Να μαγευτώ και να μεθύσω, ανθολόγιο με τα ποιήματα του Μίμη Θεοδωράκη

SHARE

Diastixo.gr

Οι εκδόσεις Ιανός επανακυκλοφόρησαν το ανθολόγιο του Μίμη Θεοδωράκη με τίτλο “Να μαγευτώ και να μεθύσω“. Μία έκδοση που θα σε ταξιδέψει στους υπέροχους στίχους του Κ. Θεοδωράκη.

Δεν είμαι ποιητής, όμως, όταν οι στίχοι άρχισαν να σφυροκοπούν το μυαλό μου, ένιωσα πόσο οι λέξεις μπορεί να ντυθούν στο αίμα πόσο μπορεί να με λυτρώσουν…

Μίμης Θεοδωράκης, Το Χρέος

Αν και δεν είμαι φαν της ποίησης το συγκεκριμένο ανθολόγιο «μίλησε στην ψυχή μου». Δε ξέρω γιατί… Ίσως οι ταξιδιάρικοι στίχοι, ίσως οι νότες του παρελθόντος που σίγουρα αναπολείς, ίσως το γνωστό παρελθόν του συγγραφέα, ίσως όλα τα παραπάνω… Μια συλλογή ποιημάτων που άλλοτε σε κάνουν να αποκτάς έναν νοσταλγικό μυδίαμα και άλλοτε να κλαις και να πονάς.

Στα ποιήματά του έρχεται ίσαμε την κόλλα του χαρτιού του, ανεπιτήδευτος, απλός, έχοντας προς στιγμήν λησμονήσει την οικείωσή του με την κορυφαία στιγμή αυτής της τέχνης. Έρχεται με την αμεσότητα σχεδόν λαϊκού ποιητή, που, κι ας πέρασαν αιώνες λόγου, θ’ αρθρώσει την πρώτη λέξη τώρα. Τώρα θα μαγευτεί απ΄ το  πολύ πράσινο που τον ξημέρωσε, τώρα θα μεθύσει απ΄ ένα «σ΄αγαπώ». Προσφέρει τις συλλαβές του με την εμπιστοσύνη ότι απευθύνεται πάντα κάπου, με τη σοβαρότητα του ακατάληπτου που κλείνουν και τα πιο φθαρμένα ακόμα νοήματα, με τον κίνδυνο της ανατροπής ποτ φέρει η διάθεσή του, με την ασφάλεια της ειλικρίνειάς του. (σελ. 17, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, από την εισαγωγή του βιβλίου)

Τα χειρόγραφα και τα σχέδια που περιλαμβάνονται στην έκδοση προέρχονται από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο απόκειται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

xristika.gr

Πώς να φωνάξω που δεν το θέλω

Advertisement

Χανόμουν από κάθε σκέψη από κάθε θύμηση

Δεν υπήρχα παρά στη φαντασία σου

Παρά στη φαντασία μου που δεν υπήρχε πια. (σελ 70)

Στείλαν του λαού μας

τ’ αξια τα παιδιά

Για να τα λυγίσουν

 Σε δεσμά βαριά. (σελ 115)

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βέρα Θεσσαλονικιά με λατρεία στα αμάξια, το διάβασμα και τη μαγειρική. Με εκφράζει: «Κάθε άνθρωπος δίνει την δική του μάχη ενάντια σε κάποιο αυταρχικό κατεστημένο του καιρού του, για να ζήσει με τους δικούς του όρους»

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG