“Τα χαρακτικά του Αιγαίου” ένα βιβλίο θησαυρός

Τα χαρακτικά του Αιγαίου απευθύνεται  τόσο σε δημιουργούς, όσο και σε φιλότεχνους. Είναι μια έκδοση τέχνης και παράλληλα ένα εγχειρίδιο για τη χαρακτική.

Οι Χαρά Μπούκα και Μαρία Μουτάφη, µε αφετηρία τη χαρακτική και οδηγό την αγάπη τους για τα ελληνικά νησιά, δηµιούργησαν µια πρωτότυπη συλλογή 218 χαρακτικών ex libris µε σηµείο αναφοράς τη νησιωτική Ελλάδα.

 

Χαρακτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από τα νησιά που έχουν επισκεφτεί και έχουν αγαπήσει, εστίασαν το ενδιαφέρον τους και σε πολλά άλλα, µεγάλου, µεσαίου και µικρού µεγέθους, άλλα δηµοφιλή και άλλα λιγότερο γνωστά. Με έντονο το πνεύµα της οµαδικότητας, αλλά και έντονη τη διάθεση για δηµιουργία, αφιέρωσαν συνολικά από ένα χαρακτικό ex libris σε κάθε νησί που περιλαµβάνεται στο λεύκωµα. Καθεµία προσέγγισε το θέµα µε τον δικό της τρόπο, επέλεξε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού, το οποίο και αποτύπωσε στο χαρακτικό της και εµπλούτισε το έργο της µε ένα µικρό κείµενο.

 

ΧαρακτικάΗ δύναµη των εικόνων από τη µια και οι λέξεις από την άλλη αποτελούν αφορµή για περιπάτους της σκέψης, για προσωπικές αναπολήσεις, για αναζητήσεις µέσω των µύθων και της ιστορίας.

Με  αφετηρία την μορφή του βιβλίου δημιουργούν ένα ξεχωριστό έργο τέχνης που μπορεί να συνδυάζει την γλυπτική, την φωτογραφία, την ζωγραφική, την χαρακτική, τον γραπτό λόγο και την εικόνα. Είναι άπειρες οι δυνατότητες δημιουργίας και πειραματισμού των καλλιτεχνών.

ΧαρακτικάΗ χαρακτική  του Αιγαίου  γεννιέται και αναπτύσσεται κάτω από αίθριους ουρανούς και μεσογειακούς ήλιους. Οραματίζεται αιγιοπελαγίτικα ακρογιάλια, λευκά φτερά να κτίζουν νησιώτικα σπίτια, αρμυρίκια και βότσαλα.

Η σχέση τους αυτή με τη θάλασσα πιστοποιείται από το βιβλίο: η θάλασσα σταθερά ως θέμα και ιστορία. Κι επιπλέον η θάλασσα ως σταθερό μοτίβο που λειτουργεί αέναα καμβάς εικαστικής δράσης. «Είναι πραγματικά οξύμωρο να αποτυπώνεις χαράσσοντας τη θάλασσα: ρευστότητα και σταθερότητα γίνονται ένα για την απόδοση της σκέψης τους.

Τα χαρακτικά του Αιγαίου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις iwrite.

Εσύ θα το διαβάσεις;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;