Μικρά αριστουργήματα μέσα σε ένα σαββατοκύριακο

Πολλοί από εμάς πιεζόμαστε από άποψη χρόνου και δεν έχουμε δυστυχώς την δυνατότητα να ξεκινήσουμε βιβλία τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον μας, νέες κυκλοφορίες ή κλασσικά κομμάτια. Συνήθως τα περισσότερα βιβλία, λογοτεχνικά και μη απαρτίζονται από πολλές σελίδες, γεγονός που μας αγχώνει όσον αφορά το χρόνου που διαθέτουμε για να τα απολαύσουμε. Οπότε να περιμένουμε τις επόμενες γιορτές ή χειρότερα το επόμενο καλοκαίρι ;

Μάλλον δεν θα χρειαστεί και πολύ η αναμονή! Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά τα μικρά αριστουργήματα. Βιβλία λίγων σελίδων αλλά πλούσιων από άποψη ποιότητας, ταλέντου και ευρηματικότητας για διάβασμα μέσα σε ένα σαββατοκύριακο.

Παρακάτω λοιπόν, θα παρουσιαστούν μερικά κλασσικά βιβλία της Ρωσικής λογοτεχνίας. Μικρά και πολύ οικονομικά. Λογοτέχνες όπως ο Γκόγκολ, ο Τολστόι και ο Ντοστογιέφσκι μπορούν να στιγματίσουν (με την καλή έννοια) τα σαββατοκύριακα σας!

 

Το ημερολόγιο ενός τρελού/ Το παλτό, Η Μύτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μύτη, του Νικολάι Γκόγκολ

Ένας σατυρικός Γκόγκολ στα καλύτερα του θα έλεγα. Προσπαθεί να καυτηριάσει την τσαρική Ρωσία, μέσω της διακωμώδησης των προσώπων και πραγμάτων γύρω του. Κριτικάρει την δημόσια ζωή, τον κρατικό μηχανισμό και γενικά τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα, διαφθορά, εξαπάτηση κτλ. Το βιβλίο ξεφεύγει από το πραγματικό και φτάνει τα όρια της φαντασίας. Η ευφυΐα του μας προτρέπει σε μια βαθύτερη ενασχόληση με φιλοσοφικά ερωτήματα.

Το ημερολόγιο ενός τρελού/ Το παλτό, του Νικολάι Γκόγκολ

Σταθερή αξία ο Γκόγκολ στα διηγήματα. Και πάλι διασκεδαστικός μα ταυτόχρονα συνδυάζει την σοβαρότητα σε θέματα κοινωνικής φύσεως και ψυχολογίας του ανθρώπου. Σατυρικός ως είθισται ο Γκόγκολ, περιγράφει πολύ ωραία την σχιζοφρένεια.

Από την άλλη, το παλτό παραθέτει την ιστορία ενός ανθρώπου-γραφιά, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα με πολλές θυσίες και οικονομίες να αγοράσει ένα παλτό. Πέφτει θύμα ληστείας όμως και του κλέβουν το πολύτιμο παλτό του. Το γεγονός αυτό μέχρι και στον θάνατο στην προσπάθεια του να το ξανά βρει.


Ο παίκτης, το υπόγειο

Ο παίκτης, του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Γράφει λοιπόν για κάτι που ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος. Ο κόσμος των τυχερών παιχνιδιών του είναι γνώριμος και καταπιάστηκε με αυτόν για να παρουσιάσει την ανθρώπινη ψυχή και πάλι. Καταγράφει την προσωπικότητα του παίκτη και αυτή αποδομείται. Συμπεριλαμβανομένου και αυτοβιογραφικών στοιχείων ο συγγραφές τοποθετεί τους ήρωες του μέσα στα πάθη τους, τις αδυναμίες τους, στην ηθική και κοινωνική συμπεριφορά τους.

Το υπόγειο, του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Το βιβλίο αυτό είναι από τα πρώτα διαφορετικού είδους έργα (παράξενα) του Ντοστογιέφσκι. Στο πρώτο μέρος επιτίθεται δριμύτατα προς τα ρεύματα της εποχής, είναι φιλοσοφικός ο τόνος του. Κριτικάρει βάναυσα τον ντετερμινισμό, ο εξελικτισμό, ο ρασιοναλισμό, την ιατρική και τις φυσικές επιστήμες, και τον σοσιαλισμό. Αμφισβητεί όλα τα δεδομένα, όλες τις ρήσεις των ανθρώπων.


Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς, Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος

Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς, του Λέον Τολστόι

Ο θάνατος του πρωταγωνιστή αποτελεί και τον θάνατο όχι μόνο του σώματος αλλά και της αναγέννησης της ψυχής. Πως ο άνθρωπος όταν φτάνει στο τέλος της ζωής του αναγνωρίζει τα λάθη του, μήπως μπορεί να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή από το μηδέν ; Γνωστός ως γνώστης της ανθρώπινης ψυχής ο Τολστόι μέσα σε αυτό το μικρό έργο του αναδεικνύει περίτεχνα το ταλέντο και την διαχρονικότητα του, όπως και οι προηγούμενοι φυσικά προαναφερθέντες συγγραφείς!

Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος ; του Λέον Τολστόι

“Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος;”, “Ο Πολιούσκα”, “Ο Αλιόσα το Τσουκάλι” είναι τρία διηγήματα μαζί σε ένα μικρό τόμο από τον Τολστόι. Στο ολιγοσέλιδο αυτό έργο του καταφέρνει να κορυφώσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Θέτει το πρόβλημα της ιδιοκτησίας. Πως αποκτήσαμε ένα κομμάτι γης ; Το πρόβλημα της κυριότητας. Τι ρόλο παίζει το χρήμα ;

Αυτά είναι λοιπόν μερικά από τα βιβλία που μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα τα επερχόμενα σαββατοκύριακα. Ο Γκόγκολ θα σας κερδίσει με την ευφυΐα του να συγχρονίζει σάτιρα και φιλοσοφία. Ο Ντοστογιέφσκι με τις ‘’βιογραφικές’’ του ανησυχίες και φυσικά ο Τολστόι με τα βαθύτερα ερωτήματα και ανησυχίες που ψάχνουμε όλη μας την ζωή.

Καλή ανάγνωση!

Μερικές πηγές για έργα τους και εδώ επίσης :

https://www.maxmag.gr/book/vivlioparousiasis/leon-tolstoi/

https://www.maxmag.gr/book/vivlioparousiasis/fiontor-ntostogiefski-ypogio/

https://www.maxmag.gr/book/fiontor-ntostogiefski/

https://www.maxmag.gr/book/imerologio-enos-trelou-tou-nikolai-gkogkol/

Το Παλτό του Νικολάι Γκόγκολ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κώτσου Ζωή

Σπουδάζω στο τμήμα Βαλκανικών,Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών. Αντικείμενα ενδιαφέροντος μου είναι η Ιστορία και ό,τι έχει να κάνει με έρευνα. Επίσης μου αρέσει πολύ η μουσική. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με το γράψιμο!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;