Γεσθημανή Μπερμπέρη: 10 βιβλία που διάβασα και θέλω να ξαναδιαβάσω

Στην αρχή σκέφτηκα πως η επιλογή ενός βιβλίου είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, είναι το κλικ που μας κάνει ο συγγραφέας, το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο ή ακόμα και η στιγμή. Αποφάσισα λοιπόν να μην σας προτείνω βιβλία αλλά να ξαναπροτείνω στον εαυτό μου κάποια που θα ήθελα να ξαναδιαβάσω. Αν τώρα κάποιος από εσάς βρει ενδιαφέρον κάποιο από αυτά που προτείνω, μάλλον θα βγει κερδισμένος.

Η τελευταία μαύρη γάτα – Ευγένιος Τριβιζάς

Παραμύθι για μεγάλους και για όλους όσους αναζητούν το χαμένο παιδί μέσα τους. Μια ιστορία που αντιστέκεται στα στερεότυπα και κάνει ήρωα τον αντί ήρωα. Μήπως τελικά η νίκη της ψυχής μας είναι να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας. Μήπως αυτό που χρόνια τώρα κάποιοι βλέπουν ως αδυναμία σε εμάς, είναι η μυστική μας δύναμη. Η τελευταία μαύρη γάτα έρχεται αποφασισμένη να αποδείξει πως μπορεί να αντιστρέψει τους κανόνες και να φέρει τη λύτρωση στο βασανισμένο νησί και στους ανθρώπους του.

Σοκολάτα και κρασί, όχι μακαρόνια – Αντώνης Κερασνούδης

Ένα βιβλίο που σε κάθε ιστορία του συναντάς τον εαυτό σου, διαβάζεις όσα θα έγραφες εσύ αν κρατούσες ένα ημερολογιακό πενήντα ημερών. Σκέψεις καθημερινές, λέξεις με ουσία και γεύσεις από μια καθημερινότητα αλλόκοτη, πρωτόγνωρη που ψάχνει να πιαστεί από ήχους και αρώματα. Ο συγγραφέας αφήνει τις λέξεις να πατινάρουν στο χαρτί και να μεταμορφωθούν σε εικόνες άλλοτε γνώριμες και άλλοτε μακρινές σαν ξεχασμένες μνήμες, μιας άλλης ζωής, που λαχταρά να βρει ξανά τα βήματά της στο χρόνο. Τα κυρίαρχα συναισθήματα καθώς γυρίζουν οι σελίδες, είναι η καλοσύνη, η ελπίδα και η ευαισθησία, αντίδοτο στη μοναξιά και στην απομόνωση των ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λεωφορείο – Γιώργος Σκαμπαρδώνης

19 στάσεις και μια αφήγηση που δεν θέλεις να τελειώσει. Λαχταράς να έρθει το λεωφορείο για να ανέβεις, θαρρείς και είσαι εσύ ο επιβάτης, ο μικρός ή ο μεγάλος πρωταγωνιστής της διαδρομής. Μιας διαδρομής στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από τα μάτια του ήρωα. Οι εικόνες που ξεδιπλώνονται σε κάθε μια στάση έχουν μνήμη και αβίαστα σε βάζουν μέσα στην ιστορία τους. Ο κινηματογράφος, ο μπακάλης, το κρυφό ραντεβού, τα κλεμμένα τσιγάρα, οι σκανδαλιές και το κυνηγητό και άλλες τόσες ίδιες αναμνήσεις και ας ξεκινάς από άλλη αφετηρία, ας φτάνεις σε άλλο τέρμα. Έτσι και αλλιώς ο καθένας μας αποφασίζει μόνος του σε πιο λεωφορείο θα ανέβει. Μια μηχανή του χρόνου αόρατη φτιαγμένη από λέξεις σε ταξιδεύει χωρίς εισιτήριο στο παρελθόν σου. Ίσως αν έχεις ζήσει για λίγο στη Θεσσαλονίκη, να νομίζεις πως μιλάει για εσένα, μπορεί και να μιλάει εδώ που τα λέμε.

Για να δει τη θάλασσα – Ευγενία Φακίνου

Βαθιά συγκινητική ιστορία, χωρίς μνήμη, χωρίς όνομα, χωρίς παρελθόν. Πως μπορείς να ξυπνήσεις τις αναμνήσεις και να θυμηθείς τη ζωή σου. Η ηρωίδα μέσα από το λήθαργο μιας σκοτεινής μνήμης, ανακαλύπτει πως η μαγειρική πυροδοτεί τις αναμνήσεις της. Το αλάτι, το πιπέρι και η ζάχαρη μπορούν να ζωντανέψουν μέσα από τις γεύσεις του το παρελθόν, μπορούν να φέρουν πίσω τα χαμένα όνειρα; Μήπως και η ίδια μας η ζωή δεν μοιάζει με ένα πιάτο ζεστό και αχνιστό φαγητό, με ένα στολισμένο Κυριακάτικο τραπέζι, με δυο υψωμένα ποτήρια με κρασί;

Η συγγραφέας ψάχνει μέσα από μια αυτοβιογραφική μυθοπλασία όπως αναφέρει και η ίδια τις μνήμες της, αν δεν βρει τις ίδιες ίσως και να τις εφεύρει.

Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο – Όλιβερ Σακς

Ιστορίες ανθρώπων που τα μονοπάτια του μυαλού τους έχουν μεταμορφωθεί σε λαβύρινθους σκοτεινούς και γκρίζους. Ασθενείς που πάσχουν από κάποια μορφή νευρολογικής διαταραχής, άνθρωποι που ζούνε δίπλα μας, ίσως και στο στενό οικογενειακό μας περιβάλλον. Ο συγγραφέας προσεγγίζει με απλό και κατανοητό τρόπο, χωρίς ιδιαίτερες ορολογίες την καθημερινότητα των ασθενών και τον τρόπο που μπορεί η κατάσταση τους να επηρεάσει το περιβάλλον τους. Αλλόκοτες και παράξενες στα δικά μας μάτια στιγμές τους που ξεπερνούν τη δική μας κανονικότητα, περιγράφονται μέσα από την υπέροχη διήγηση του συγγραφέα.

Η φάρμα των ζώων – Τζωρτζ Όργουελ

Επίκαιρο και πολυδιαβασμένο βιβλίο που θεωρώ ότι οι περισσότερες το έχουμε διαβάσει. Δεν νομίζω πως χρειάζεται πολλές συστάσεις, έτσι και αλλιώς πιστεύω πως όσες φορές και να το διαβάσει κάποιος ένα καινούργιο μάθημα θα του προσφέρει. Η μνήμη χάνεται μόλις αποκτήσουμε την όποια μορφή εξουσίας;

Αναζητώντας την Αλάσκα – Τζων Γκριν

Μια ιστορία ύμνος στη διεκδίκηση των ονείρων. Αν δεν ανοίξεις τα φτερά σου πως θα μάθεις να πετάς άλλωστε, αυτό ακριβώς πραγματεύεται και το βιβλίο.

Ο μικρός μας ήρωας αποφασίζει να αφήσει την ασφάλεια του σπιτιού του, την καλοβολεμένη και τακτοποιημένη από τους γονείς του ζωή και να αναζητήσει τη δική του ζωή, αυτή που ο ίδιος θα διαγράψει. Ένα κολέγιο, ένας νεανικός έρωτας, μια ατίθαση παρέα και ένα απρόσμενο τέλος που όμως είναι μια καινούργια αρχή. Το μεγάλο ίσως που περιμένει να το ανακαλύψουμε ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Τρεις αιώνες μια ζωή – Φιλιώ Χαϊδεμένου

Μια ιστορία πόνου, διωγμού και θρήνου. Μου θυμίζει και τη δική μου γιαγιά, ίσως γι’ αυτό και να αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το βιβλίο. Η γιαγιά Φιλιώ εξιστορεί την ίδια της τη ζωή, μια ζωή σκληρή με οδυνηρές απώλειες. Λόγια που άφησε σε ένα μαγνητόφωνο και έγιναν βιβλίο, αυτό τους έπρεπε νομίζω έτσι και αλλιώς. Η ιστορία αυτή έπρεπε να ειπωθεί και να διαβαστεί για να μην περάσει στη λήθη. Διωγμένη από τα Βούρλα της Μικράς Ασίας, μια σύγχρονη ηρωίδα που έζησε από τα μικρά της χρόνια τον πόνο και το θάνατο των δικών της ανθρώπων. Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα, η ζωή της παράδειγμα δύναμης για όλους μας.

Περί τυφλότητας – Ζοζέ Σαραμάγκου

Η ιστορία διαδραματίζεται σε έναν κόσμο, όπου όλοι οι άνθρωποι σχεδόν ταυτόχρονα, χάνουν την όραση τους. Αυτόματα όπως καταλαβαίνετε αυτό συνεπάγεται μια δραματική εξέλιξη στις ζωές τους, καθώς πάρα πολύ γρήγορα χάνουν κάθε ικανότητα ικανοποίησης, ακόμη των πιο απλών και καθημερινών τους αναγκών.

Η κορύφωση της ιστορίας έρχεται μέσα από μια λέξη που συνθλίβει κάθε στιγμή δράματος και δίνει ξανά ζωή στους ήρωες … ΒΛΕΠΩ, ΒΛΕΠΩ, ΒΛΕΠΩ … Όσο ξαφνικά και αναίτια έχασαν την όραση τους τόσο αναπάντεχα την ξαναβρήκαν. Μήπως όμως έχασαν όσα μέχρι τότε θεωρούσαν πολύτιμα και δεδομένα;

Τα σχόλια του τρίτου – Μάνος Χατζιδάκις

Δεν ξέρω αν πρέπει να γράψω πολλά γι’ αυτό το βιβλίο. Σίγουρα όποιος το διαβάσει όμως θα κερδίσει πολλά. Μέσα από τα σχόλια του Μάνου Χατζιδάκι ανακαλύπτουμε τόσες πικρές αλήθειες για τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας. Αν σκεφτεί κανείς πως αυτά ειπώθηκαν κάποια χρόνια πριν, τότε αποκτούν μεγαλύτερη αξία και ταυτόχρονα αποδεικνύουν πόσο σπουδαίος ήταν ο Χατζιδάκις. Σελίδα 57, αγαπημένη μου ιστορία … τα υπόλοιπα τα αφήνω σε εσάς.

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα Γεσθημανή Μπερμπέρη

Η Γεσθημανή Μπερμπέρη είναι Νοσηλεύτρια στη ΜΕΘ covid του Γ. Ν. Σερρών και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων. Η Γεσθημανή Μπερμπέρη αγαπάει το επάγγελμα της και προσπαθεί να εξελιχθεί ως άνθρωπος μέσα από αυτό. Η Γεσθημανή Μπερμπέρη έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων δημιουργικής γραφής και συμμετέχει με δύο της διηγήματα στο συλλεκτικό βιβλίο «Ιστορίες της πόλης μας».

Τον Ιούλιο του 2021 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο, το πρώτο προσωπικό βιβλίο της Γεσθημανής Μπερμπέρη με τίτλο, «Ποιος άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου». Άρθρα της Γεσθημανής Μπερμπέρη έχουν δημοσιευτεί στο site serfree.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;