Τυράννων Μονόλογοι του Mark Twain, από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

SHARE

Τυράννων ΜονόλογοιΤο βιβλίο Τυράννων Μονόλογοι του Mark Twain είναι ένα μνημειώδης έργο που πρωτοδημοσιεύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Πριν μερικές εβδομάδες οι εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ εξέδωσαν ξανά το κείμενο σε μετάφραση του Νάσου Ταρκαζίκη, σημειώσεις της Κατερίνας Σχινά και Διορθώσεις της Χρύσας Φραγκιαδάκη. Είναι καυστικό κείμενο που θα πρέπει να διαβαστεί από όλους.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι ένας Μονόλογος του Βασιλιά Λεοπόλδου Β’ του Βελγίου, ο οποίος καταχράται την εξουσία του στο Κονγκό και ο συγγραφέας καταγγέλει τον τρόπο διακυβέρνησής του. Το δεύτερο μέρος είναι ένας “μονόλογος του Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β’”. Ενός αδύναμου ηγέτη, ο οποίος νιώθει ότι η εξουσία του κινδυνεύει και ο ίδιος δεν εχει τη δυνατότητα να την προστατέψει. Στους μονολόγους ο συγγραφέας φανερώνει τον τρόπο που ο ίδιος βλέπει το καθεστώς και εκφράζεται ο ίδιος μέσα από το «στόμα» των τυράννων. Είναι καυστικός και εξευτελιστικός απέναντι τους.

 «Τι θα ήταν οποιοσδήποτε άνθρωπος χωρίς τα ενδύματά του; Αν κάνεις σταθεί και σκεφτεί αυτήν την πρόταση, αντιλαμβάνεται ότι χωρίς τα ενδύματα του ένας άνθρωπος δεν θα ήταν τίποτα απολύτως ότι τα ενδύματα δεν κάνουν απλώς τον άνθρωπο, είναι ο άνθρωπος ότι χωρίς αυτά είναι ένα κενό, ένα μηδενικό, ένα τίποτα» σελ. 85

Το πρωτότυπο κείμενο του «Μονόλογος του Βασιλιά Λεοπόλδου» απορρίφθηκε από τον εκδοτικό οίκο Harper and Brothers, προκειμένου να δημοσιευθεί στο περιοδικό North American Reviews λόγω του προκλητικού για την εποχή περιεχομένου του. Τελικά το έργο δημοσιεύθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1905 από την Αμερικανική Εταιρεία για τη Μεταρρύθμιση στο Κογκό. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού ήταν θερμή και ο Mark Twain δώρισε όλα τα έσοδα στην Εταιρεία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δύο μνημειώδη έργα πολιτικής σάτιρας από τον πιο ευαίσθητο πολιτικά και κοινωνικά Αμερικανό συγγραφέα του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Στο πρώτο, τον “Μονόλογο του Βασιλιά Λεοπόλδου”, ο Mark Twain καταγγέλλει την εγκληματική διακυβέρνηση του Βασιλιά Λεοπόλδου Β’ του Βελγίου στο Κονγκό· στο δεύτερο, ειρωνεύεται τον αδύναμο Τσάρο της Ρωσίας Νικόλαο Β’, ο οποίος, έχοντας μόλις πνίξει στο αίμα μια ειρηνική διαδήλωση έξω από τα Χειμερινά Ανάκτορα, νιώθει την εξουσία του να κλονίζεται και αναζητεί στήριγμα στα εμβλήματα του αξιώματός του. Δύο έξοχα δείγματα πολιτικής εγρήγορσης και συγγραφικής τόλμης.

Advertisement

Η σειρά του βιβλίου.

Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο; Και ναι και όχι. Σίγουρα, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η σειρά Μικρά Διαχρονικά φέρνει στις βιβλιοθήκες μας σημαντικά κείμενα μεγάλων στοχαστών, πρωτοπόρων, ριζοσπαστών και οραματιστών που οι ιδέες τους συγκλόνισαν τις κοινωνίες, αναστάτωσαν τα πολιτισμικά δεδομένα της εποχής τους και διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ζούμε σήμερα. Την σειρά διευθύνει η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Τυράννων ΜονόλογοιΟ Mark Twain (λογοτεχνικό ψευδώνυµο του Σάµιουελ Λόνγκχορν Κλέµενς, 1835-1910) µεγάλωσε στο Χάνιµπαλ του Μιζούρι, άλλαξε πολλές δουλειές (καπετάνιος σε ατµόπλοιο, τυπογράφος, στρατιώτης, χρυσοθήρας, εργάτης ορυχείων και ανταποκριτής στις Δυτικές Πολιτείες) και καθιερώθηκε ως ο µεγαλύτερος σατιριστής του καιρού του. Οι Περιπέτειες του Τοµ Σόγερ (1876) παραµένουν ένα από τα πιο αγαπηµένα παιδικά αναγνώσµατα όλων των εποχών, τα πολιτικά του άρθρα εντυπωσιάζουν µε την τόλµη τους, ενώ τα µυθιστορήµατά του Η ζωή στον Μισσισσιππί (1883) και Οι περιπέτειες του Χάκλµπερι Φιν (1884) επιβεβαιώνουν µέσα στον χρόνο την ιδιαίτερα σηµαντική παρουσία του στα αµερικανικά γράµµατα. Στα πλέον ενδιαφέροντα έργα της τελευταίας συγγραφικής περιόδου του συγκαταλέγονται Ο άνθρωπος που διέφθειρε το Χάντλεϊµπεργκ (1900) και Ο µυστηριώδης ξένος, που εκδόθηκε µετά τον θάνατό του.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βέρα Θεσσαλονικιά με λατρεία στα αμάξια, το διάβασμα και τη μαγειρική. Με εκφράζει: «Κάθε άνθρωπος δίνει την δική του μάχη ενάντια σε κάποιο αυταρχικό κατεστημένο του καιρού του, για να ζήσει με τους δικούς του όρους»

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG