“Όταν έκλαψε ο Νίτσε” του Ίρβιν Γιάλομ

Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Τι γίνεται όταν δύο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες συναντιούνται μέσα σε ένα πλαίσιο ψυχοθεραπείας; Φρόιντ και Νίτσε. Νίτσε και Φρόιντ. Ο Irvin D. Yalom με τρομερή δεξιοτεχνία δημιούργησε ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα μέσα από το οποίο αφήνει να διαφανεί η σχέση της φιλοσοφίας του Νίτσε με τις αρχές της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας. Στην ιστορία, βέβαια, λαμβάνει το σημαντικότερο μέρος ο γιατρός  Γιόζεφ Μπρόιερ, ο οποίος πρώτος ανέπτυξε την θεραπεία του λόγου ως μέθοδο κάθαρσης. Χρονολογικά ο Νίτσε δεν θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Φρόιντ ως ψυχαναλυτή. Έτσι, ο συγγραφέας αφήνει τον Μπρόιερ και τον Νίτσε στο γραφείο, επιτρέποντας παράλληλα να διαφανούν οι ιδέες του μεγάλου ψυχαναλυτή.

Ο Υπεράνθρωπος του Νίτσε ουσιαστικά συνιστά της συμφιλίωση του ανθρώπου με την ανθρώπινη μοίρα, την υπερπήδηση των εμποδίων και την τελική οδό προς την αυτοπραγμάτωση. Ο Νίτσε, αν δεν αναφέρθηκε ποτέ στην ψυχιατρική και την ψυχοθεραπεία, πίστευε ότι οι φιλόσοφοι για να βοηθήσουν τους ανθρώπους πρέπει πρώτα να θεραπεύσουν τους εαυτούς τους. Και αυτό είναι κάτι που μετά από πολλά χρόνια αποτέλεσε βασική αρχή της σύγχρονης ψυχοθεραπείας. Το βιβλίο αυτό, λοιπόν, θέλει να αφήσει να διαφανούν οι λόγοι που ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος μπορεί να θεωρηθεί προπάτορας της σύγχρονης ψυχοθεραπείας.

Αρχικά, βέβαια, το “όταν έκλαψε ο Νίτσε” στόχευε να αποτελέσει διδακτικό εργαλείο για τους σπουδαστές της ψυχοθεραπείας, εντρυφώντας τους στις αρχές της υπαρξιακής ψυχολογίας. Ωστόσο, το βιβλίο αγαπήθηκε ευρύτατα από το κοινό και δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχοθεραπευτική κοινότητα. Μεταφράστηκε σε δεκαέξι γλώσσες, έγινε μπεστ-σέλλερ σε πολλές χώρες και το 1993 κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο της Κοινοπολιτείας ως το καλύτερο μυθιστόρημα.

Αλλά αυτό δεν μας κάνει εντύπωση. Η δημιουργική πένα του Yalom είναι εμφανής από την αρχή μέχρι το τέλος του μυθιστορήματος, όπου η αγωνία και το ενδιαφέρον δεν σταματούν να συναρπάζουν τα μάτια των αναγνωστών. Η διαδικασία της προσέγγισης, μα και της κατανόησης της ανθρώπινης ψυχής, λαμβάνουν χαρακτηριστικά αστυνομικού μυθιστορήματος: ποια στοιχεία πρέπει να ψάξουμε να βρούμε, τι απρόσμενες εκπλήξεις θα συναντήσουμε, ποια θα είναι τα εμπόδια, ποιος κινδυνεύει να πεθάνει; Η ψυχοθεραπεία είναι μακρύ, δύσκολο και συναρπαστικό ταξίδι και ο Yalom κατάφερε με σπουδαία μαεστρία να κάνεις τους αναγνώστες συνταξιδιώτες.

Advertisement

Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Ο Irvin D. Yalom είναι ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της υπαρξιακής σχολής και επίσης είναι συγγραφέας του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειριδίου υπαρξιακής ψυχολογίας (Existential Psyschotherapy). Μερικά ακόμη λογοτεχνικά έργα του, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΑΡΓΑ είναι: «θρησκεία και ψυχιατρική», «το δώρο της ψυχοθεραπείας», «οι φιλόσοφοι στον ντιβάνι», «το πρόβλημα του Σπινόζα» κ.α.

Για αναγνώστες που ψάχνουν το νόημα της ύπαρξης, τα ανεξερεύνητα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να ανθίσει και να βελτιώσει την ζωή, τα έργα του I. Yalom δεν πρέπει να απουσιάζουν από την βιβλιοθήκη τους. Το “όταν έκλαψε ο Νίτσε”, χωρίς αμφισβήτηση, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα.

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία.

Leave a Reply

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG