Ιφιγένεια: Ο κύκλος της σιωπής, ένα βιβλίο με θέμα την κακοποίηση

Όταν η Ιφιγένεια, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, γνώρισε τη Μαρία, τη συγγραφέα του, η δεύτερη ρώτησε την πρώτη τι το ιδιαίτερο υπάρχει στην ιστορία της ώστε να αξίζει να εκδοθεί σε βιβλίο. Η ιστορία που ξεκίνησε να εκτυλίσσεται μπροστά της την πάγωσε…

Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη του 1973 και φτάνοντας στην Ελλάδα του 2017, όπου και εκδόθηκε το βιβλίο, θα περίμενε κανείς το περιεχόμενό του να μην είναι αληθινό αλλά βγαλμένο από κάποια νοσηρή φαντασία. Δυστυχώς όμως πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία. Μια τετραμελής οικογένεια με ένα σατράπη πατέρα, μια συναισθηματικά απούσα μητέρα και δύο παιδιά να πρέπει να υποστούν τις τραγικές αυτές συνέπειες. Το τραγικό πρόσωπο της ιστορίας, η μικρή Ιφιγένεια η οποία, από την τρυφερή ηλικία των εφτά χρόνων προγραμματίζεται από τον πατέρα της για να μπει αργότερα σε ένα κόσμο που κυριαρχεί η άγρια σεξουαλική κακοποίηση, από τα εννιά μέχρι τα δεκατρία της. 

Ακόμα και μετά την αποκάλυψη αυτής της θηριωδίας, με την αδερφή της να γίνεται κατά λάθος αυτόπτης μάρτυρας ενός περιστατικού και σωτήρας της από τον τύρρανο τους , ο πόνος της δε σταματά. Μπροστά της η Ιφιγένεια έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά γεγονότων, που ξεκινούν με την εκδίκαση της υπόθεσής της, κι επεκτείνονται με τον οικογενειακό αποκλεισμό που βιώνει καθώς η μητέρα της τη θεωρεί υπεύθυνη για τη διάλυση της οικογένειας, ο οποίος αργότερα παίρνει και κοινωνική προέκταση (από τις σπουδές μέχρι και τη δουλειά της), ο βιασμός της από μια παρέα νεαρών, κάτι που η ίδια δεν κατήγγειλε ποτέ, η χρήση και η διακίνηση ναρκωτικών, η φυλακή, η απεξάρτηση και η υποτροπή, η λίστα του Γολγοθά της είναι τεράστια για ένα μόνο άτομο όχι μόνο να τα αντέξει αλλά και να βγει νικήτρια από αυτές τις καταστάσεις .  

Ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι, με ηρωίδα του μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, που άνοιξε την ψυχή της και βρήκε το κουράγιο να μιλήσει για τα τέρατα που βίωσε και που δυστυχώς δεν ήταν μόνη. Οι σελίδες του εξερευνούν σε βάθος πολλά ζητήματα ταμπού για την κοινωνία από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα (ενδο οικογενειακή βία, κακοποίηση παιδιών, σεξουαλική κακοποίηση, ναρκωτικά, κ.α) τα οποία φτάνουν μέχρι και σήμερα. Απώτερος στόχος του, ο προβληματισμός όχι μόνο για την ύπαρξη αλλά και για την αντιμετώπισή τους  που δυστυχώς δεν έχει αλλάξει καθόλου από τότε μέχρι τώρα σε κανένα επίπεδο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ψυχογιός”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποίηση: Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται δύσκολα θέματα. Αν είστε ευαίσθητος/η ή έχετε βιώσει οποιαδήποτε παρόμοια κατάσταση καλό θα ήταν να αποφύγετε την ανάγνωσή του.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασια Μανωλεδακη

Απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης κι Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, ξεκίνησα να ασχολούμαι άτυπα με το γράψιμο σε μικρή ηλικία και πάντα μου άρεσε όταν η δασκάλα μας στο δημοτικό μας άφηνε ένα σχετικά ελεύθερο θέμα στις εκθέσεις, ένα χαρακτηριστικό που διατήρησα και στη μετέπειτα ζωή μου. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό εκφράζοντας μέσα από τις κινήσεις μου τα συναισθήματά μου, ενώ στα ενδιάμεσα διαλείμματα, προτιμώ να ξεκουράζομαι με ένα βιβλίο στο χέρι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;