Μια σχεδόν μητρική προσταγή από τον Βίλχελμ Ράιχ

Βίλχελμ Ράιχ[punica-dropcap]«Ά[/punica-dropcap]κου ανθρωπάκο» προστάζει ο Βίλχελμ Ράιχ και επιδιώκει με αυτόν τον έντεχνο και κατα τα φαινόμενα επιβλητικό τρόπο να μιλήσει στη συνείδηση μας.

Το βιβλίο του Βίλχελμ Ράιχ «Άκου ανθρωπάκο» αποτελεί μια πραγματεία της ανθρώπινης κοινωνικής δράσης και ο ψυχαναλυτής και αγαπημένος μαθητής του Φρόυντ επιχειρεί να εντρυφήσει στην ανθρώπινη ψυχή και να μας φέρει αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό. Για τον Βίλχελμ ο φασισμός και ο ολοκληρωτιμός δεν είναι παρά στοιχεία τα οποία ενυπάρχουν στον καθημερινό άνθρωπο και ορίζουν συχνά τη συμπεριφορά του έστω και αν αυτός δε τα αντιλαμβάνεται ως τέτοια.

Βίλχελμ ΡάιχΔιαβάζοντας το «Άκου Ανθρωπάκο» έπιασα τον εαυτό μου πολλές φορές να αποστρέφεται το κείμενο στο οποίο κυριαρχεί η διαρκής επίρριψη ευθυνών στον εαυτό για συμπεριφορές που ίσως προ της ανάγνωσης θεωρούσα «φυσιολογικές». Αυτή η άρνηση πιστεύω ήταν ακριβώς αυτό που ο συγγραφέας επεδίωκε κατά την δημιουργία του έργου του. Επι της ουσίας η προστακτική «Άκου» είναι ορμώμενη από την αγάπη και το ενδιαφέρον του Βίλχελμ Ράιχ για την ανθρωπότητα και όχι δηλωτική των επιβλητικών φασιστικών πρακτικών τις οποίες κάθε άλλο παρά ενστερνίζεται. Αυτή είναι και η αντίφαση του τίτλου με το κείμενο: ο Ράιχ δεν απευθύνεται στον άνθρωπο σαν ολότητα αλλά στα χαρακτηριστικά που τον κρατούν δέσμιο μιας υποδεέστερης συνθήκης που τον καθιστά «ανθρωπάκο», κάτι που μέσα από το βιβλίο του επιχειρεί να ανατρέψει μέσω της συνειδητοποίησης της ευθύνης που έχουμε εμείς οι ίδιοι απέναντι στον  εαυτό μας. «Εσύ όμως προτιμάς να είσαι ένας μικρός και ασήμαντος πατριώτης, επειδή φοβάσαι τη γνήσια αγάπη, φοβάσαι να αναλάβεις ευθύνες στη δουλεία σου,τρέμεις μπροστά στη γνώση» γράφει και το κείμενο γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ παρότι έχει γραφτεί το 1946. Ο προβληματισμός για πάσης φύσεως κοινωνικά ζητήματα είναι διάχυτος στο παρόν βιβλίο και οι καρικατούρες με τις λεζάντες τους που συνοδεύουν και συνοψίζουν τα λεγόμενα του συνθέτουν ένα πολυτροπικό κείμενο ενδιαφέρον και αναμφισβήτητα εποικοδομητικό .

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα : 

Ο Βίλχελμ Ράιχ ήταν Αυστριακός ψυχαναλυτής και αγαπημένος μαθητής του Φρόυντ με πρωτοπόρες έρευνες στη ψυχιατρική. Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1897.Υπήρξε ενεργό μέλος του Κουμμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας από το 1928 έως το 1933. Ωστόσο οι νεωτερικές θεωρίες που είχε αναπτύξει στον τομέα της ψυχολογίας οδήγησαν στη ρήξη του τόσο με το ψυχαναλυτικό κίνημα όσο και με τους κομμουνιστές. Από τα γνωστότερα βιβλία του είναι «Η Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού (1933), Η Ανάλυση του Χαρακτήρα (1933), «Άκου Ανθρωπάκο» (1948) κ.α. Στις 3 Νοεμβρίου του 1957 απεβίωσε αφήνοντας για κληρονομία του ένα έργο με ευρύ φάσμα και αρκετά ριζοσπαστικό για την εποχή του με βάση την επιστήμη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Νταλαγιάννης

Γεια! Είμαι ο Παναγιώτης και εδώ βρήκα ένα χώρο για να εκφράζω τις σκέψεις, τη γνώμη μου ή τις γνώσεις μου για ό,τι με αφορά και μπορεί να αφορά και εσένα. Σπουδάζω Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και ζω. Τα βιβλία, η φωτογραφία, τα ταξίδια, οι ταινίες και οι βόλτες στη πόλη είναι κάποιες από τις άλλες δραστηριότητες μου. Ευχαριστώ που αφιέρωσες κάτι από τον χρόνο σου ώστε να με τσεκάρεις!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;