Το Δώρο, του Στέφανου Ξενάκη, ένας οδηγός αυτοβελτίωσης

Το Δώρο είναι ένα βιβλίο που σε καθηλώνει από την πρώτη σελίδα. Λυτρωτικό, καθαγιαστικό σαν κρύο νερό που ζωντανεύει τις απότιστες ψυχές, τα λόγια του Στέφανου Ξενάκη χαράσσονται ανεξίτηλα στους νευρώνες του νου μας. Με γλώσσα μεστή, κατανοητή χωρίς περιττά φτιασίδια αλλά με μια αμεσότητα που πηγάζει από τι συναίσθημα ρέει ακατάπαυστα στην καρδιά μας σαν βροχή σε άνυδρη γη. Μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς, καλοσύνης και ακεραιότητας, μαθήματα ψυχής μέσα από τα καθημερινά τετράδια της ζωής του που λειτουργούν σαν φώτα νυκτός στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του νου μας όταν συναντά δυσκολίες στις απότομες στροφές.

«Εξαιρετικός δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι. Και δεν έχει να κάνει με το τί κάνεις αλλά με το πώς το κάνεις.»

«Να μην υποθέτεις», γράφει, να ελέγχεις καλύτερα τον εαυτό σου, να νιώθεις ευγνωμοσύνη για τα πάντα, να αγαπάς τα λάθη σου, να κάνεις ότι κάνεις σαν να ήταν το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο».

Το Δώρο
Το Δώρο, Στέφανος Ξενάκης

Το βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη δεν είναι άλλος ένας οδηγός αυτοβελτίωσης που προτείνεται για γρήγορο ξεφύλλισμα, με ζεστό χαμόγελο και ευχάριστη διάθεση σε ένα κεντρικό βιβλιοπωλείο μαζί με μια ζεστή σοκολάτα. Είναι ένας οδηγός ανθρωπισμού, ένας αγαπητικός κανόνας ελευθερίας και αλληλοσεβασμού. Εξυψώνει τον άνθρωπο στην ανώτερη σφαίρα για την οποία είναι πλασμένος, τον οδηγεί στη θέωση. Ο κεντρικός του πυλώνας δεν είναι άλλος από την πραγματική δωρεά στον άνθρωπο, που είναι η ίδια του η ζωή. Η ρίζα αυτής της ουσίας είναι η αγάπη που εδράζεται στο υψηλότερο βάθρο της ελευθερίας της ύπαρξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάζοντας Το Δώρο, δεν μπορώ να μην ανατρέξω στη θύμηση από τα λόγια του αείμνηστου Καζαντζάκη:

«Μια αστραπή η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε!»

«Να τη ζείς τη ζωή», γράφει … «Δες την ομορφιά, δες την αγάπη, δες την ανθρωπιά. Να ζεις ελεύθερος και ν αφήνεις τη μεγάλη εικόνα να ξεδιπλώνεται. Θα στα φανερώσει όλα.»

Ο συγγραφέας έχει πετύχει το σκοπό του γιατί μας έχει παρασύρει στην δική του καθημερινότητα, συνοδοιπόρους των χαρούμενων και δυσάρεστων στιγμών του. Kατορθώνει όχι μόνο να συμπάσχουμε και να απολαύσουμε τους καθημερινούς του ήρωες αλλά να αγκαλιάσουμε την κοσμοθεωρία του. Τα βαθύτερα κίνητρα του συγγραφέα είναι να οδηγήσει καθέναν από εμάς ξεχωριστά στην εκτίμηση και αποτίμηση της ζωής του, οδηγώντας μας στην συνειδητοποίηση ότι η ζωή είναι ένα ξεχωριστό δώρο και κάθε μέρα της είναι ένα μικρό θαύμα. Μόνο αν την αντιμετωπίσουνε ως θαύμα, μόνο τότε μπορούμε να τη βιώσουμε ως αληθινό δώρο από το Δημιουργό και να οδηγηθούμε στον προσωπικό μας Παράδεισο.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην τονίσω ότι βιβλία αυτοβελτίωσης σαν  του Ξενάκη θα πρέπει να κοσμούν κάθε βιβλιοθήκη…ξεκινώντας από τις παιδικές, γιατί το κακό πρέπει να το χτυπάμε από τη ρίζα του. Κι όσο πιο νωρίς εδραιωθεί στη σκέψη μας ότι η ζωή μας είναι το πολυτιμότερο δώρο, τόσο σε υψηλότερα ιδανικά μπορούμε να οδηγηθούμε.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Νικολάκη

Η Χρυσούλα Νικoλάκη είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης (Βρεταννικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες ( λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε ημερίδες λογοτεχνικού-θεολογικού περιεχομένου . Συγγράφει ποιήματα, παραμύθια και κριτικές βιβλίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;