V for Vendetta, μια ιστορία βίας και πολιτικών αλληγοριών

Το V for Vendetta είναι ένα graphic novel σε δημιουργία των Allan Moore (Watchmen, Batman: Το Φονικό Αστείο, From Hell) και David Lloyd. 

Το V for Vendetta αρχικά δημιουργήθηκε σε ασπρόμαυρη έκδοση και σε δέκα διαφορετικά τεύχη, με το πρώτο να εκδίδεται το 1982.  Ωστόσο, αργότερα το V for Vendetta κυκλοφόρησε και σε ένα μεγάλο τόμο που περιείχε όλα τα τεύχη σε ένα πακέτο. Πολλοί άνθρωποι διάβασαν την έκδοση αυτή, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου.

Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε για το αριστούργημα που λέγεται V for Vendetta!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απολυταρχική δυστοπία του V for Vendetta

 Δεκαετία του ’90. Σε όλο τον κόσμο έχει κυρηχτεί πόλεμος και τα κράτη έχουν τροποποιηθεί και ανασυγκροτηθεί. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μεταλλαχθεί σε κλειστά, ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Το ίδιο και η Βρετανία…

Η ιστορία μας ξεκινάει με την νεαρή Evey Hammond.  Μια συνηθισμένη, κατά τα άλλα, νύχτα η Evey αποφασίζει να βγεί έξω. Την βλέπουμε φοβισμένη και αβέβαιη. Ωστόσο, η ίδια σκέφτεται να πλαγιάσει με ξένους άντρες για κάποια παραπάνω χρήματα. Θα έχει, όμως την ατυχία να πέσει πάνω στους Δάχτυλους, άντρες της μυστικής αστυνομίας της κυβέρνησης.

Όταν οι άντρες αυτοί ετοιμάζονται να την κακοποιήσουν, να την βιάσουν και να την σκοτώσουν, εμφανίζεται από τις σκιές ένας μυστηριώδης άντρας με μανδύα, κωνικό καπέλο και μια μάσκα του Guy Fawkes. Αυτοαποκαλείται V.

Αφού ο V σώσει την κοπέλα από τους Δάχτυλους, της παρουσιάζει την φαντασμαγορική ανατίναξη του Κοινοβουλίου της κυβέρνησης. Απο εκεί και πέρα, αρχίζουμε και μαθαίνουμε ότι ο V είναι ένας αναρχικός άντρας που έχει το εξής ως σκοπό της ζωής του: να ανατρέψει το απολυταρχικό καθεστώς και να δώσει ελευθερία στον λαό.

 

Πηγή: wikipedia.org

 

 

Πηγή: wordpress.com

 

Μια σκοτεινή και ρεαλιστική αλληγορία

Το V for Vendetta δεν είναι ένα συνηθισμένο κόμικ. Δεν λέει την ιστορία σουπερ-ηρώων, ούτε παραμυθάκια για παιδιά. Δεν έχει όμορφα και χαριτωμένα χρώματα, γιατί δεν είναι ένα “χαριτωμένο” graphic novel. Είναι μια σκοτεινή, ζοφερή ιστορία που μας δείχνει με πολύ σκληρούς τρόπους πως θα ήταν και πως είναι μια δικτατορία.

Το παρόν κόμικ είναι μια πολιτική αλληγορία για την αναρχία και τον φασισμό. Για την ελευθερία και την κατάπνιξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως ακριβώς και το διαχρονικό 1984  του Τζόρτζ Όργουελ (από το οποίο περιέχει την έμπνευση του, το V for Vendetta), οι άνθρωποι υπακούν και φοβούνται. Εκτελούν και δεν σκέφτονται. Αν σκεφτούν, πολτοποιούνται από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν αποτελείται από Υπουργεία και βουλευτές, αλλά από τμήματα όπως η Μύτη, το Δάχτυλο κλπ.

Τα χρώματα και ο εικαστικός τόνος που επέλεξε ο David Lloyd, αν και σε κάποια σημεία θεωρώ ότι ήταν πολύ βαρύς και σκοτεινός, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Οι σκιές, η χρωματική “παλέτα” και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, διατηρούν μια κλασσικότητα που μοιάζει με τα κόμιξ του ’60 και του ’70.

 

 

Πηγή: jedibyknight.com

Ο επαναστατικός V

Ο Guy Fawkes ήταν Βρετανός επαναστάτης που το 1605 μαζί με μια μικρή ομάδα αντρών, προσπάθησε -και απέτυχε- να ανατινάξει τη Βουλή των Λόρδων. Η ενέργεια αυτή έμεινε γνωστή στην ιστορία ως Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας. 

Τη μάσκα αυτού του αντρός φοράει ο V, ενώ ανατρέπει με πορσελάνινο χαμόγελο, τη δικτατορία της Αγγλίας. Τυχαίο; Καθόλου.

Ο V είναι ένας συναρπαστικός χαρακτήρας. Είναι ημίτρελος κα όμως όλες του οι πράξεις και τα λόγια διακατέχονται από απόλυτη διαύγεια και λογική. Είναι αντιπρόσωπος της ελευθερίας, της επανάστασης και της αναρχίας, ενώ πιστέυει ότι η εξουσία ανήκει και πρέπει να ανήκει στον λαό.

Είναι φιλόμουσος και φιλότεχνος, με ιδιαίτερη αγάπη στο παλιό και το κλασσικό. Ο V είναι όλα αυτά που υπήρχαν πρίν και όλα αυτά που θα υπάρχουν μετά την δικτατορία.

Είναι ένας άνθρωπος που επιθυμεί εκδίκηση, αλλά και δικαιοσύνη!

 

Πηγή: talkingcomicbooks.com

 

Τροφή για σκέψη

Όπως είπα και προηγουμένως,το V for Vendetta δεν είναι ένα απλό παραμυθάκι. Είναι μια “βαθιά” ιστορία με βία και πολιτικές αλληγορίες.

Αν περιμένετε ένα ανάλαφρο κόμικ 40-50 σελίδων, με δράση, εκρήξεις, σούπερ-ήρωες και όλα τα σχετικά, τότε θα απογοητευτείτε οικτρά.

Αν απο την άλλη θέλετε μια συνειδητοποιημένη, σκοτεινή και ρεαλιστική ιστορία, που θυμίζει Οργουελικό κόσμο, τότε το V for Vendetta είναι μια πολύ υψηλή μορφή τέχνης! 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέφανος Κυριαζίδης

Mε λένε Στέφανο Κυριαζίδη και σπουδάζω Κοινωνική Εργασία . Λατρεύω τις ταινίες , την μουσική , τα βιβλία , τις επιστήμες , και οτιδήποτε μπορεί να μου προσφέρει γνώσεις . Έγινα αρθρογράφος για να εξασκήσω την γραφή μου, να μιλήσω για αυτά που μου αρέσουν και να κάνω τα μάτια του κόσμου να ματώσουν !!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;