Μυθιστορήματα εμπνευσμένα από την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Έχουν συμπληρωθεί πλέον 18 ολόκληρα χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ωστόσο, ο τρόμος και οι απορίες γύρω από το τραγικό εκείνο πρωινό, παραμένουν. Πρόκειται για την ημέρα που πραγματοποιήθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών αεροπειρατών εναντίον στόχων των ΗΠΑ, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός τομέα του Πενταγώνου και την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες αθώων ψυχών, τροποποιώντας τον τρόπο διεξαγωγής αεροπορικών ταξιδιών σήμερα αλλά και γεννώντας αφενός φόβο, αφετέρου εύφορο έδαφος για την σύσταση διαφόρων θεωριών συνωμοσίας.

Η λογοτεχνία, η οποία ως τέχνη μιμείται κι αυτή την ζωή, ερχόμενη σε επαφή με τα επικρατούντα γεγονότα, καθρεφτίζοντας -δηλαδή- την πραγματικότητα είτε με στόχο την διέγερση του προβληματισμού του συνόλου, είτε αναπτερώνοντας το ηθικό του, δεν δύναται να έμενε ανεπηρέαστη από αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα στην “καρδιά” των ΗΠΑ. Οι συγγραφείς έσπευσαν με την πένα τους να αποτυπώσουν στις σελίδες των μυθιστορημάτων τους, την θλίψη, τον πόνο και τις σκέψεις τους, εμπνευσμένοι από το γεγονός, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ρήση αρκετών καλλιτεχνών, σύμφωνα με την οποία «η τέχνη προκύπτει από την τραγικότητα».

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, ορισμένα μυθιστορήματα εμπνευσμένα από αυτή την θεματική, τα οποία μέσα από την λογοτεχνικότητά τους, και κυρίως λόγω των προσεγμένων περιγραφών τους, καταφέρνουν να μας παρουσιάσουν επιτυχώς τις εκφάνσεις αυτού του κοσμογονικής σημασίας γεγονότος.

«Άνθρωπος σε πτώση» του DeLlilo Don από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

11η Σεπτεμβρίου 2001

(Πηγή εικόνας: public.gr)

Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για το γεγονός που σημάδεψε την Αμερική και συντάραξε ολόκληρη την υφήλιο στις αρχές του 21ου αιώνα. Από τις πρώτες του σελίδες, βγαλμένες κυριολεκτικά μέσα από τον καπνό και τη στάχτη των φλεγόμενων πύργων, επιχειρεί να ιχνηλατήσει την επόμενη ημέρα μέσα από την προσωπική ζωή των ηρώων. Του Κηθ, που βγαίνει από τα συντρίμμια σε μια ζωή που ποτέ δεν διανοήθηκε ότι θα ήταν η δική του. Της Λίαν, της αποξενωμένης γυναίκας του, στοιχειωμένης από τις αναμνήσεις, που προσπαθεί να συμφιλιώσει δύο πλευρές του ίδιου δυσνόητου χαρακτήρα. Και του μικρού τους γιου Τζάστιν, που στέκει στο παράθυρο ατενίζοντας τον ουρανό κι αναζητώντας σε αυτόν και άλλα αεροπλάνα. Ζωές που ορίζονται από την απώλεια, την οδύνη και τη γιγαντιαία δύναμη της ιστορίας. Θαρραλέο και γεμάτο παλμό, το μυθιστόρημα του ΝτεΛίλλο ανιχνεύει τον τρόπο με τον οποίο η 11η Σεπτεμβρίου επαναπροσδιόρισε το συναισθηματικό μας τοπίο, τις αναμνήσεις μας και την αντίληψη μας για τον κόσμο.

«Τα παιδιά του αυτοκράτορα» της Messud Claire από τις εκδόσεις Πάπυρος.

11η Σεπτεμβρίου 2001

(Πηγή εικόνας: ianos.gr)

Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Στη Νέα Υόρκη, λίγο μετά την αλλαγή του αιώνα, τρεις φίλοι και παλιοί συμφοιτητές αναζητούν το πεπρωμένο τους. Η Ντανιέλ, εκκολαπτόμενη παραγωγός της τηλεόρασης, αναζητά την ιδέα για το ντοκιμαντέρ που θα την κάνει διάσημη. Η Μαρίνα, κόρη πασίγνωστου δημοσιογράφου και διανοούμενου, προσπαθεί να αποδείξει την αξία της κάτω από τη σκιά του διάσημου πατέρα της, και ο Τζούλιους, που με τα πενιχρά εισοδήματα από κριτικές βιβλίων που γράφει, προσπαθεί να ζήσει όσο πιο έντονα γίνεται το λαμπερό λαϊφστάιλ του Μανχάταν. Έξυπνοι, προνομιούχοι, φιλόδοξοι, οι τριαντάρηδες φίλοι κάνουν τα πάντα προκειμένου να πετύχουν σε μια δύσκολη αλλά και συναρπαστική πόλη. “Τα παιδιά του αυτοκράτορα” είναι μια διεισδυτική ματιά στη ζωή των τριών φίλων, στους έρωτες, τις φιλοδοξίες, τις αυταπάτες, τις ανασφάλειες και τις μικρές προδοσίες τους. Είναι ωστόσο και μια καταλυτική περιγραφή της κατάρρευσης των αξιών της Αμερικής πριν την 11η Σεπτεμβρίου. Η θαυμάσια κοινωνική σάτιρα, οι αυθεντικοί και ολοζώντανοι χαρακτήρες και η γοητευτική γραφή οδήγησαν “Τα παιδιά του αυτοκράτορα” στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων, και καθιέρωσαν την Κλαιρ Μεσούντ σαν μια ολοκληρωμένη συγγραφέα στην ακμή της δημιουργικής της πορείας.

