Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του Λονδίνου

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του Λονδίνου δεν είναι αστείο ούτε εμπεριέχει κάποιου είδους ειρωνεία. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα πολλά και τεράστια πάρκα του, τους ελεύθερους χώρους του και το δίκτυο των τρένων του, υπέργειο και υπόγειο, ωστόσο στο Λονδίνο μπορεί κάποιος να βρει πολλές βιβλιοθήκες όπου μπορεί (τουλάχιστον όταν επιτραπούν η κυκλοφορία και οι συναθροίσεις μετά την πανδημία) να περάσει την ώρα του διαβάζοντας κάποιο βιβλίο. Αλλά και οι περαστικοί, οι επισκέπτες της Βρετανικής πρωτεύουσας μπορούν να επισκεφτούν τα κτίρια που στεγάζουν τις βιβλιοθήκες, διότι πολλά εξ αυτών είναι αρχιτεκτονικά αριστουργήματα με ιστορικό ενδιαφέρον.

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του Λονδίνου βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλά σημεία της μεγαλούπολης και ίσως σε κάποιες περιοχές που δεν θα ανέμενε κάποιος, εκτός αν είναι καλός γνώστης της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, είτε βόρεια, είτε νότια, ανατολικά ή δυτικά, το Λονδίνο είναι πλούσιο σε δημόσιες βιβλιοθήκες. Μικρές, μεγαλύτερες, γνωστές και ευδιάκριτες πάνω σε κεντρικούς δρόμους ή χωμένες σε κάποιο στενό, όλες έχουν να προσφέρουν γνώση, βιβλία για όλα τα γούστα.

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του Λονδίνου
Πηγή εικόνας: www.sectretldn.com

Στο Λονδίνο, αλλά και στη Βρετανία γενικότερα (όπως ίσως και στην Ελλάδα, αν και εδώ ίσως να βρίσκονται σε παρακμή και αδράνεια) οι δήμοι και τα δημοτικά διαμερίσματα διαθέτουν βιβλιοθήκες όπου οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν, με μία απλή εγγραφή, να δανειστούν βιβλία, cds, dvds. Βέβαια, υπάρχουν και οι πανεπιστημιακές ή κρατικές βιβλιοθήκες με πιο εξειδικευμένα βιβλία, για πιο απαιτητικούς αναγνώστες και σπουδαστές. Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του Λονδίνου είναι χάρμα οφθαλμών:

Από το Bethnal Green στο ανατολικό Λονδίνο και το επιβλητικό κτίριο που στεγάζει την βιβλιοθήκη της περιοχής από το 1922, την πιο μοντέρνα βιβλιοθήκη στην περιοχή Canada Water, στα νοτιοανατολικά, που άνοιξε μόλις το 2011 (δεν γνωρίζω αν στην Ελλάδα ανοίγουν ακόμη βιβλιοθήκες) και δέχεται 37.000 επισκέψεις τον μήνα. Από εκεί, στην κεντρική βιβλιοθήκη του Kensington αλλά και στην βιβλιοθήκη (μαζί με μουσείο) των Μασόνων σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Όπως και στην Βιβλιοθήκη του Λονδίνου που διατίθεται για τους πιο έχοντες και κατέχοντες, εφόσον η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στις 500 στερλίνες περίπου (κοντά στα 600 ευρώ) αλλά προσφέρει απεριόριστη χρήση στα ράφια της που φτάνουν τα 17 μίλια σε μήκος! Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του Λονδίνου δεν περιορίζονται στις προαναφερθείσες. Η βιβλιοθήκη του King’s College, εκείνη του Victoria and Albert Museum, η πιο μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής βιβλιοθήκη στο Peckham, στο νότιο Λονδίνο, δυτικά στην περιοχή Swiss Cottage αλλά και η πολύ αρχοντική βιβλιοθήκη του University of London στο κεντρικό Λονδίνο είναι μερικές ακόμη στην ατελείωτη λίστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν είσαι τουρίστας στην πόλη, δύσκολα θα επιλέξεις να επισκεφτείς κάποια από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες του Λονδίνου. Αλλά, αν διαθέτεις περισσότερο καιρό ή αν σκοπεύεις να εγκατασταθείς για σπουδές τότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να απολαύσεις το διάβασμα σε χώρους σε χώρους που του προσδίδουν μεγαλύτερη απόλαυση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;