Τα Παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα που Έγινε Graphic Novel Είναι η Νέα Λογοτεχνική Εμμονή

Δέλτα

Τα «Μυστικά του Βάλτου», το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, το πάλαι ποτέ κόσμημα της ελληνικής κλασικής λογοτεχνίας, εμφανίζεται εν έτει 2018 στην πιο δημιουργική και ευφάνταστη μορφή ενός Graphic Novel από τον Παναγιώτη Πανταζή και τον Γιάννη Ράγκου. Το γνωστό βιβλίο της συγγραφέως που διδάσκεται στα σχολεία και διαπραγματεύεται ιστορικά γεγονότα, ζωντανεύει μέσα από τις εικόνες του δημιουργικού αυτού διδύμου, τα οποία συμπτίτονται σε 111 σελίδες εικόνων και αφηγηματικής γραφής.

Το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα

Τα «Μυστικά του Βάλτου» εξελίσσονται το 1907 κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα με πρωτοστάτες τον καπετάν Άγρα και τον καπετάν Νικηφόρο. Η αφήγηση ακολουθεί την ηρωική αντιμετώπιση και τη σθεναρή μάχη σώμα με σώμα των Μακεδονομάχων και των Βουλγάρων κατακτητών.

Η Πηνελόπη Δέλτα ερευνούσε επί 20 χρόνια τα ιστορικά γεγονότα που μεταφέρει στο βιβλίο της και γεννάει μέσα σε αυτά, τα δικά της μυθοπλαστικά πρόσωπα που υφαίνουν τις δικές τους διακλαδώσεις. Ωστόσο, την ίδια δεν την ελκύει η ιδέα του πολέμου και του θανάτου, ούτε αποσκοπεί να στρέφει εκεί το βάρος της ιστορίας, αλλά σε ένα ευρύτερο μήνυμα αλληλεγγύης σε κλίμα εθνικής ενότητας.

Οι εκδόσεις Polaris σε αυτό το νέο εγχείρημα μεταφοράς της Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Γκράφικ Νόβελ επιλέγουν αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο που γράφτηκε τη δεκαετία του 1930 από την πιο καταξιωμένη συγγραφέα της Ελλάδας, μετά από το ήδη επιτυχημένο πρώτο βιβλίο της σειράς, τον Ερωτόκριτο. Οι πολύπλοκες και μνημειώδεις συνθήκες της ιστορίας μεταμορφώνονται μέσω της τέχνης του κόμικ, ο αναγνώστης αισθάνεται σαν να ακολουθεί κατά πόδας τους ήρωες της ιστορίας. Προσφέρει μια νέα επαφή με την ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα, είτε είναι γνωστή είτε όχι στον αναγνώστη, χωρίς να περιορίζεται απαραίτητα στα όρια του βιβλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως επεξηγείται και στην περίληψη, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα (1904 – 1908), η βαλτώδης λίμνη των Γιαννιτσών αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα πεδία των σφοδρών ελληνοβουλγαρικών συγκρούσεων στη Μακεδονία, η οποία ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η αφήγηση εξελίσσεται γύρω από τη δράση δύο παιδιών, του Αποστόλη και του Γιωβάν, τα οποία βοηθούν τα ελληνικά αντάρτικα σώματα στις επιχειρήσεις τους κατά των βουλγαρικών σωμάτων, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί τον αγώνα που δίνουν ο Τέλλος Άγρας (Σαράντος Αγαπηνός) και ο καπετάν Νικκηφόρος (Ιωάννης Δεμεστίχας), εξέχουσες ιστορικές φυσιογνωνίες της περιόδου αυτής.

Το εξώφυλλο του Γκράφικ Νόβελ

Το αρχετυπικό τοπίο του βάλτου, οι πράξεις ηρωισμού, το αίσθημα φιλοπατρίας, οι στιγμές ανθρωπιάς, αλλά και οι προδοσίες, τα ατομικά δράματα και η αναπόφευκτη σκληρότητα του πολέμου συγκροτούν ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, που οκτώ δεκαετίες μετά την αρχική του κυκλοφορία -και παρά τις σημερινές ιστορικές αντιλήψεις για τα γεγονότα που περιγράφει- διατηρεί ακέραια τη μαγεία του και διαβάζεται με το ίδιο, αμείωτο ενδιαφέρον.

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα να γίνεται κόμικ, προσιτό σε όλες τις ηλικίες και για όλους τους σωστούς λόγους. Μια νέα πνοή λογοτεχνίας.

 

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Ο Παναγιώτης Πανταζής είναι comic artist και ο Γιάννης Ράγκος συγγραφέας.  Μεταξύ άλλων, ο πρώτος είναι ο δημιουργός των Common Comics και Μαρμελάδα Κεράσι, από τους νέους Έλληνες στη δημιουργία κόμικ.

Ο δεύτερος έχει γράψει το βιβλίο έρευνας Η νάρκη: Υπόθεση Γοργοπόταμος, Νοέμβριος 1964, τα κείμενα του τουριστικού-ιστορικού οδηγού Αθήνα-Αττική (2004), τα αστυνομικά μυθιστορήματα Η στάση του εμβρύου (2005) και Μυρίζει αίμα (2008), καθώς και τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σενάρια.

Έχουν ενώσει τις δυνάμεις του και στο πρώτο βιβλίο της σειράς των εκδόσεων Polaris.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Συνιρίδου

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μία κοινωνική λειτουργός με ακόρεστη αγάπη για τα βιβλία και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;