Αστυνομικά μυθιστορήματα με φόντο την Αρχαία Ελλάδα

 

Αρχαία Ελλάδα
Πηγή: mixanitouxronou.gr

Τα μυθιστορήματα μυστηρίου ή αλλιώς γνωστά ως αστυνομικά μυθιστορήματα ασκούν ισχυρή έλξη σε σημαντικό κομμάτι του αναγνωστικού κοινού. Πολλά μάλιστα από αυτά έχουν μεταφερθεί με ιδιαίτερη επιτυχία στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Στα αστυνομικά μυθιστορήματα οι συγγραφείς δεν περιορίζονται από το χωροχρόνο, οπότε αυτά μπορεί να εκτυλίσσονται στο παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον.

Όσον αφορά το παρελθόν, υπάρχουν αρκετά αστυνομικά μυθιστορήματα η πλοκή των οποίων έχει ως φόντο την Αρχαία Ελλάδα. Έτσι, έχουμε ένα μοναδικό «πάντρεμα» του αστυνομικού μυθιστορήματος με το ιστορικό. Δυστυχώς, ο αριθμός των βιβλίων αυτού του είδους που είναι διαθέσιμα έχει μειωθεί σημαντικά, με όλο και λιγότερα ξενόγλωσσα βιβλία να μεταφράζονται ή να επανεκδίδονται.

Ας δούμε όμως μερικά αστυνομικά μυθιστορήματα με φόντο την Αρχαία Ελλάδα, που έχουν κατά καιρούς εκδοθεί στα Ελληνικά:

Ο Αριστοτέλης ντετέκτιβ (σειρά βιβλίων της Margaret Doody)

Αρχαία Ελλάδα
Πηγή: ianos.gr

Σημαντική στο ιδιαίτερο αυτό είδος αστυνομικού μυθιστορήματος είναι η συμβολή της Καναδής συγγραφέως Margaret Doody. Η σκέψη της να επιστρατεύσει τη λογική σκέψη του Αριστοτέλη στην εξιχνίαση εγκλημάτων έδωσε 6 μυθιστορήματα. Από αυτά μόνο τα 4 είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη σειρά αυτή μυθιστορημάτων μεταφερόμαστε στην Αθήνα στα χρόνια 332-330 π.Χ., λίγο μετά την αναχώρηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την Ανατολή. Εκεί βλέπουμε τον φιλόσοφο Αριστοτέλη να βοηθά τον μαθητή του Στέφανο να εξιχνιάσει εγκλήματα, με γνώμονα τη λογική και την αφαιρετική σκέψη. Δάσκαλος και μαθητής εμπλέκονται σε σκοτεινές περιπέτειες, οδηγούμενοι σε άγνωστα και επικίνδυνα μονοπάτια με μόνο φως την παρατήρηση και την κρίση.

Τα 4 βιβλία της σειράς κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αιώρα:

  • Ο Αριστοτέλης ντετέκτιβ
  • Ο Αριστοτέλης και η Θεία Δίκη
  • Ο Αριστοτέλης και το μυστήριο της ζωής
  • Ο Αριστοτέλης και τα Ελευσίνια Μυστήρια

Έγκλημα στην Αρχαία Αγορά (Mosse Claude)

Αρχαία Ελλάδα
Πηγή: .pixelbooks.gr

Στα 349 π. Χ. η αυξανόμενη εξουσία του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου ΙΙ προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις στην Αθήνα. Την τελευταία μέρα των Μεγάλων Διονυσίων και των περίφημων δραματικών αγώνων της γιορτής, ο πλούσιας Μειδίας χαστουκίζει τον ρήτορα Δημοσθένη. Λίγο μετά το συμβάν ανακαλύπτεται ο δολοφονημένος Νικόστρατος, οπαδός του Δημοσθένη, ξεσηκώνοντας την πόλη.

Ο Αριστοκλής, ξάδερφος του θύματος, καλείται να εξιχνιάσει το έγκλημα. Το βιβλίο «Έγκλημα στην Αρχαία Αγορά» είναι ένα ιδιαιτέρως απολαυστικό μάθημα ιστορίας, που μας εισάγει στην καθημερινή ζωή της Αθήνας στην Αρχαία Ελλάδα. Από τον κοσμοπολίτικο Πειραιά στην Εκκλησία του Δήμου, από τις παλαίστρες στα μεταλλεία του Λαυρίου, από τον Αριστοτέλη στον Πραξιτέλη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο (περιορισμένη διαθεσιμότητα).

