Αναγνώσματα για τη βυζαντινή εποχή

Βυζάντιο

Λιγότερο προσφιλές από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο έχει ταυτιστεί με την αυτοκρατορία και τις εθιμοτυπίες της, την Εκκλησία, τις θρησκευτικές διαμάχες και την υμνογραφία. Η επανεξέταση του Βυζαντίου, μιας  εποχής ανεξερεύνητης και παρεξηγημένης,  που έχει ξεκινήσει από τη Δύση, έρχεται βαθμιαία και στην Ελλάδα. Πέρα από τη μεγαλοπρέπεια της ζωής στη Βασιλεύουσα ανακαλύπτουμε την καθημερινότητα στην άγνωστη βυζαντινή επαρχία και έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Σ’ αυτόν υπάρχουν ίντριγκες και εγκλήματα, έρωτας και ιπποτισμός, πίστη, μακρινές εκστρατείες, αλλά και φτώχεια, αμορφωσιά και εξαθλίωση.

Η Πριγκιπέσα Ιζαμπώ – Άγγελος Τερζάκης

Με κύριο πρόσωπο την Ισαβέλλα ή Ιζαμπώ των Βιλλαρδουίνων, πρόσωπο ιστορικό, κεντρικό γεγονός την κατάληψη του φραγκικού κάστρου της Καλαμάτας το 1293, από Έλληνες και Σλάβους χωρικούς, και ιστορικό πλαίσιο την πολυτάραχη εποχή της Φραγκοκρατίας, ο Άγγελος Τερζάκης συνθέτει ένα χρονικό ηρωισμού και αγάπης, τον καιρό των τροβαδούρων, των σταυροφόρων, των κουρσάρων και των ιπποτών, στο πρώτο ξύπνημα της ψυχής του νέου ελληνισμού τον 13ο αιώνα. Η Πριγκιπέσα Ιζαμπώ είναι το πιο κλασικό στην κατασκευή κείμενο του Άγγελου Τερζάκη, οργανωμένο με εξαιρετική προσοχή και ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην ανάγνωση παρά την έκτασή του. Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο αναπλάθει ζωηρά και πειστικότατα μια τόσο μακρινή και διαφορετική εποχή.


ΒυζάντιοΓια την πατρίδα – Πηνελόπη Δέλτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα και για ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της ελληνικής παιδικής πεζογραφίας. Δύο νέοι, ο Ασώτης Ταρωνίτης και ο Αλέξιος Αργυρός κρατούνται αιχμάλωτοι όταν ο βουλγαρικός στρατός καταλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη το 995. Οι δραματικές περιπέτειες, οι θανάσιμοι κίνδυνοι, η αυτοθυσία και η πίστη σε υψηλά ιδανικά είναι οι πυρήνες του μυθιστορήματος. Περισσότερο θα αρέσει σε όσους αγαπούν τις επικές περιπέτειες και τη βυζαντινή ιστορία, ενώ ο ρομαντισμός δεν είναι έντονος.


Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος – Κώστας Κυριαζής

Το πιο πετυχημένο, κατά γενική ομολογία, από τα ιστορικά μυθιστορήματα του Κώστα Κυριαζή, που εκδόθηκε το 1964 και απέσπασε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Παρουσιάζει από τρεις διαφορετικές αφηγηματικές οπτικές γωνίες την ιστορία και την προσωπικότητα του Βασιλείου Πορφυρογέννητου (976-1025) ενός από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου στην εποχή της ακμής του που πολέμησε αγόγγυστα επί δεκαετίες τον σημαντικότερο – για τότε – εχθρό της αυτοκρατορίας, κερδίζοντας το προσωνύμιο “Βουλγαροκτόνος”.


ΒυζάντιοΒυζαντινόν ερωτικόν – Hans-Georg Beck

Πραγματεύεται τη σύγκρουση ανάμεσα στον ερωτισμό και τη χριστιανική ηθική.Ο Hans-Georg Beck περιγράφει με ποιους τρόπους ο ερωτισμός προσπάθησε να υπερβεί τις αντιστάσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη λογοτεχνία και την πραγματική ζωή, και πως από τη σύγκρουση αντίρροπων δυνάμεων προέκυψε μια ισόρροπη σύνθεση πολιτισμού. Επειδή, συνήθως, δεν συνδέουμε το Βυζάντιο με τον έρωτα, το δοκίμιο του γνωστού βυζαντινολόγου αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Τάνια Δρανοβίτη

Συνεχώς νυσταγμένη 20χρονη. Έχοντας μεγάλη αγάπη για τον γραπτό λόγο, κατέληξα φοιτήτρια στη Φιλολογία της Θεσσαλονίκης. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνω κι εγώ την προσπάθεια μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;