To δημοφιλέστερο μυθιστόρημα της Jane Austen, Περηφάνια και Προκατάληψη


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η πολυδιαβασμένη μυθιστοριογράφος Jane Austen γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1775 σ΄ ένα χωριό της κομητείας Χαμσάιρ, στο Στήβεντον. Είχε επτά αδέλφια και η εκπαίδευσή της ήταν ιδιωτική, αν και δεν προερχόταν από ιδιαίτερα ευκατάστατη οικογένεια. Πρόκειται για μία κοπέλα, η οποία βοηθούσε στο νοικοκυριό κατά τα κοινωνικά πρότυπα του 18ο αιώνα και έπαιζε πιάνο, όταν δεν καταπιανόταν στην μελέτη των βιβλίων.
Από την εφηβική της ηλικία εκδηλώθηκε η έντονη αγάπη της για την συγγραφή, η οποία καθόρισε την ζωή της και την ανέδειξε σε κορυφαία μυθιστοριογράφο τόσο της αγγλικής λογοτεχνίας, όσο και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αξιοσημείωτο αποτελεί, η ανωνυμία των έργων της κατά τη διάρκεια της ζωής της, η οποία την εμπόδισε να γνωρίσει τη δόξα. H Jane Austen έγραψε τα μυθιστορήματα “Λογική και Ευαισθησία”, “Περηφάνια και Προκατάληψη”, “Μάνσφιλντ” και “ Έμμα” κατά τη χρονική περίοδο 1811-1815, ενώ δύο ακόμα μυθιστορήματα δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό της, το “Αββάειο του Νορθάνγκερ” και η “Πειθώ”.

Jane Austen: "Περηφάνια και Προκατάληψη"


Δύο αιώνες έχουν περάσει από την κυκλοφορία του διασημότερου μυθιστορήματος της Jane Austen, “Περηφάνια και Προκατάληψη” (Pride & Prejustice), και η αγάπη των αναγνωστών παραμένει ακλόνητη ακόμα και τη σύγχρονη εποχή. To πρωτοποριακό της ύφος, η καυστική της ειρωνεία, ο ρεαλισμός με τον οποίο “ζωντανεύει” τους χαρακτήρες του έργου της μέσα από το χαρτί και η διεισδυτική ματιά της στις ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζουν το συγγραφικό της έργο.
Το εν λόγω έργω αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αγγλικής λογοτεχνίας, καθώς περιγράφει τις αξίες της αγγλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα. Ο αρχικός του τίτλος ήταν “Πρώτες Εντυπώσεις” και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αποτελεί η απόρριψη της δημοσίευσής του από ένα Λονδρέζο βιβλιοπώλη. Η Austen εντούτοις, δεν απογοητεύτηκε και προέβη στην συγγραφή ενός ακόμη μυθιστορήματος, το οποίο κυκλοφόρησε το 1811 με τίτλο Λογική και Ευαισθησία. Έτσι, η Jane Austen αποφάσισε να επεξεργαστεί το πρώτο λογοτεχνικό δημιούργημά της, το οποίο μετονόμασε σε “Περηφάνια και Προκατάληψη”. Έπειτα, κατάφερε να γνωρίσει την επιτυχία και να φτάσει στα χέρια ακόμα και του σύγχρονου αναγνώστη.
Η επιτυχία του μυθιστορήματος επιβεβαιώνεται επίσης, από το γεγονός ότι μεταφέρθηκε στις οθόνες με την ρομαντική ταινία “Pride and Prejudice” του 2005 και γνώρισε την καταξίωση τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ.

Πηγή εικόνας: Amazon.es

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση του έργου

Το έργο “Περηφάνια και Προκατάληψη” της Jane Austen παρουσιάζει τη ζωή της οικογένειας Μπένετ, μιας οικογένειας του 18ου αιώνα, η οποία αποτελείται από ένα αντρόγυνο και πέντε ανύπαντρες κόρες. Ωστόσο, η μετακόμιση του κύριου Μπίνγκλεϊ, ενός αριστοκράτη γαιοκτήμονα, στην γειτονιά της οικογένειας Μπένετ θα αλλάξει τα δεδομένα. Η μητέρα των κοριτσιών επιθυμεί να παντρέψει την μεγαλύτερη κόρη της, Τζέιν Μπένετ ,με τον ευκατάστατο νέο, για να αποκτήσει η οικογένεια κοινωνική καταξίωση και οικονομική εξασφάλιση.

Ο φίλος του Μπίνγκλεϊ, κύριος Ντάρσυ, θα σαμποτάρει τη σχέση τους, καθώς θεωρεί ότι η οικογένεια Μπένετ ανήκει σε κατώτερο κοινωνικό στρώμα και κατ’ επέκταση δεν ταιριάζει μ’ έναν αριστοκράτη. Ωστόσο, ο κύριος Ντάρσυ θα απαρνηθεί τις αντιλήψεις του, εφόσον θα ερωτευτεί την δεύτερη κόρη των Μπένετ, Ελίζαμπεθ Μπένετ, και θα ζητήσει να την παντρευτεί. Η Ελίζαμπεθ απορρίπτει επιδεικτικά την πρόταση. Η περηφάνεια του Ντάρσυ και η προκατάληψη της Ελίζαμπεθ δημιουργούν κάποια εμπόδια, τα οποία θα ξεπεραστούν μέσα από μια σειρά γεγονότων με γνώμονα την αγάπη και την αυτογνωσία.

Half size macquette of the Jane Austen statue (Picture: PhilYeomans/REX/Shutterstock)
Πηγή εικόνας: metro.co.uk

Το αριστούργημα της Jane Austen επικεντρώνεται στις αντιθέσεις των κοινωνικών τάξεων του 18ου αιώνα. Η μυθιστοριογράφος μεταφέρει τις αξίες της εποχής της. Οι αντιλήψεις της είναι εμφανώς προχωρημένες για την βρετανική κοινωνία του 18ου αιώνα. Η πρωταγωνίστρια Τζέιν Μπένετ παρουσιάζεται έξυπνη, χειραφετημένη και εναντιώνεται στα κοινωνικά πρότυπα της εποχής. Παράλληλα, ο κύριος Ντάρσυ χαρακτηρίζεται ρομαντικός ήρωας και λίγο υπερήφανος. Έτσι, η αντίθεση των κοινωνικών τάξεων θα επηρεάσει τη σχέση των δύο κεντρικών προσώπων.

Η Jane Austen προωθεί, μέσω του μυθιστορήματος, το χαρακτηριστικό της αυτογνωσίας. Αρχικά, επισημαίνει ,ότι είναι αναγκαίο να στοχαστούμε τις δικές μας αντιλήψεις, αξίες πριν αναπτύσσουμε κοινωνικές σχέσεις και στη συνέχεια να κρίνουμε τις συμπεριφορές των ατόμων.

Jane Austen: "Περηφάνια και Προκατάληψη"

Εικονογράφηση από τις πρώτες εκδόσεις του Περηφάνια και Προκατάληψη. Η σκηνή της ερωτικής εξομολόγησης του Ντάρσυ στην Ελίζαμπεθ Μπένετ.
Πηγή εικόνας: womantoc.gr

Βιβλιογραφία
• Βικιπαίδεια
womantoc.gr
frapress.gr
3pointmagazine.gr/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευγενία Αθανασοπούλου

Είμαι πτυχιούχος φιλολογίας. Αγαπώ τα βιβλία, τη φύση, είμαι λάτρης των ταξιδιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;