Βιβλιοθήκη Clementinum: Μια μαγευτική βιβλιοθήκη

Clementinum
Πηγή εικόνας: lonelyplanet.com

Η Βιβλιοθήκη Clementinum είναι μια μαγευτική βιβλιοθήκη η οποία βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα. Η βιβλιοθήκη πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι του Αγίου Κλήμεντος που χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Είναι μια από τις πιο θαυμάσιες βιβλιοθήκες του κόσμου που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος και να χαθεί μέσα στους διαδρόμους της.

Η ιστορία της Βιβλιοθήκης Clementinum

Το κτηριακό συγκρότημα του Clementinum ιδρύθηκε από τους Ιησουίτες μετά από την άφιξη της τους στη Βοημία το 1556. Στην κατασκευή του κτηρίου συμμετείχαν σπουδαίοι αρχιτέκτονες της εποχής, όπως ο Carlo Lugaro, o  František Maxmilián Kaňka ή ο Kilián Ignác Dientzenhofer. Το 1772 ιδρύθηκε η Βιβλιοθήκη Clementinum ως κομμάτι του πανεπιστημίου των Ιησουιτών. Η βιβλιοθήκη είναι σε στυλ μπαρόκ και στα ράφια της θα βρούμε πάνω από 20.000 βιβλία.

Τα βιβλία που στεγάζονται στην Βιβλιοθήκη Clementinum εκτιμάται ότι βρίσκονται εκεί από τις αρχές του 17ου αιώνα. Ακόμη, υπάρχουν βιβλία με χαρακτηριστική όψη τα οποία χρονολογούνται ότι βρίσκονται ότι βρίσκονται στον χώρο από την εποχή των Ιησουιτών. Ας μην ξεχνάμε ότι την εποχή που κατασκευάστηκε το Clementinum, στις εγκαταστάσεις του είχαν δημιουργηθεί, επίσης, ένα σχολείο, ένα φαρμακείο, ένα τυπογραφείο, ένα φαρμακείο και μία βιβλιοθήκη.

Το 1654 το Πανεπιστήμιο Clementine συγχωνεύτηκε με το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, με αποτέλεσμα στα χέρια των Ιησουιτών να βρεθούν τεράστιες συλλογές βιβλίων. Το 1777 η Μαρία Τερέζα ανακήρυξε τη βιβλιοθήκη Clementinum ως δημόσια ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους. Η βιβλιοθήκη μετονομάστηκε σε Biblioteca Nationalis από τον τότε διευθυντή της Karel Rafael Ungar. Ο Ungar τοποθέτησε στην βιβλιοθήκη μια συλλογή από λογοτεχνικά βιβλία στα Τσέχικα.

Πηγή εικόνας: klementinum.com

Το 1930 η Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις και το Clementinum έγινε η έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διακόσμηση της Βιβλιοθήκης Clementinum

Το εσωτερικό της Βιβλιοθήκης Clementinum έχει παραμείνει ανέπαφο από τον 18ο αιώνα. Η οροφή είναι γεμάτη από παραστατικές τοιχογραφίες ενώ είναι φιλοτεχνημένη από τον Τσέχο καλλιτέχνη Jan Hiebl. Στην είσοδο της κεντρικής αίθουσας κοσμείται το πορτραίτο του αυτοκράτορα Ιωσήφ Β’. Ο αυτοκράτορας είχε βοηθήσει ώστε η Βιβλιοθήκη Clementinum να εμπλουτιστεί με τόμους βιβλίων τα οποία προέρχονταν από μοναστήρια που είχαν κλείσει.

Πηγή εικόνας: athoshellas.gr

Παράλληλα η πολυτέλεια της βιβλιοθήκης γοητεύει τον επισκέπτη. Ο ιδιαίτερος φωτισμός, τα πολύ όμορφα και ζεστά χρώματα καθώς και οι χρυσές λεπτομέρειες δημιουργούν ένα εκλεπτυσμένο σκηνικό. Επιπλέον, στη βιβλιοθήκη υπάρχει μια συλλογή γεωγραφικών και αστρονομικών σφαιρών.

Τα τελευταία χρόνια η Βιβλιοθήκη Clementinum έγινε σημείο συνάντησης για τους βιβλιόφιλους τουρίστες. Η βιβλιοθήκη είναι σκηνικό στο μυθιστόρημα του Αργεντινού συγγραφέα Jorge Luis Borges με τίτλο «The Secret Miracle».

 

Πηγές

Δελλή, Χ. (2021). Klementinum. Ανακτήθηκε από thematofylakes.gr. (Τελευταία πρόσβαση 16/5/2021).

Κεμερίδου, Η. (2020). Η εντυπωσιακή μπαρόκ βιβλιοθήκη Klementinum στην Πράγα. Ανακτήθηκε από altitude.gr. (Τελευταία πρόσβαση 16/5/2021).

Η πιο όμορφη βιβλιοθήκη του κόσμου βρίσκεται στην Πράγα. Ένας παραμυθένιος θησαυρός γνώσης. (2016). Ανακτήθηκε από womantoc.gr. (Τελευταία πρόσβαση 16/5/2021).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;