O Μπουκόφσκι και οι Γυναίκες

Μπουκόφσκι

[punica-dropcap]Κ[/punica-dropcap]υνισμός, βωμολοχίες, εντάσεις , εσωτερικές συγκρούσεις, και, πρωτίστως,  καυτές ερωτικές περιγραφές είναι τα βασικά συστατικά στοιχεία του βιβλίου του Τσαρλς Μπουκόφσκι, Γυναίκες. Στο βιβλίο του φορά το προσωπείο του Χένρι Τσινάσκι, ενός συγγραφέα ο οποίος κερδίζει αναγνωρισιμότητα από το έργο του στην ηλικία των 50 ετών και ξεκινά περιοδείες για τη παρουσίαση του. Τότε αφήνει τα πάθη του να τον κυριεύσουν και επιδίδεται σε άκρατα μεθύσια και στη διαρκή ικανοποίηση των σεξουαλικών του ορμών.

Το έργο αυτό του Τσαρλς Μπουκόφσκι μοιάζει με ωμή και ειλικρινή  καταγραφή της πνευματικής του πτώσης. Σαν η ζωή του να έχει έρθει σε ένα τέλμα στο οποίο επιλέγει να απαρνηθεί τη ποίηση της οποίας υπήρξε λειτουργός αλλά και τη καλλιέργεια του πνεύματος εν γένει. Το μόνο που επιζητά πια είναι η απόλαυση και για εκείνον αυτή πηγάζει από το αλκοόλ και τις γυναίκες, τις δύο αδυναμίες του και συνάμα τα δύο ζωοφόρα,κατ’ εκείνον, πάθη .

Μπουκόφσκι

Οι “Γυναίκες” οι οποίες αποτελούν και τον τίτλο του βιβλίου είναι πανταχού παρούσες στις εξιστορήσεις του. Διαβάζοντας τες πολλές φορές χρειάστηκε να αναρωτηθώ αν ο Μπουκόφσκι (φερόμενος ως Χένρι Τσινάσκι) εκθείαζε τη χειριστική του διάθεση και την επιβολή του στο γυναικείο φύλλο ή αν η αναφορά του σε αυτή ήταν ο απόηχος της μετάνοιας του και η αναγνώριση της κακομεταχείρισης τόσο των συντρόφων του όσο όμως και του ίδιου του του εαυτού.Μια κραυγή απόγνωσης και βοήθειας. Εδώ, το ξεγύμνωμα του σώματος μοιάζει να είναι παράλληλα και ξεγύμνωμα της ψυχής.  Η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες στο βιβλίο αυτό φαίνεται πως επιλέγουν να πέσουν μαζί του. Να τον ακολουθήσουν, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους, σε αυτή την άνευ πάτου πτώση και να συνθέσουν ανά περίπτωση το σκηνικό των οργίων και της φθοράς του συγγραφέα. Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι ήταν ειλικρινής τόσο απέναντι τους όσο και απέναντι στον εαυτό του. Αναγνώριζε τον συναισθηματικό του κυνισμό και τον παρακολουθούσε να διαφεντεύει τις κινήσεις του όντας ανήμπορος και αρκετά μεθυσμένος στις περισσότερες περιπτώσεις ώστε να μπορεί να του επιβληθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθεμία από τις “Γυναίκες” είχε τη δική της ενδιαφέρουσα ιστορία και μοιραία συμπλήρωνε τέλεια κάθε φορά τον συγγραφέα.Εκείνος δήλωνε βαθιά συναισθηματικός και λάτρης του γυναικείου φύλλου. Όσο και αν δε πείθει γι’ αυτό εκ πρώτης όψεως φτάνει να σκεφτεί κανείς πως μόνο ένας τόσο βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος θα ήταν τόσο επιρρεπής απέναντι στα πάθη του. Στις σχέσεις που σύναπτε επεδίωκε να βρει μια απαντοχή, έψαχνε από κάπου να πιαστεί και να ανακόψει τη προς τα κάτω πορεία του ή τουλάχιστον να έχει συνοδοιπόρους σε αυτή όχι όμως με την έννοια του να τις βλάψει, αυτή η πορεία άλλωστε ήταν προσωπική και μοναχική , όπως πάντα είναι και ίσως γι’ αυτό οι σχέσεις σου να ήταν εφήμερες.  Συνεπώς, θα ήταν αν μη τι άλλο άδικο να χαρακτηρίσουμε τον Τσαρλς Μπουκόφσκι μισογύνη. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε λάτρη της Γυναίκας στην οποία αφιέρωσε ως επί το πλείστον το συγγραφικό του έργο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα : 

Ο Χένρι Τσαρλς Μπουκόφσκι γεννήθηκε στη Γερμανία, μεγάλωσε όμως και έζησε στο Λος Άντζελες. Το συγγραφικό του έργο μετρά πάνω από 50 βιβλία και η γυναίκα έπαιζε πρωταρχικό ρόλο σχεδόν στο σύνολο αυτών.Η ζωή του ήταν πολυτάραχη και τα βιβλία του περιέχουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Απεβίωσε στις 9 Μαρτίου του 1994 από λευχαιμία στο San Pedro της Καλιφόρνια .


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Νταλαγιάννης

Γεια! Είμαι ο Παναγιώτης και εδώ βρήκα ένα χώρο για να εκφράζω τις σκέψεις, τη γνώμη μου ή τις γνώσεις μου για ό,τι με αφορά και μπορεί να αφορά και εσένα. Σπουδάζω Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και ζω. Τα βιβλία, η φωτογραφία, τα ταξίδια, οι ταινίες και οι βόλτες στη πόλη είναι κάποιες από τις άλλες δραστηριότητες μου. Ευχαριστώ που αφιέρωσες κάτι από τον χρόνο σου ώστε να με τσεκάρεις!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;