Η Σκανδιναβική Μυθολογία του Neil Gaiman

Ο μύθος συναντάει τη θρησκείαΣκανδιναβική Μυθολογία

Το τελευταίο βιβλίο του Neil GaimanΣκανδιναβική Μυθολογία” αποτελεί και ένα από τα πιο πρωτότυπα της κατηγορίας του. Θα κάνει μια προσπάθεια να εισάγει σε ένα βιβλίο όλο το εύρος της  Σκανδιναβικής Μυθολογίας, πάνω στην οποία βασίστηκε και η θρησκεία των Βίκινγκς. Οι γνωστοί σε όλους μας θεοί, ο Όντιν, ο Θωρ και ο Λόκι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και ακολουθούν ο Τυρ με την Φρέγια και τον Φρέυ. Φυσικά οι εχθροί των θεών, δηλαδή οι γίγαντες και τα τρολ δεν μπορούν να απουσιάζουν από αυτό το αριστούργημα. Οι πρώτοι αποδεικνύονται δυσκολότεροι αντίπαλοι από τους δεύτερους για τους θεούς της Άσγκαρντ (ο κόσμος των θεών), αφού σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται προσπαθούν να τους σκοτώσουν.

Οι εννέα κόσμοι

Σκανδιναβική Μυθολογία

Οι άνθρωποι δεν απουσιάζουν φυσικά από το βιβλίο. Μένουν σε έναν από τους εννέα κόσμους και σε κάθε ευκαιρία ευγνωμονούν τον Όντιν που τους δημιούργησε, αλλά και τους υπόλοιπους θεούς. Ο κόσμος των ανθρώπων είναι η Μίντγκαρντ και υπάρχουν άλλοι οκτώ.  Αρχικά, είναι η Άσγκαρντ που είναι η κατοικία των Αεζίρ και εκεί βρίσκεται και το σπίτι του Όντιν. Έπειτα, ακολουθούν το Αλφχάιμ που είναι η κατοικία των ξωτικών, το Νιντάβελιρ που είναι το μέρος που μένουν οι νάνοι και το Γιοτενχάιμ που είναι η κατοικία των γιγάντων. Επίσης, υπάρχουν το Βαναχάιμ που είναι η κατοικία των Βανίρ( θεοί της γονιμότητας) αλλά και το Νιλφχάιμ με το Μούσπελ. Το πρώτο είναι ο σκοτεινός κόσμος της ομίχλης και το δεύτερο είναι ο κόσμος της φωτιάς, εκεί που περιμένει ο Σουρτρ τον ερχομό του Ράγκναροκ.

 

Σκανδιναβική Μυθολογία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Θεοί της Άσγκαρντ

Οι θεοί έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο βιβλίο αυτό, με τους θεούς Όντιν, Θωρ και Λόκι να αναφέρονται περισσότερο. Ο πρώτος αποτελεί και τον δημιουργό των ανθρώπων  αλλά και των περισσότερων πλασμάτων. Ο Όντιν είναι ο αρχηγός όλων των θεών και εκείνος που παίρνει τις κύριες αποφάσεις στην Άσγκαρντ. Θα κληθεί να πολεμήσει με πολλά πλάσματα με απώτερο στόχο την ανεύρεση της πολυπόθητης για εκείνον σοφίας. Ο Neil μάλιστα, στην αρχή του βιβλίου του θα περιγράψει τον τρόπο που έχασε το μάτι του αλλά και άλλες πολλές περιπέτειες με τον θεό για πρωταγωνιστή.

 

Ο Θωρ και ο Λόκι

Ο Θωρ με τη σειρά του είναι ο γιος του Όντιν και αποτελεί τον δυνατότερο από τους θεούς. Με τη δύναμή του καταφέρνει να προκαλέσει τον τρόμο στον οποιοδήποτε θελήσει να κάνει κακό, όχι μόνο σε εκείνους που ζουν στην Άσγκαρντ αλλά και στους υπόλοιπους κόσμους. Βέβαια, δεν κατέχει την πονηριά του Λόκι, 0 οποίος όσο μυστήριος μπορεί να μοιάζει τόσο πιο πονηρός είναι. Σύμφωνα με τον Neil, όλοι οι θεοί τον αποφεύγουν και δεν τον έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τους έχει προδώσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τον θέλουν και για εχθρό τους. Φυσικό προσόν του αποτελεί το να προκαλεί μπελάδες και μετά να προσπαθεί να τους διορθώσει. Ίσως και να είναι αυτός ο σκοπός της ύπαρξής του στους 9 κόσμους της Σκανδιναβικής Μυθολογίας.

Το Ράγκναροκ

Το τέλος του κόσμου ή αλλιώς το Ράγκναροκ θα έρθει και μαζί του και η καταστροφή όλων των κόσμων. Ο Neil προσπαθεί με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο να περιγράψει αυτή την ολέθρια μάχη ανάμεσα στους θεούς και τα διάφορα πλάσματα που θα έχουν  για αρχηγό κάποιον που δύσκολα κάποιος από τους αναγνώστες θα μπορούσε να φανταστεί. Με το Ράγναροκ θα επέλθει λοιπόν το τέλος των παλαιών κόσμων και η αρχή ενός καινούργιου και εντελώς διαφορετικού κόσμου.Σκανδιναβική Μυθολογία


Σκανδιναβική Μυθολογία
Το βιβλίο του Neil Gaiman μπορείτε να το προμηθευτείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας από τις εκδόσεις SΕΛΙΝΙ.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Βαβουδάκης

Είμαι 21 ετών και σπουδάζω Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω βιβλία, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και η αδυναμία μου. Επίσης, με ενδιαφέρει η φιλοσοφία και τα διάφορα "παρακλάδια" της, όπως η πολιτική και η μεταφυσική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;