Έγκλημα στην Αρχαία Αμφίπολη (Κονδύλης Θάνος)

Αρχαία Ελλάδα
Πηγή: psichogios.gr

Βρισκόμαστε στα 432 π.Χ., οπότε ο Αλέξανδρος ο Αθηναίος (αριστοκράτης και ανώτατος δικαστικός) αναλαμβάνει να ελέγξει τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος της Αμφίπολης. Εκεί αποδέχεται την πρόσκληση ενός φίλου του σε συμπόσιο και διασκεδάζει ωσότου ξυπνά από κραυγές θρήνου και απελπισίας. Κάποιοι από τους συνδαιτυμόνες του έχουν δολοφονηθεί και αυτός αναλαμβάνει να βρει τους δράστες. Στην πορεία της έρευνας συνειδητοποιεί πως οι ύποπτοι είναι αρκετοί, όμως δε γνωρίζει πως ο δολοφόνος βρίσκεται στο κατόπι του…

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

Έγκλημα στην Αρχαία Ολυμπία (Κονδύλης Θάνος)

Αρχαία Ελλάδα
Πηγή: public.gr

Κατά τον χρυσό αιώνα της Αθήνας ο Αλέξανδρος ο Αθηναίος, φτάνει στην Ολυμπία για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσκεκλημένος του αρχιερέα Αγήνορα. Η δολοφονία ενός Σπαρτιάτη αθλητή θα προκαλέσει σάλο. Η σπαρτιατική ομάδα κατηγορεί τους Αθηναίους για τη δολοφονία και απειλεί να αποχωρήσει από τους αγώνες. Ο Αγήνορας, μπροστά στον κίνδυνο να ματαιωθούν οι αγώνες, πείθει τον Αλέξανδρο να αναλάβει την υπόθεση με βοηθό τον Σπαρτιάτη Λεωνίδα. Η δολοφονία όμως αυτή δεν είναι παρά η αρχή μιας συνωμοσίας που έχει ως στόχο την καταστροφή της Ελλάδας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Τα μυστήρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (σειρά βιβλίων του Paul Doherty)

Αρχαία Ελλάδα
Πηγή: discounthobbyzone.com

Η σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων του Paul Doherty με φόντο την αυλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι γεμάτη ίντριγκες και δολοπλοκίες. Από τις όχθες του Ελλησπόντου το 334 π.Χ. και την Έφεσο μέχρι την Αλικαρνασσό, ο Τελαμώνας, έμπιστος απεσταλμένος της μητέρας του Αλεξάνδρου, βρίσκεται κοντά στον ηγεμόνα. Δουλειά του να αποτρέψει  τις απόπειρες δολοφονίας κατά του Αλεξάνδρου αλλά και να εξιχνιάσει σειρές δολοφονιών στο στρατόπεδό του. Η ύστερη Αρχαία Ελλάδα κατά τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρουσιάζεται μέσα από μια δυνατή σειρά ιστοριών μυστηρίου.

Η σειρά απαρτίζεται από 3 μυθιστορήματα:

  • Φόνοι στην αυλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου
  • Το σημάδι του Κενταύρου
  • Οι πύλες του Άδη

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ενάλιος (προσωρινά εξαντλημένα)

 

Ο αμφορέας του θανάτου (Roger Hudson)

Αρχαία Ελλάδα
Πηγή: scdn.gr

Στην Αθήνα του  461 π.Χ.  μια μεγάλη  πολιτική αναταραχή μεταξύ δημοκρατικών και ολιγαρχικών διαπλέκεται με το φόνο του πλούσιου Κληρείδη. Ο ανιψιός του Λυσανίας, έχοντας λάβει από το θείο του ένα μυστηριώδες μήνυμα που τον καλεί να έρθει στην Αθήνα ορκίζεται να εκδικηθεί και προχωρά στην εξιχνίαση του μυστηρίου του θανάτου του θείου του. Αυτό που δεν έχει υπολογίσει όμως είναι πως ο ένοχος βρίσκεται καλά κρυμμένος…

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καρδαμίτσα (περιορισμένη διαθεσιμότητα).

 

Ένας πολύ κλασικός φόνος (Christiana Elfwood)

Αρχαία Ελλάδα
Πηγή: ianos.gr

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι εορτασμοί των Βραυρωνίων στον ιερό ναό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα γίνεται μια δολοφονία στο ιερό. Το φονικό ακολουθεί η σύλληψη ενός υπόπτου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μία ανθιέρεια της Βραυρωνίας Αρτέμιδος όμως, η Χλόη, δεν έχει πειστεί. Ξεκινά λοιπόν να ερευνά η ίδια την υπόθεση αυτή και ανακαλύπτει πως κάποιοι είχαν και ευκαιρία και  κίνητρο για να διαπράξουν το φονικό. Οι έρευνές της θα φέρουν στο φως μυστικά καθώς εμείς ταξιδεύουμε και γνωρίζουμε πτυχές της ζωής στην Αρχαία Ελλάδα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη (προσωρινά εξαντλημένο).

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;