Μαρία Σκαρλάτου: 10 βιβλία που διάβασα ή ξαναδιάβασα φέτος

Μου είναι δύσκολο γενικά να προτείνω βιβλία. Επειδή τα βιβλία τα διαβάζεις και σε διαβάζουν, η σχέση είναι δυναμική και διαρκώς μεταβαλλόμενη. Είναι προσωπική, μοναδική και ιδιαίτερη. Παλαιότερα δεν θα διάβαζα για δεύτερη φορά ένα βιβλίο, όσο κι αν με ενθουσίαζε η ανάγνωσή του. Τώρα διαβάζοντας ξανά το ίδιο βιβλίο, μαγεύομαι από το πόσο διαφορετικά με αγγίζει. Προτείνω λοιπόν τα 10 βιβλία που διάβασα ή ξαναδιάβασα φέτος με φόντο τον περιοριστικό και δύσκολο χειμώνα 2021, την ελπιδοφόρα με περιορισμούς άνοιξη του, το πιο ξέγνοιαστο καλοκαίρι του. Τα βιβλία που προτείνω με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είναι βιβλία ψυχολογίας. Δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτό!  Πολλές φορές ξεκινώ να πάω στο βιβλιοπωλείο βάζοντας μου όρο να αποφύγω οτιδήποτε ψυχολογικό… δεν τα καταφέρνω σχεδόν ποτέ!

Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος του Scott Peck, Εκδόσεις Πεδίο

Το έχω διαβάσει πάνω από πέντε φορές σε διαφορετικές φάσεις ζωής. Κάθε φορά ανακαλύπτω καινούργια νοήματα. Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, ιστορίες, παραδείγματα βοηθά να κατανοήσουμε σε βάθος τον τρόπο που μπορούμε να διαχειριστούμε τη ζωή, τις σκέψεις μας, τις σχέσεις μας, τα προβλήματά μας ώστε να έχουμε μια γεμάτη ζωή, ολοκληρωμένη, με νόημα και ισορροπία.

Πηγή εικόνας: nethall.gr

Το δέντρο που έδινε του Silverstein Shel, Εκδόσεις Δωρικός

Το δέντρο που έδινε είναι ένα όμορφο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Κατά τη γνώμη μου κυρίως για μεγάλους. Διαχρονικό, διδακτικό, συγκινητικό, αριστουργηματικό κείμενο. Μέσα από λιτές, απλές φράσεις, δίνει μια υπέροχη ιστορία για τις ανθρώπινες σχέσεις. Για το πάρε- δώσε στις σχέσεις μας. Ένα παραμύθι που αγγίζει την ψυχή πραγματικά.

Συναισθηματική νοημοσύνη του Daniel Goleman, Εκδόσεις Πεδίο

Η αλφαβήτα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο θα σας εντυπωσιάσει αν σας αρέσουν οι νευροεπιστήμες. Μπορείτε να ξεκινήσετε την ανάγνωση από το δεύτερο μέρος, όπου με παραδείγματα, ιστορίες βυθιζόμαστε στο μαγικό κόσμο των συναισθημάτων, κατανοώντας τα και προσπαθώντας να τα ακούσουμε, να τα κατανοήσουμε και στη συνέχεια να τα διαχειριστούμε με λογική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δέμα του Sebastian Fitzek, Εκδόσεις Διόπτρα

Το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που διάβασα. Μου άρεσε ο τρόπος γραφής, σε κρατούσε σε διαρκή εγρήγορση. Ψυχολογικό θρίλερ που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Πηγή εικόνας: youtube.com

Η σιωπηλή ασθενής του Alex Michaelides, Εκδόσεις Διόπτρα

Ψυχολογικό θρίλερ. Μια άλλη μου αδυναμία αυτό τον τελευταίο χρόνο είναι τα ψυχολογικά θρίλερ. Ο Fitzek με τον οποίο ξεκίνησα, με είχε κουράσει…

Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω το συγκεκριμένο συγγραφέα. Ευφυέστατο, πρωτότυπο, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη συνεχώς. Καταιγιστικό, εξαιρετική γραφή και βαθιά γνώση της ψυχολογίας και της ψυχοπαθολογίας. Δεν μπορούσα να το αφήσω πριν φτάσω στο τέλος!

