3+1 βιβλία για να διαβάσεις ενώ ταξιδεύεις

ενώ ταξιδεύειςΌταν ετοιμάζει κανείς ένα ταξίδι κάνει λίστες για τα ρούχα που πρέπει να πάρει μαζί του, για τα μέρη που έχει να δει εκεί που θα πάει, για τα πράγματα που έχει να κάνει εκεί… για τα βιβλία που θα διαβάσει ενώσω ταξιδεύει. Για όλους εμάς τους βιβλιοφάγους τα βιβλία είναι τόσο απαραίτητα σε ένα ταξίδι όσο και τα παπούτσια ή τα ρούχα μας. Μια μέρα, εκεί που μέτραγα τις ώρες της πλήξης μου και λογάριαζα τι θα πάρω μαζί μου στις επικείμενες διακοπές μου (3ημερο στο εκπληκτικό παραθαλάσσιο Λουτρό στα Σφακιά) έσκασε κάτι εντελώς αναπάντεχο στο κεφάλι μου: χωρίς να το καταλάβω είχα ακυρώσει τις διακοπές μου στο Λουτρό και είχα κλείσει εισιτήρια για Πορτογαλία. Πόθεν πως; Αρκούσε μια λέξη από μια φίλη και μισής ώρας συζήτηση με τον φίλο μου για να πάρω την απόφαση και να κλείσω τα εισιτήρια. Και αφού, μετά από καμιά βδομάδα, καταλάγιασε ο ενθουσιασμός άρχισα να σκέφτομαι τα πρακτικά: τι ρούχα θα πάρω μαζί μου; Τι καιρό κάνει στην Πορτογαλία; Τι θα δω σε εκείνα τα μέρη; Ποια βιβλία θα μπορούσα να πάρω μαζί μου; Κι εκεί σκάλωσα. Φυσικά, δεν ήθελα να πάρω μαζί μου τίποτα ψυχοπλακωτικά βιβλία ή βιβλία που θα τα βαρεθώ στις πρώτες 100 σελίδες. Ήθελα να βρω βιβλία που θα με παρασύρουν και θα «δέσουν» με την ταξιδιάρικη διάθεσή μου. Και έκανα έρευνα. Ιδού τα αποτελέσματα της έρευνάς μου, πάρτε κι εσείς μερικές ιδέες για μερικά βιβλία που θα σας ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες τους τη στιγμή που θα ταξιδεύετε στην Ελλάδα ή άλλες χώρες!

Ο Περιπλανώμενος-Mika Waltari  

Αποτέλεσμα εικόνας για ο περιπλανώμενοςΑυτό το εξαιρετικό βιβλίο από τον Waltari μας παρουσιάζει την Οθωμανική αυτοκρατορία και τις επιρροές της κατά τον 16ο αιώνα. Ο Μιχαήλ από την Φινλανδία, στο ταξίδι του για τους Άγιους Τόπους έμελλε να γνωρίσει την ευτυχία και την δυστυχία πάνω στο ίδιο καράβι: γνώρισε και ερωτεύτηκε την Τζούλια, μια Ιταλίδα καλλονή με παράταιρα μάτια που όμως δεν πρόλαβε να χαρεί: ο αιμοβόρος πειρατής Μπαρμπαρόσα, βούλιαξε το καράβι των προσκυνητών, σφάγιασε όσους αρνήθηκαν τον Προφήτη και πήρε αιχμάλωτη την Τζούλια. Ο Μιχαήλ και ο αδελφός του, Ανδρέας, γλίτωσαν τον θάνατο, ο μεν γιατί ήξερε γράμματα και ο δε γιατί ήταν άντρας δυνατός, ικανός για να υπηρετήσει στο πλήρωμα του Μπαρμπαρόσα· και οι δύο ασπάστηκαν τον Ισλαμισμό. Από εκεί ξεκινάει η ιστορία του Μιχαήλ που πλούτισε και κινδύνεψε δίπλα σε μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και έγινε ένας από τους ανθρώπους που παρακολούθησαν από κοντά τα μεγαλύτερα γεγονότα της εποχής τους. Δίπλα στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή ακολούθησε τον στρατό του ως την Βιέννη και έζησε από κοντά την πολιορκία και την ήττα των Οθωμανών. Έζησε στην Κωνσταντινούπολη και παρακολούθησε από μέσα τις πολιτικές και τις δολοπλοκίες της Υψηλής Πύλης, πολέμησε δίπλα στους κουρσάρους πειρατές όταν ο αυτοκράτορας Κάρολος πολιόρκησε το Τούνεζι και επισκέφθηκε τις μεγάλες πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Περιπλανώμενος είναι ένα βιβλίο που σε βυθίζει βαθιά στην ιστορία της παρουσίας των Οθωμανών στην Μεσόγειο καθώς δεν πρόκειται απλώς για την εξιστόρηση μερικών γεγονότων στην ζωή του πρωταγωνιστή αλλά για την περιγραφή μιας ολόκληρης εποχής μέσα από τα μάτια του Μιχαήλ· πρόκειται για την παρουσίαση της πολιτικής των μεγάλων προσωπικοτήτων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου που κατάφερε, είτε από τις ευνοϊκές συγκυρίες είτε από τις δικές του παρεμβάσεις, να βρεθεί την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος, στην κόψη της Ιστορίας. Ιδανικό βιβλίο για ταξίδι καθώς, εκτός απ’ το ότι γνωρίζεις πολλές πόλεις μέσα από τα μάτια του Περιπλανώμενου, σε ταξιδεύει και σε μια άλλη εποχή γεμάτη πέπλα, μπαχαρικά και τραγούδια…


Στην καρδιά της θάλασσας-Nathaniel Philbrick

Αποτέλεσμα εικόνας για στην καρδια της θαλασσαςΜια μέρα είχα αναλάβει να καθαρίσω μια από τις 3 μεγάλες βιβλιοθήκες της μητέρας μου. Κατέβαζα βιβλία, ανέβαζα βιβλία, ξεσκόνιζα ράφια, ξαράχνιαζα τοίχους. Σε ένα από αυτά τα κατεβάσματα βρήκα ένα βιβλίο με όνομα Στην καρδιά της θάλασσας. Ο τίτλος κάτι μου θύμισε, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι. Γύρισα στο οπισθόφυλλο και διάβασα: Η αληθινή επική ιστορία που ενέπνευσε στον Χέρμαν Μέλβιλ το αριστουργηματικό μυθιστόρημα Μόμπι-Ντικ. Και από κάτω η δραματική ιστορία του φαλαινοθηρικού Έσσεξ που το 1819 βυθίστηκε στα νερά του Νότιου Ειρηνικού από μια εξαγριωμένη φάλαινα. Φυσικά, είχα ακούσει για κάποιον Μόμπι-Ντικ, ήξερα ότι είναι φάλαινα, άλλα μέχρι εκεί. Ξεκίνησα να το διαβάζω και ένα απόγευμα μου ήρθε αναλαμπή: το βιβλίο αυτό είχε τον ίδιο τίτλο με μια ταινία που είχε βγει πρόσφατα και είχε να κάνει με μια φάλαινα που βύθισε ένα πλοίο: ο Μόμπι-Ντικ! Έψαξα στο ίντερνετ και όντως, η ταινία ήταν βασισμένη στο βιβλίο. Δειλά, και εφόσον δεν είχα δει την ταινία, συνέχιζα το διάβασμα. Και μέσα σε μια μέρα είχα εθιστεί. Αυτό το βιβλίο το λάτρεψα γιατί πρόκειται για μια θαλασσινή περιπέτεια που σε ταξιδεύει εκτός από τις θάλασσες, σε μια άλλη εποχή με ξύλινα φαλαινοθηρικά και καμάκια. Είναι πολύ καλό βιβλίο για ταξίδι καθώς σου δημιουργεί ταξιδιάρικη διάθεση με τις περιγραφές της θάλασσας και γενικότερα της προετοιμασίας για το ταξίδι με το φαλαινοθηρικό, τους ναυτικούς όρους και την αναφορά σε λιμάνια του Ειρηνικού ωκεανού. Η τραγωδία που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι μπορεί, βέβαια, να σε ψυχοπλακώσει αλλά ταυτόχρονα αντικρίζεις την δύναμη που κρύβουν μέσα τους οι άνθρωποι και παρ’ όλο που ξέρεις πως 8 από αυτούς σώθηκαν, η αγωνία σου δεν μειώνεται καθώς θες να δεις πως κατάφεραν να ταξιδέψουν 3.000 μίλια και να φτάσουν στην Νότια Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Eat, pray, love-Elizabeth Gilbert