«Σύζυγοι σε θέση μάχης» του Kalfus Ken από τις εκδόσεις Κέδρος.

11η Σεπτεμβρίου 2001

(Πηγή εικόνας: kedros.gr)

Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Η Τζόις και ο Μάρσαλ Χάριμαν προσπαθούν να χωρίσουν με την ίδια ένταση που αγαπήθηκαν πριν από κάποια χρόνια. Εμπόλεμη ζώνη, το στενάχωρο διαμέρισμά τους στη Νέα Υόρκη, με μάρτυρες τα δυο τους παιδιά. Από ένα παιχνίδι της τύχης, το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου η Τζόις χάνει τη μοιραία πτήση για το Σαν Φρανσίσκο, ενώ ο Μάρσαλ καθυστερεί να πάει στη δουλειά του στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Αμέσως μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και οι δύο αισθάνονται μια άγρια χαρά στην ιδέα ότι ο άλλος είναι νεκρός. Ενώ η χώρα βυθίζεται στο χάος και στη θλίψη μετά την τρομοκρατική επίθεση, το ζευγάρι ξεκινά έναν νέο, αμείλικτο αγώνα τρομοκρατίας του αντιπάλου με σκοπό να αποτελειώσει τον ετοιμόρροπο γάμο του. Οι συγκρούσεις για το διαζύγιο συναγωνίζονται σε ένταση τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν. Μια αθώα συσκευασία ταλκ στην κατοχή του Μάρσαλ τον καθιστά ύποπτο φαρσέρ βιοτρομοκρατίας στα μάτια της συντρόφου του, που σπεύδει να καταγγείλει στο FBI . Εκείνος με τη σειρά του φροντίζει να τιμήσει το παρατσούκλι «Οσάμα Μπιν Λάντεν», με το οποίο αρέσκεται πλέον να τον αποκαλεί η Τζόις, αγοράζοντας ένα υπερσύγχρονο σύστημα υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για να σχεδιάσει με ακρίβεια το επόμενο χτύπημα…

«Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής» του Mohsin Hamid από τις εκδόσεις Πάπυρος.

11η Σεπτεμβρίου 2001

(Πηγή εικόνας: papyros-books.gr)

Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: “Άνοιξα την τηλεόραση και είδα κάτι που αρχικά νόμισα πως ήταν ταινία. Μα καθώς το παρακολουθούσα, αντιλήφθηκα πως επρόκειτο για ειδήσεις. Είχα καρφώσει τα μάτια μου στην οθόνη βλέποντας να καταρρέουν, πρώτα ο ένας και μετά ο άλλος, οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Και τότε χαμογέλασα. Ναι, όσο ποταπό κι αν ακούγεται, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να νιώσω ξεχωριστή ευχαρίστηση. Εκείνη τη στιγμή, δεν σκεφτόμουν τα θύματα της επίθεσης όχι, με είχε απορροφήσει ο συμβολισμός του πράγματος, το γεγονός ότι κάποιος κατάφερε ένα τόσο εμφανές, ολέθριο χτύπημα στην Αμερική.” Σε κάποιο καφέ της Λαχώρης ένας νεαρός Πακιστανός πιάνει κουβέντα σε έναν σιωπηλό και ανήσυχο Αμερικανό… Ο χειμαρρώδης, αποκαλυπτικός μονόλογός του οδηγεί σε μια αναπάντεχη εξέλιξη. Ο “Απρόθυμος φονταμενταλιστής” του Μοχσίν Χαμίντ έγινε παγκόσμιο best seller, μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες, πρόκειται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία της Μίρα Ναΐρ, ήταν υποψήφιο (στη βραχεία λίστα) του βραβείου Booker, του βραβείου Βρετανικής Kοινοπολιτείας, του James Tait Black Memorial και πολλών άλλων σημαντικών λογοτεχνικών βραβείων και κρίθηκε “Καλύτερο Bιβλίο του 2007” από τους N.Y. Times.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;