“Ο Γυρισμός” της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα Toni Morrison

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ το μυθιστόρημα της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα Toni Morrison. Το όνομα της συγγραφέα είναι ευρύτερα γνωστό μιας και αποτελεί την αγαπημένη συγγραφέα της Όπρα Γουίνφρι και του Μπαράκ Ομπάμα.

Το βιβλίο με τίτλο «Γυρισμός» (αγγλικό τίτλος: Home) περιγράφει τη φρίκη του πολέμου. Περιγραφές που σοκάρουν και τον πιο σκληρό άνθρωπο.

«Γυναίκες να τρέχουν, τραβώντας τα παιδιά τους από το χέρι. Κι εκείνος ο γέρος μονοπόδαρος άντρας με το δεκανίκι του που πήγαινε κουτσαίνοντας στην άκρη του δρόμου για να μη καθυστερήσει τους άλλους, τους πιο γρήγορους» σελ.29

Κεντρική θέση στο βιβλίο κατέχει η αδελφική αγάπη όταν ο Φρανκ Μάνεϊ κατατάσσεται στον στρατό αναγκάζεται να αφήσει πίσω την αδελφή του που πάντα προστάτευε.

«Οι γονείς είχαν πεθάνει…ίσως ήταν ο λόγος που καμιά σφαίρα ρώσικης κατασκευή δεν το είχε βρει κατακέφαλα…ίσως είχε διασωθεί για χάρη της Σι(της αδελφή του), πράγμα που ήταν λογικό και φυσικό, αφού τη φρόντιζε από την ώρα που γεννήθηκε, με απόλυτη ανιδιοτέλεια, χωρίς να περιμένει οφέλη, συναισθηματικά ή άλλα» σελ 43

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή ενός στρατιώτη από τον πόλεμο της Κορέας στην πατρίδα του, ένα τόπο που δε μπορεί να δει ως φιλόξενο και  μετά από αποτρόπαιες σκηνές βίας τις οποίες έζησε, φαίνεται ανιαρή. Παύει όμως να είναι τη στιγμή που μαθαίνει, από ένα γράμμα, ότι η αδελφή του κινδυνεύει. Τότε ο γυρισμός του αποκτά λόγο και νόημα. Κατά τη διάρκεια την επιστροφής του στο χωριό του, ο Φρανκ θα γίνει μάρτυρας σε απίστευτες σκηνές φυλετικής βίας

Ο Γυρισμός είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο με πολύ ζωντανή και ποιητική γλώσσα. Εικόνες που πληγώνουν την παιδική ψυχή του Φρανκ και της Σι και τους ακολουθούν και στην ενήλικη.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Στην Αµερική της δεκαετίας του 1950, ένας νεαρός Αφροαµερικανός, ο Φρανκ Μάνεϊ, κατατάσσεται στον στρατό για να ξεφύγει από τον στενό, ασφυκτικό κόσµο της επαρχιακής πόλης του Νότου όπου µεγάλωσε, αφήνοντας πίσω του την αγαπηµένη και εύθραυστη µικρή του αδελφή, τη Σι. Ο πόλεµος της Κορέας τον τραυµατίζει ψυχικά και σωµατικά, τον γεµίζει ενοχές και τον βυθίζει σε πλήρη απάθεια. Η ζωή του δεν έχει νόηµα· ώσπου µαθαίνει ότι η Σι κινδυνεύει.

Ο Φρανκ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας που επιστρέφει από την Ασία στη ρατσιστική Αµερική, ναρκοθετηµένη από το φυλετικό µίσος και τις προκαταλήψεις, εχθρική και επικίνδυνη όσο και τα πεδία των µαχών. Ενόσω ταξιδεύει σε αναζήτηση της Σι προς την Τζόρτζια και τη µικρή πόλη όπου γεννήθηκε και ανέκαθεν απεχθανόταν, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τα προβλήµατα του ίδιου και της αδελφής του ανάγονται σε µια πολύ παλαιότερη εποχή, τα θαµµένα µυστικά της οποίας αναδύονται σταδιακά, συγκλονίζοντάς τον.

Ένα συγκινητικό µυθιστόρηµα για έναν ηττηµένο άνδρα που ξαναβρίσκει το κουράγιο, τον ανδρισµό του, και τον τόπο του.

Διαυγές και έντονο, βάναυσο αλλά και βαθιά ανθρώπινο…


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέλλα Γιαννοπούλου

Βέρα Θεσσαλονικιά με λατρεία στα αμάξια, το διάβασμα και τη μαγειρική. Με εκφράζει: «Κάθε άνθρωπος δίνει την δική του μάχη ενάντια σε κάποιο αυταρχικό κατεστημένο του καιρού του, για να ζήσει με τους δικούς του όρους»

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;