Αποτέλεσμα εικόνας για eat pray love

Το βιβλίο αυτό το αγάπησα μόλις διάβασα το οπισθόφυλλο. Μια γυναίκα, δυστυχισμένη στον γάμο της και κουρασμένη απ’ την συμβατικότητα της ζωής της αποφασίζει να χωρίσει. Ταξιδεύει στην Ιταλία για να νιώσει ζωντανή και να γνωρίσει το πραγματικό φαγητό. Θεωρεί πως το καλό φαΐ είναι μέρος μιας καλής και χαρούμενης ζωής. Φτάνει, λοιπόν, στην Ιταλία, ερωτεύεται το φαγητό, ερωτεύεται την γλώσσα και κάνει καινούριους φίλους. Έπειτα φτάνει στην Ινδία για να βυθιστεί στην ηρεμία του διαλογισμού και να γνωρίσει την πνευματικότητά της. Από εκεί ταξιδεύει στο Μπαλί της Ινδονησίας, ψάχνοντας τρόπο να εξισορροπήσει την σημαντικότητα αυτών των δύο. Εκεί γνωρίζει έναν άντρα από την Βραζιλία που όπως αργότερα θα αποδειχθεί, είναι ο έρωτας της ζωής της. Στο ταξίδι γνωρίζει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους και κάνει φιλίες βαθιές και αληθινές… Συγκινητικό και ταξιδιάρικο, το Eat, pray, love είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή για εσένα που ταξιδεύεις.


Στο δρόμο-Jack Kerouac

Σχετική εικόναΑυτό το βιβλίο, είναι το μόνο στη λίστα που δεν έχω διαβάσει αλλά είναι στη λίστα των to-read. Το πρωτογνώρισα στην τρίτη λυκείου, όταν έκανα παρέα με εκείνο το «weird» κορίτσι. Ήταν η μόνη, εκτός από εμένα, που έφερνε βιβλία στην τάξη όποτε το ενδιαφέρον ήταν αναπόφευκτο να μου ξυπνήσει για το πρόσωπό της. Πρώτα την είδα με την Λάμψη του Stephen King στα χέρια και μετά είδα το Στο δρόμο. Το οπισθόφυλλο με τράβηξε πάρα πολύ, θέλω πραγματικά να το διαβάσω αυτό το βιβλίο γιατί και μόνο η σύντομη ιστορία από πίσω με κάνει να θέλω να ταξιδέψω. Φαντάσου να το έχεις μαζί σου ενώ ταξιδεύεις. Μαγεία… Άλλωστε, πολλές λίστες για βιβλία που πρέπει να πάρεις μαζί σου ενώ ταξιδεύεις έχουν βγει στο ίντερνετ και αυτό κατέχει-τις περισσότερες φορές-μια θέση ανάμεσα σε αυτά τα βιβλία.

Αυτά είναι τα βιβλία για ταξίδια στην προσωπική μου λίστα. Ελπίζω να σας έδωσα ιδέες! Φυσικά, υπάρχουν δεκάδες-για να μην πω εκατοντάδες- άλλα βιβλία παραπάνω από ικανά για να σε συντροφέψουν στο ταξίδι σου, όμως, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε μία λίστα. Ο καθένας είναι ελεύθερος να φτιάξει τη δικιά του! Ελευθέρωσε την φαντασία σου λοιπόν!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαλιαρίτη

Φανατική με τα βιβλία και τη φωτογραφία αλλά ο μεγάλος έρωτας τα ταξίδια και η ιστορία. Μέλλουσα αρχαιολόγος, θεωρητική από μωρό οπότε η σχέση με το γράψιμο ήταν αναπόφευκτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;