4 προβλέψεις βιβλίων που βγήκαν αληθινές

Βασικό χαρακτηριστικό ενός βιβλίου είναι σίγουρα η φαντασία. Ο συγγραφέας κάθεται στο γραφείο του και εφευρίσκει σενάρια, κάνει υποθέσεις και, τελικά πλέκει μια ιστορία από το μυαλό του. Όταν, όμως, αυτή η ιστορία -ή τμήματά της- πραγματοποιείται, το θέμα αρχίζει και γίνεται περίεργο. Κάποιες από τις προβλέψεις που έχουν γίνει μέσα σε βιβλία μπορεί κανείς να πει ότι είναι απλές συμπτώσεις ή αποτέλεσμα μιας καλής μαντεψιάς, κάποιες, όμως, απλώς παραείναι ακριβείς για να μην σου προκαλέσουν ανατριχίλα.


Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ

προβλέψειςΤο διάσημο βιβλίο του Jonathan Swift εκδόθηκε το 1726 και θεωρείται κλασσικό έργο της Αγγλικής λογοτεχνίας. Ο πρωταγωνιστής Λεμουέλ Γκιούλιβερ φτάνει, σε κάποιο σημείο της ιστορίας, στο νησί Λαπούτα που κατοικείται από τρελούς επιστήμονες. Κάποιος από αυτούς αναφέρει ότι ανακάλυψε δύο φεγγάρια που περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη Άρη.

Το παράξενο με αυτή τη δήλωση είναι ότι τα φεγγάρια του Άρη (δύο στον αριθμό) ανακαλύφθηκαν από τον αστρονόμο Asaph Hall το 1877, δηλαδή περίπου 150 χρόνια μετά την έκδοση του έργου. Μάλιστα, οι τροχιές τους, όπως μετρήθηκαν από την NASA είναι πολύ κοντά στις τροχιές που περιέγραψε ο Swift στο βιβλίο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Stand on Zanibar

προβλέψειςΤο υποτιμημένο αυτό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας γράφτηκε το 1969 από τον John Brunner και διαδραματίζεται στο «μέλλον», δηλαδή στο 2010. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό, όμως, οι προβλέψεις του όσον αφορά τη ζωή στον 21ο αιώνα είναι περίεργα ακριβείς.

Ο Brunner προβλέπει πως στο μέλλον οι άνθρωποι θα μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα κυκλοφορούν φάρμακα για αύξηση της σεξουαλικής επίδοσης και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις θα είναι κάτι το συνηθισμένο. Όλα τα παραπάνω δεν είναι και πολύ μακριά από την πραγματικότητα, αλλά η μεγάλη του πρόβλεψη αφορά τον πρόεδρο της Αμερικής του 2010, ο οποίος, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ονομάζεται Ομπόμι. Και σε περίπτωση που ακόμα δεν έχετε φρικάρει, ο Ομπάμα εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2008 (δύο χρόνια πριν την πρόβλεψη του Brunner) και μοιάζει πολύ εμφανισιακά με τον Ομπόμι.


Από τη Γη στη Σελήνη

προβλέψειςΚαι ποιος δεν έχει ακούσει το μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν που οραματίστηκε την προσσελήνωση 100 χρόνια πριν αυτή πραγματοποιηθεί; Οι προβλέψεις, ωστόσο, που έκανε ο Βερν είναι πολύ περισσότερες από την απλή φαντασίωση του να περπατήσει στο φεγγάρι.

Ο αριθμός των αστροναυτών που ξεκίνησαν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, τόσο στο βιβλίο, όσο και στην πραγματικότητα, ήταν τρείς. Φυσικά, στο έργο του Βερν αυτό έγινε με τη βοήθεια ενός τεράστιου κανονιού, αλλά οι διαστάσεις και το βάρος του οχήματος πλησιάζουν τις αληθινές μετρήσεις. Τέλος, ο συγγραφέας προέβλεψε πως η εκτόξευση του πυραύλου θα γίνει στην Φλόριντα των ΗΠΑ, αλλά το κέντρο των επιχειρήσεων θα δημιουργηθεί στο Τέξας.


The wreck of the Titan: or Futilityπροβλέψεις

«Το ναυάγιο του Τιτάνα ή αλλιώς Ματαιότητα» ονόμασε το βιβλίο του ο Morgan Robertson, το οποίο εκδόθηκε 14 χρόνια πριν το γνωστό υπερωκεάνιο, Τιτανικός, βυθιστεί στα ανοιχτά του Ατλαντικού.

Πέρα από την προφανή σύμπτωση όσον αφορά το όνομα των δύο πλοίων (που αντικειμενικά είναι ΠΟΛΥ περίεργη), υπάρχουν κι άλλες ομοιότητες. Και τα δύο υπερωκεάνια θεωρείτο αδύνατο να βυθιστούν και διέθεταν ελάχιστες σωσίβιες λέμβους, 24 ο Τιτάνας και 20 ο Τιτανικός. Ο Τιτάνας φιλοξενούσε 2.500 επιβάτες, ενώ ο Τιτανικός 2.200 από τους οποίους ελάχιστοι σώθηκαν και στις δύο περιπτώσεις. Τέλος, και τα δύο πλοία βυθίστηκαν από σύγκρουση με παγόβουνο, στα βόρεια του Ατλαντικού, ένα βράδυ Απριλίου.

Μετά το δυστύχημα με τον Τιτανικό, η τόσο προφανής ομοιότητα του με το μυθιστόρημα του Robertson έκαναν πολλούς να αναρωτηθούν αν έχει κάποιο μεταφυσικό χάρισμα. Ο ίδιος ο συγγραφέας απάντησε ότι φυσικά και δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά η πείρα του ως ναυτικός του έδωσε ό, τι χρειαζόταν για να εμπνευστεί το βιβλίο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σύλβια Ζέρβα

Μια εκολαπτόμενη φαρμακοποιός μεγαλωμένη με τις αξίες και τις αρχές του Harry Potter, λάτρης του καφέ και του καλού φαγητού και πάντα σε mood για ένα ταξιδάκι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;