Ικιγκάι, η τέχνη της ζωής

Τί είναι το Ικιγκάι;

Πρόκειται για το διεθνές μπεστ σέλερ των Έκτορ Γκαρθία και Φρανσέσκ Μιράλλιες. Το Ικιγκάι όμως είναι κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο, αποτελεί την τέχνη της ζωής. Είναι έννοια ιαπωνικής προέλευσης που σημαίνει «αξία στη ζωή». Αποτελείται από δύο λέξεις: iki, που σημαίνει ζωή και gai, που περιγράφει την αξία. Τί είναι λοιπόν αυτό που έχει αξία στη ζωή μας, ώστε να νιώθουμε ολοκληρωμένοι; Και πώς θα φτάσουμε σε αυτό μέσα από τη χαρά; Είναι με άλλα λόγια ο λόγος ύπαρξής μας και αυτό συνεπάγεται την ενδιαφέρουσα και εντέλει ευτυχισμένη ζωή. Σαφώς κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα τη μακροζωία, όπως επιβεβαιώνεται και από τους κατοίκους της Οκινάουα, τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Πώς θα βρείς το Ικιγκάι σου;

Κάποιοι το έχουν βρει, άλλοι το κουβαλάνε μέσα τους και το ψάχνουν ακόμα.  ‘Oπως απεικονίζεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, το ικιγκάι είναι το σημείο εκείνο όπου συναντιούνται :

  • Tο πάθος σου (Αυτό που αγαπάς)
  • H αποστολή σου (Αυτό που ο κόσμος χρειάζεται)
  • Το ταλέντο σου (Αυτό στο οποίο είσαι καλός)
  • Το επαγγελμά σου (Αυτό για το οποίο θα σε πληρώσουν)

 

Με λίγα λόγια μας δίνει τα συστατικά που θα μας οδηγήσουν στην αυτοπραγμάτωση. Συνήθως οι άνθρωποι ψάχνουμε τη χαρά και επιδιώκουμε την πληρότητα, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι η αναζήτηση και η πραγματοποίησή τους ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Η εσωτερική ισορροπία και κατ’ επέκταση η ευτυχία μας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Το “Ικιγκάι” μας παρουσιάζει αναλυτικά τον τρόπο της επίτευξής τους και μας εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που το πραγματοποιούν ζουν μια μακρά κι ευτυχισμένη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η περιέργεια θα σου δείξει το δρόμο

Όπως λένε και οι συγγραφείς του βιβλίου χαρακτηριστικά:

«Η διαίσθηση και η περιέργειά μας είναι πολύ ισχυρές εσωτερικές πυξίδες για να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με το ικιγκάι μας»

Ο Albert Einstein είχε πει επίσης για την περιέργεια:

«Το σημαντικότερο πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει το λόγο της που υπάρχει. Οι ευφυείς άνθρωποι ρωτάνε. Συνέχισε να αμφισβητείς τον εαυτό σου και τους άλλους, για να βρεις απαντήσεις. Αυτό θα βοηθήσει να αποκτήσεις γνώσεις και να αναπτυχθείς. Νιώθεις δέος όταν σκέφτεσαι τα μυστήρια της αιωνιότητας, της ζωής, της θαυμάσιας δομής πίσω από την πραγματικότητα; Αυτό είναι το θαύμα του ανθρώπινου νου.  Nα χρησιμοποιήσει τις έννοιες και τους τύπους ως εργαλεία για να εξηγήσει τι βλέπει, τι  αισθάνεται και τι αγγίζει. Προσπάθησε να κατανοείς λίγα περισσότερα κάθε μέρα. Να έχεις την άγια περιέργεια».

Ωστόσο, η οικοδόμηση μιας καθημερινότητας που συχνά νιώθουμε ότι μας εγκλωβίζει και μας ρουφάει, δεν μας επιτρέπει εύκολα την πρόσβαση στις βαθύτερες επιθυμίες μας. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε, αφήνοντας στην άκρη τις συμβάσεις και τους περιορισμούς που θέτει το μυαλό. Να σκεφτούμε, δηλαδή, με την καρδιά και το ένστικτό μας.

 

Η τέχνη της ζωής

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά το να συλλάβουμε τη ζωή ως τέχνη είναι το πρώτο σκαλοπάτι. Μόνο έτσι θα δούμε πως εμείς οι ίδιοι είμαστε οι “καλλιτέχνες” της ζωής μας και συνεπώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το “έργο” που επιθυμούμε. Το “αριστούργημα” είναι καταρχήν υποκειμενικό. Θα πρέπει πρώτα ο δημιουργός του να παθιαστεί, να μη νοιάζεται για αυτό που θα περίμεναν οι άλλοι, να το κάνει γιατί η επιθυμία που τον ωθεί ξεπερνάει όλες τις άλλες. Η ερώτηση κλειδί που ανοίγει την πόρτα για το Ικιγκάι ίσως είναι αυτή: “Αν ήξερες πως ότι και να επιλέξεις να κάνεις, θα είχες την αποδοχή των γύρω σου, τα χρήματα και το χρόνο που επιθυμείς, τί θα διάλεγες;” Συνήθως αυτοί είναι οι τρείς βασικοί λόγοι που μας κρατούν μακρυά από την πραγματοποίηση των ονείρων μας. Είναι σίγουρο όμως, πως όταν βρούμε πραγματικά το Ικιγκγάι μας, τότε θα ανακαλύψουμε και τις πραγματικές μας δυνάμεις για να το κατακτήσουμε.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική

Zω, καταδιώκοντας εμπειρίες. Γράφω, γιατί δε μπορώ να μην γράφω. Aγαπώ κάθε είδος τέχνης, γιατί αποκαλύπτει την ουσία της ζωής. Αναζητώ το διακόπτη που σταματάει τις σκέψεις, παρακαλείται όποιος τον βρει να επικοινωνήσει μαζί μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;