“Το νησί που φεύγει” 121+1 κείμενα για την ελληνική κρίση

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος μας παρουσιάζουν Το νέο βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου “Το νησί που φεύγει121+1 κείμενα για την ελληνική κρίση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το νησί που φεύγει«Από το 2010 η χώρα βιώνει την τραυματικότερη οικονομική και κοινωνική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Κι όμως, στην κατεξοχήν εποχή της προσβάσιμης πληροφόρησης, απουσιάζει ένα εθνικά ενιαίο και συνεκτικό κυρίαρχο αφήγημα του πώς και γιατί φτάσαμε εδώ. Η εθνική αυτογνωσία συσκοτίζεται από μύθους, πλάνες, συνωμοσιολογία και επίμονη άρνηση της πραγματικότητας. Τα κείμενα αυτού του τόμου επιδιώκουν να συμβάλουν στην προσπάθεια συγκρότησης ενός κοινού αφηγήματος και μιας συλλογικής αυτογνωσίας για την κρίση».

Από τον πρόλογο του συγγραφέα

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της ελληνικής κρίσης, συγκεντρώνει σε ένα βιβλίο τα σημαντικότερα άρθρα του, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2007 και 2015.

Η έκδοση χωρίζεται σε πέντε μέρη, με τα άρθρα να ακολουθούν χρονολογική σειρά και να αποτυπώνουν το πνεύμα και το κλίμα της κάθε περιόδου. Ο συγγραφέας έζησε και μελετά την κρίση υπό διάφορες ιδιότητες: ως ακαδημαϊκό αντικείμενο, ως αναλυτής γράφοντας, μιλώντας και διδάσκοντας για αυτή μέσα κι έξω από τη χώρα, αλλά και ως διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και σύμβουλος των πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου, την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου του 2011 και Ιουνίου του 2012.

Χωρίς να καταφεύγει σε ισοπεδωτικές απλουστεύσεις και στον λαϊκισμό, ο Γιώργος Παγουλάτος αναδεικνύει τις αμέτρητες παθογένειες στην οργάνωση του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας και παράλληλα διατηρεί έναν λόγο σθεναρά κριτικό προς τις αποτυχίες των κυβερνώντων και τις ανεπάρκειες της Ευρωζώνης.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται ως δοκίμιο εθνικής αυτογνωσίας και αναζήτησης ελπίδας.

Advertisement

Σελίδες: 448


Η  κεντρική παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κυριάκος Μητσοτάκης (Πρόεδρος του κόμματος ”Νέας Δημοκρατίας”)

Σταύρος Θεοδωράκης (Επικεφαλής του κόμματος ”Το Ποτάμι”),

Ευάγγελος Βενιζέλος  (Πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου),

Χρήστος Χωμενίδης (Συγγραφέας)

Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο rsvp@epbooks.gr / Πληροφορίες στο 2102816134 (εσωτ. 817).


Ο συγγραφέας

Το νησί που φεύγειΟ Γιώργος Παγουλάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έλαβε διδακτορικό πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ήταν υπότροφος Rhodes. Συνέχισε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, με αντικείμενο τη συγκριτική οικονομική πολιτική. Είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ. Διετέλεσε διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και σύμβουλος των πρωθυπουργών Λούκα Παπαδήµου και Παναγιώτη Πικραµµένου. Έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών, βιβλίων και άρθρων. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Προβληματισμού για ένα Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη (New Pact for Europe). Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα Καθημερινή από το 2007 μέχρι σήμερα.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτη του πανεπιστημίου ΕΑΠ, στο τμήμα "Ανθρωπιστικές Επιστήμες" στην ειδικότητα "Ελληνικός Πολιτισμός". Χόμπυ βιβλιοφάγος, βιβλιοσυλλέκτης και βιβλιοπορωμένη.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG