“Ο Κύκλος με την Κιμωλία”: Ένα αριστούργημα του 20ου αιώνα

Γραμμένο από τον σπουδαίο Γερμανό συγγραφέα του 20ου αιώνα, Μπέρτολντ Μπρεχτ, το έργο “Ο Κύκλος με την Κιμωλία” αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα προοδευτικό έργο για την εποχή του, το οποίο παραμένει επίκαιρο μέχρι και σήμερα. Πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι σε ορισμένες περιπτώσης μία θετή οικογένεια μπορεί να δώσει περισσότερη αγάπη σε ένα παιδί σε σχέση με τη βιολογική.
Η Άννα Γρούσα είναι υπηρέτρια σε ένα αρχοντικό σπίτι. Όταν ξεσπά διαμάχη μεταξύ των καθολικών και των προτεσταντών, ο κύριος του σπιτιού δολοφονείται από επαναστάτες ενώ η γυναίκα του, φεύγοντας τρομοκρατημένη, αφήνει το παιδί της στο εγκαταλελειμένο σπίτι. Η υπηρέτρια το βρίσκει και αποφασίζει να το πάρει μαζί της. Αφού έχει καταφέρει να μεγαλώσει το παιδί, μέσα από πολλές θυσίες και δυσκολίες, εμφανίζεται ξαφνικά η βιολογική του μητέρα και προσπαθεί να το διεκδικήσει. Τελικά οδηγούνται στο δικαστήριο, όπου ο δικαστής προτείνει έναν ιδιαίτερα αλλόκοτο τρόπο για να αποφασιστεί ποια είναι η πραγματική μητέρα του παιδιου: Το τοποθετεί μέσα σ’ έναν κύκλο και ζητά από τις δύο γυναίκες να το τραβήξουν από τα χεράκια του με δύναμη, η κάθε μια προς το μέρος της. Όποια καταφέρει να το βγάλει από τον κύκλο, θα το κρατήσει δικό της για πάντα. Η βιολογική μητέρα το τραβά με δύναμη, ενώ η Γρούσα που δεν θέλει να το πονέσει, το αφήνει.

Ο Κύκλος με την Κιμωλία

“Στο κέντρο της κατεστραμμένης σάλας βρισκόταν το μωρό μες στην κούνια του και κοιμόταν ήσυχα. Η Άννα κάθισε κοντά του κουρασμένη και άρχισε να το παρατηρεί. Δεν είχε τολμήσει να ανάψει το παραμικρό φως, αλλά το σπίτι εκεί κοντά καιγόταν ακόμα και οι αναλαμπές του φώτιζαν πολύ καλά το πρόσωπο του μωρού. Είχε μία μικρή ελιά στο λαιμουδάκι του. Η υπηρέτρια κάθισε και το κοίταξε κάμποση ώρα, πως ανέπνεε και πως πιπιλούσε την μικρούλα του γροθιά. Κάποια στιγμή διαπίστωσε πως το είχε κοιτάξει αρκετή ώρα για να μπορέσει να φύγει δίχως το παιδί. Σηκώθηκε βαριά και με αργές κινήσεις το τύλιξε καλά με το λινό του σκέπασμα, το πήρε στην αγκαλιά της και έφυγε κοιτώντας δειλά, δεξιά και αριστερά, σαν ένας άνθρωπος με βαριά συνείδηση, σαν κλέφτρα.”

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο, το οποίο όμως διαβάζεται ιδιαίτερα ευχάριστα. Γράφτηκε κατά την περίοδο που ο Μπρεχτ βρισκόταν στην Αμερική και αρχικά προοριζόταν να παιχτεί στο Broadway. Τελικά η πρεμιέρα του έγινε στο Carleton College της Minessota και πρωταγωνίστησαν φοιτητές.

Το έργο “Ο Κύκλος με την Κιμωλία” αποτελεί μία από τις δημιουργίες του 20ου αιώνα που άφησαν εποχή. Συνδυάζοντας το κλασσικό με το προοδευτικό, πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο θα συναρπάσσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κύκλος με την Κιμωλία

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΡΟΝΤΖΗ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιωάννα Τζώτζη

Είμαι μια φοιτήτρια της σχολής Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής,με αγάπη για τα βιβλία,την τέχνη και τους μακρινούς πολιτισμούς..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;