Ο μέντορας της Ειρήνης Βαρδάκη, Εκδόσεις Μίνωας

Ψυχολογικό θρίλερ. Έντονο, ανατρεπτικό, σε βυθίζει στα σκοτεινά νερά της ανθρώπινης ψυχολογίας. Έρωτας, ανταγωνισμός, μίσος, πάθος σε κρατούν σε μόνιμη εγρήγορση, διαβάζεις απνευστί για να φτάσεις στο τέλος…

Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις του Αλέξανδρου Ακριτίδη, Εκδόσεις Ιβίσκος

Μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα του trafficking γυναικών στην Ελλάδα. Λιτή και απέριττη γραφή. Οι ιστορίες τοποθετούνται χρονικά σε συγκεκριμένο πλαίσιο αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Πηγή εικόνας emvolos.gr

Συντροφικότητα και αποχωρισμός του Τρύφωνα Ζαχαριάδη, Εκδόσεις Αρμός

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: Στη διαδρομή της ζωής μας ¨παίζουμε¨ τρεις βασικούς ρόλους: του παιδιού, του εραστή, του γονιού. Σ΄ αυτό το παιχνίδι η συντροφικότητα κι ο αποχωρισμός είναι εμπειρίες που προκαλούν συγκίνηση στο σώμα και στον ψυχισμό, επειδή αφορούν πρόσωπα ή συμβάντα σημαντικά με τα οποία αναπτύσσουμε σχέσεις… οι σχέσεις γεννούν προσδοκίες και παράπονα. Αυτοί που εμπιστευόμαστε και αγαπάμε είναι οι υποψήφιοι ¨Ιούδες¨.

Κορίτσι, Γυναίκα, άλλο της Bernardine Evaristo, Εκδόσεις Gutenberg

Δώδεκα γυναίκες που ζουν στη Βρετανία, οι περισσότερες μαύρες ή μιγάδες, διαφορετικών ηλικιών, οικονομικής κατάστασης, με διαφορετικούς χαρακτήρες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς είναι οι πρωταγωνίστριες των ιστοριών. Μου άρεσε ο τρόπος γραφής που ήταν άμεσος όπως ο προφορικός λόγος, οι φράσεις είναι χωρίς τελείες με συνεχείς αλλαγές φωνών, χωρών και χρόνων. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον και δεν με δυσκόλεψε καθόλου στην ανάγνωση το πολυτονικό σύστημα, μάλλον μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια στα θρανία!

Αλλάζει ο άνθρωπος; του Δημήτρη Καραγιάννη, Εκδόσεις Αρμός

Εξαιρετικό βιβλίο του ψυχολόγου Δημήτρη Καραγιάννη. Το έχω διαβάσει δύο φορές και πάω για την τρίτη!

Πηγή εικόνας thenewspaper.gr

Απλή κατανοητή γραφή για δύσκολες, σύνθετες και πολυδιάστατες έννοιες. Όπως γράφει και στην εισαγωγή ο συγγραφέας απαντώντας στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος του βιβλίου:

Ο άνθρωπος αλλάζει;;;

Ο άνθρωπος αλλάζει…

Ο άνθρωπος αλλάζει!!!

Η αλλαγή είναι η φυσιολογία της ζωής. Είναι η ίδια η ζωή. Η ζωή που κυλάει και διαρκώς διαφοροποιείται. Τίποτα το ίδιο. Τίποτα στάσιμο….

 

Καλές αναγνώσεις εύχομαι!!!

 

Σχετικά με την συγγραφέα Μαρία Σκαρλάτου

Η Μαρία Σκαρλάτου είναι ψυχολόγος. Εργάζεται ιδιωτικά στο γραφείο της παρέχοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Η Μαρία Σκαρλάτου αρθρογραφεί συστηματικά αναλύοντας θέματα ψυχολογίας. Τον Ιανουάριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο το πρώτο βιβλίο της με τίτλο «Απ΄ τη μια ζωή…  στην άλλη» το οποίο περιλαμβάνει 18 μικρές, καθημερινές, αληθινές ιστορίες από την Άνοιξη του 2020.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;