Τα Αιχμηρά Αντικείμενα της Gillian Flynn

Τα Αιχμηρά Αντικείμενα της συγγραφέας Gillian Flynn κυκλοφορούν από το 2015, ενώ αρχικά έχουν ήδη δημοσιευτεί από το 2006. Η Gillian Flynn έχει καταφέρει να κερδίσει το αναγνωστικό κοινό αυτά τα χρόνια και να αποκτήσει μάλιστα το δικό της κοινό, που γοητεύτηκε από τις ιστορίες της ψυχολογικού τρόμου και την καταξίωσε από πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα σε σύγχρονη βασίλισσα στο είδος της.

Το βιβλίο βρέθηκε τυχαία στα χέρια μου από τη σειρά pocket size βιβλίων των εκδόσεων Μεταίχμιο κι αποτέλεσε την πρώτη μου επαφή με την Gillian Flynn. Χάρη στο μικρό μέγεθος του βιβλίου, βρισκόταν μόνιμα μέσα στην τσάντα μου και σε κάθε ευκαιρία που μπορούσα να αρπάξω μέσα στην ημέρα το άνοιγα, καθώς ήθελα να καταβροχθίσω όσο περισσότερες σελίδες μπορούσα. Και νομίζω και πως αυτή είναι η κύρια αιτία της επιτυχίας της Gillian Flynn: δεν μπορείς να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου.

Αιχμηρά Αντικείμενα
Η πρωταγωνίστρια της Gillian Flynn βρέθηκε στο πρόσωπο της Amy Adams στην ομώνυμη σειρά.

Ξεκινώντας, γίνεται γρήγορα φανερό πως η Flynn δεν ακολουθεί το κλασικό μοτίβο των αστυνομικών μυθιστορημάτων κι όχι μόνο γιατί επιλέγει για πρωταγωνίστρια μια γυναίκα δημοσιογράφο, την Καμίλ Πρίκερ, που αναλαμβάνει να καλύψει δημοσιογραφικά μια αποτρόπαιη δολοφονία ενός ανήλικου κοριτσιού, αλλά γιατί τολμά να πειραματιστεί από τις πρώτες σελίδες με τη γυναικεία ψυχοσύνθεση. Συνθέτει ένα πολυεπίπεδο, μυστηριώδες προφίλ για την πρωταγωνίστρια που πολλές πτυχές της παραμένουν ανεξιχνίαστες ωσότου αρχίζει να ξεδιπλώνεται η πλοκή.

Συγχρόνως, είναι από τις λίγες συγγραφείς που προσεγγίζει την αφήγηση της ιστορίας με τη φεμινιστική προσέγγιση, καθιστώντας τη γυναικεία παρουσία ισχυρή σε ολόκληρη την ιστορία. Η συγγραφέας από την πρώτη στιγμή  ακολουθεί τα βήματα της δημοσιογράφου σαν απλές εντολές που πρέπει να εκτελεστούν: από την δημοσιογραφική κάλυψη ενός φόνου ως και την επιστροφή της Καμίλ στη μικρή πόλη που μεγάλωσε, δεν επεμβαίνει σαν παντογνώστρια αφηγήτρια για να φωτογραφίσει το παρελθόν της Καμίλ και να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές στη ζωή της.

Σε πρώτο επίπεδο, στο επίκεντρο της ιστορίας, βρίσκονται οι εξελίξεις που ακολουθούν το αποτρόπαιο έγκλημα. Το μυστήριο γύρω από το μυστηριώδη δολοφόνο ενισχύεται, ο αναγνώστης εύκολα παρασύρεται στο παιχνίδι της μαντεψιάς του δολοφόνου ανάμεσα στα πρόσωπα που του συστήνει η συγγραφέας και στήνουν το περιβάλλον της πρωταγωνίστριας. Η κτηνώδη φύση του εγκλήματος προκαλεί τον αναγνώστη και δημιουργεί το ιδανικό κλίμα για τη συγγραφέα να αγγίξει ευαίσθητες χορδές ηθικής και τους άρρητους κανόνες μιας μικρής κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, εκτυλίσσεται η διείσδυση στις σχέσεις της Καμίλ και ακόμα περισσότερο διαφαίνεται η δεξιοτεχνία της Flynn που δεν αρκείται στην εσωτερική αφήγηση: εντρυφεί στην προσωπικότητα σαφώς της ηρωίδας, αλλά φροντίζει να μην παραλείψει την έμφαση και στην κοινωνική της ταυτότητα. Όλες οι κοινωνικές επιστήμες τείνουν να συμφωνούν για την πολυσήμαντη επίδραση του περιβάλλοντος που ασκείται στον καθένα ξεχωριστά ως μέλους ενός συνόλου, καθώς και το σύνολο αυτό καθαυτό. Σύμφωνα με τους Tajfel και Turner, η κοινωνική ταυτότητα αποτελείται από εκείνες τις όψεις της αυτοεικόνας ενός ατόμου που προέρχονται από τις κοινωνικές κατηγορίες ή ομάδες στις οποίες θεωρεί το άτομο ότι ανήκει.  Πιο αναλυτικά, κάθε άτομο προσδιορίζει τον εαυτό του, υιοθετεί μια ταυτότητα και αποκτά τη δική του άποψη και τις δικές του πεποιθήσεις, αλλά δεν παύει να προσδιορίζεται κι από τον τρόπου που τον αντιμετωπίζουν οι άλλοι.

Για την Flynn, η Καμίλ Πρίκερ δεν είναι είτε μόνο μια γυναίκα, είτε μόνο μια δημοσιογράφος, είτε μόνο ένα άτομο που αυτοτραυματίζεται. Είναι και γυναίκα και κόρη και αδελφή και φίλη και ερωμένη και επαγγελματίας και ασθενής.

Το βιβλίο διακρίθηκε με το CWA Ian Fleming Steel Dagger και το CWA New Blood Fiction Dagge, ενώ τον Ιούλιο του 2018 έγινε τηλεοπτική σειρά. Ο Στίβεν Κινγκ ανέφερε για το έργο της Flynn πως «θα ήταν άδικο να χαρακτηρίσω το πρώτο μυθιστόρημα της απλώς φανταστικό. Έχω περίπου τριάντα χρόνια να διαβάσω τόσο ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ».

 

Αιχμηρά Αντικείμενα

 

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο

Αιχμηρά αντικείμενα, κοφτερές λέξεις, ιλιγγιώδης ρυθμός. Η πρωτοεμφανιζόμενη Τζίλιαν Φλιν στήνει ένα εντυπωσιακό ψυχολογικό θρίλερ που της χάρισε τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger και CWA New Blood Fiction Dagger καθώς και διθυραμβικές κριτικές. Εθιστικό ως την τελευταία του σελίδα, παγιδεύει τον αναγνώστη μέσα στο λαβύρινθο των σχέσεων μιας οικογένειας καθώς και στο πλέγμα των δεσμών μεταξύ των κατοίκων μιας αμερικάνικης επαρχιακής πόλης.

Η πρωταγωνίστριά του Καμίλ Πρίκερ, δημοσιογράφος, επιστρέφει ύστερα από χρόνια στη γενέτειρά της με αφορμή τους φόνους δυο νεαρών κοριτσιών, την εξιχνίαση των οποίων καλείται να καλύψει για λογαριασμό της εφημερίδας της. Η επιστροφή της θα την αναγκάσει να έρθει ξανά σε επαφή με την οικογένειά της από την οποία έχει αποξενωθεί και θα ξαναξυπνήσει τις μνήμες της οικογενειακής τραγωδίας που βαραίνουν το παρελθόν της. Παράλληλα η αστυνομική έρευνα που διενεργείται μοιάζει αδιέξοδη και η μόνη λύση για να λυθεί το παζλ των φόνων είναι η κατάδυση της Καμίλ στην προσωπική της κόλαση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Συνιρίδου

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μία κοινωνική λειτουργός με ακόρεστη αγάπη για τα βιβλία και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;