή τους.

Τα βραβεία Hugo, όμως, έχουν την εξής ιδιαιτερότητα. Αν οι ψηφοφόροι δεν είναι ευχαριστημένοι με κανένα υποψήφιο μπορούν να ψηφίσουν «No Award.» Η προσπάθειά των «Κουταβιών» έπεσε στο κενό καθώς σε πέντε κατηγορίες επικράτησε το «No Award.» Τον επόμενο χρόνο έπραξαν τα ίδια με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι κανόνες εκλογής νικητών ώστε να μη μπορεί μια ομάδα να «μαγειρέψει» τα αποτελέσματα.

Πηγή: cbr.com

Game of Disappointment

Φέτος είχαμε άλλο ένα μικρό σκανδαλάκι με πρωταγωνιστή των George R. R. Martin, δημιουργό του πασίγνωστου Game of Thrones και οικοδεσπότη των φετινών βραβείων. Σε μια χρονιά όπου υπήρχαν μόνο γυναίκες υποψήφιες στη κατηγορία Καλύτερου Μυθιστορήματος, ο Martin επέλεξε να εγκωμιάσει το έργο δύο ατόμων, ναι μεν σπουδαίων αλλά γνωστών για τις ρατσιστικές απόψεις τους, του συγγραφέα H.P.Lovecraft και του εκδότη J. W. Cambell.

Για τον τελευταίο είχε μιλήσει η Jeanette Ng, νικήτρια του βραβείου John W. Cambell. Η συγγραφέας, στην ομιλία που έδωσε όταν κέρδισε το βραβείο, ανέφερε μεταξύ άλλων πόσο λάθος ήταν να τιμάται ακόμα ένα άτομο όπως ο Cambell. Η φωνή της εισακούστηκε και το βραβείο μετονομάστηκε σε «Astounding Award for Best New Writer.» Ο Martin αργότερα απολογήθηκε δηλώνοντας πως τα συγκεκριμένα άτομα αποτελούν μέρος της ιστορίας του φανταστικού.

 

Νικητές του 2020

Ακολουθεί λίστα των νικητών ανά κατηγορία

Best Novel
 • A Memory Called Empire, by Arkady Martine (Tor; Tor UK)
Best Novella
 • This Is How You Lose the Time War, by Amal El-Mohtar and Max Gladstone (Saga Press; Jo Fletcher Books)
Best Novelette
 • Emergency Skin, by N.K. Jemisin (Forward Collection(Amazon))
Best Short Story
 • “As the Last I May Know”, by S.L. Huang (Tor.com, 23 October 2019)
Best Series
 • The Expanse, by James S. A. Corey (Orbit US; Orbit UK)
Best Graphic Story or Comic
 • LaGuardia, written by Nnedi Okorafor, art by Tana Ford, colours by James Devlin (Berger Books; Dark Horse)
Best Related Work
 • “2019 John W. Campbell Award Acceptance Speech”, by Jeannette Ng
Best Dramatic Presentation, Long Form
 • Good Omens, written by Neil Gaiman, directed by Douglas Mackinnon (Amazon Studios/BBC Studios/Narrativia/The Blank Corporation)
Best Dramatic Presentation, Short Form
 • The Good Place: “The Answer”, written by Daniel Schofield, directed by Valeria Migliassi Collins (Fremulon/3 Arts Entertainment/Universal Television)
Best Editor, Short Form
 • Ellen Datlow
Best Editor, Long Form
 • Navah Wolfe
Best Professional Artist
 • John Picacio
Best Semiprozine
 • Uncanny Magazine, editors-in-chief Lynne M. Thomas and Michael Damian Thomas, nonfiction/managing editor Michi Trota, managing editor Chimedum Ohaegbu, podcast producers Erika Ensign and Steven Schapansky
Best Fanzine
 • The Book Smugglers, editors Ana Grilo and Thea James
Best Fancast
 • Our Opinions Are Correct, presented by Annalee Newitz and Charlie Jane Anders
Best Fan Writer
 • Bogi Takács
Best Fan Artist
 • Elise Matthesen
Lodestar Award for Best Young Adult Book (not a Hugo)
 • Catfishing on CatNet, by Naomi Kritzer (Tor Teen)
Astounding Award for Best New Writer, sponsored by Dell Magazines (not a Hugo)
 • F. Kuang (2nd year of eligibility)
Πηγές

Announcing the 2020 Hugo Award Finalists. Ανακτήθηκε από https://www.tor.com/. (Τελευταία Πρόσβαση 6 Αυγ. 2020)

Mackinstosh, P. (2019). The 2019 Hugo Awards, from Dublin 2019. Ανακτήθηκε από https://teleread.org/. (Τελευταία Πρόσβαση 6 Αυγ. 2020)

Hugo Award. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/. (Τελευταία Πρόσβαση 6 Αυγ. 2020)

Hugo Awards Official Site. Ανακτήθηκε από http://www.thehugoawards.org/. (Τελευταία Πρόσβαση 6 Αυγ. 2020)

Worldcon. The World Science Convention. Ανακτήθηκε από http://www.worldcon.org/about-worldcon/. (Τελευταία Πρόσβαση 6 Αυγ. 2020)

Malone Kircher M. (2020). George R.R.Martin Accused of Racism and Just Generally Sucking After Hosting Hugo Awards. Ανακτήθηκε από https://www.vulture.com/. (Τελευταία Πρόσβαση 6 Αυγ. 2020)

Baron R. (2020). Hugo Awards: Why People Are Disappointed With George R.R. Martin’s Hosting. Ανακτήθηκε από https://www.cbr.com/. (Τελευταία Πρόσβαση 6 Αυγ. 2020)

Selcke D. (2020). George R.R.Martin Responds To Criticism Over Controversial Hugo Remarks. Ανακτήθηκε από https://winteriscoming.net/. (Τελευταία Πρόσβαση 6 Αυγ. 2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανασία Αγγελοπούλου

Γεννήθηκα στο Καναδά αλλά μεγάλωσα στο Αντίρριο. Μικρό χωριό, μεγάλα όνειρα. Από το 2000 ζω στην Αθήνα όπου και σπούδασα Αγγλική Φιλολογία. Μετά από πολλά χρόνια αποφάσισα να κυνηγήσω το πάθος μου, τη γραφή. Με ένα MFA στη δημιουργική γραφή στη τσέπη ξεκίνησα το ταξίδι και έκτοτε δεν έχω κοιτάξει ξανά πίσω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;