Μια φορά και ένα καλοκαίρι, της Μεταξίας Κράλλη, Ψυχογιος

Ήταν Άυγουστος 2013, όταν στην προσπάθειά μου να περάσει λίγο πιο ευχάριστα η ώρα, ταξιδεύοντας για Νάξο, έπεσε στα χέρια μου το “Μια φορά και ένα καλοκαίρι”. Και ήταν πραγματικά έρωτας με την πρώτη ματιά. Την Μεταξία Κράλλη δεν την ήξερα. Πώς θα γινόταν άλλωστε καθώς αυτό ήταν και το πρώτο της βιβλίο; Παρόλα αυτά αποφάσισα να το πάρω ανάμεσα σε άλλους γνωστούς συγγραφείς με την ελπίδα τουλάχιστον να διαβάζεται, καθώς είναι και 632 σελίδων! Την απόφαση αυτή δεν την μετάνιωσα ποτέ… Μέχρι να φτάσω στην Νάξο ήμουν ήδη στην μέση του βιβλίου…

Μια φορά και ένα καλοκαίρι

Πάμε όμως στο περιεχόμενό του. Η συγγραφέας μας ταξιδεύει στην Λακωνία, όπου συναντάμε τον Δημήτρη και την Μάρθα. Δυο νέα παιδιά από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις που μεγαλώνουν μαζί και που αναπτύσσουν μια τρυφερή σχέση. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις εφηβικές σχέσεις, οι δυο νέοι σύντομα ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους στην ζωή, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους. Μετά από αρκετά χρόνια και εξαιτίας ενός δραματικού γεγονότος ξανασυναντιούνται εκεί όπου άρχισαν όλα, έχοντας ο καθένας προσπαθήσει να φτιάξει την ζωή του. Αυτό που δεν έχουν καταφέρει όμως είναι να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν. Γύρω τους άλλα δύο ζευγάρια θα συναντηθούν και θα συγκρουστούν με πάθος.

Η Μεταξία Κράλλη έχει καταφέρει να φτιάξει ένα βιβλίο 632 σελίδων που διαβάζεται απνευστί. Ωραία πλοκή, στρωτή γραφή που δεν κάνει σχεδόν καθόλου κοιλιά.Διάλογοι αληθινοί με ήρωες που θα μπορούσες να τους συναντήσεις δίπλα σου. Καταφέρνει να σε κάνει να ταυτιστείς, να πονέσεις και αγωνιάς για όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου. Αγαπημένη η κυρία Αλίκη με μια μεγαλοπρέπεια στον χαρακτήρα και ένα χιούμορ που τσακίζει κόκκαλα. Η συγγραφέας εξελίσσει  τις ιστορίες της με τέτοιο τρόπο και σου δημιουργεί τέτοιες εικόνες που πραγματικά δεν θες να το αφήσεις από τα χέρια σου. Ένα βιβλίο που γεννά έντονα συναισθήματα που μένουν στον αναγνώστη ακόμα και μετά την τέλος της ανάγνωσης. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που αποτελεί σταθερή μου επιλογή χειμώνα καλοκαίρι όταν θέλω ένα βιβλίο να με ταξιδέψει.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Μάρθα, αρχαιολόγος, απολαμβάνει μια ενδιαφέρουσα δουλειά στο Παρίσι και μια ισορροπημένη σχέση. Ο θάνατος του αδελφού της και της νύφης της θα την αναγκάσει να εγκαταλείψει τα πάντα και να γυρίσει στην Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος σκόπελος που θα κληθεί να ξεπεράσει είναι το ίδιο της το παρελθόν, στο πρόσωπο του παιδικού της φίλου, του Δημήτρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Δημήτρης, γόνος πλούσιας οικογένειας πολιτευτών, ζει μόνιμα στο οικογενειακό κτήμα της Λακωνίας. Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο αγκάθι στην άνετη ζωή του ήταν να πείσει τους γύρω του ότι δεν τον ενδιαφέρει ν’ ασχοληθεί με την πολιτική· ούτε που φαντάζεται λοιπόν την τρικυμία που θα σηκώσει η επανεμφάνιση της Μάρθας και η ακατανόητα εχθρική στάση της απέναντί του.

Γύρω από αυτούς, άλλα πρόσωπα ζουν τις μικρές και μεγάλες ιστορίες τους. Η ανιψιά της Μάρθας, η Αντιγόνη. Ο ξάδελφός της και πρώην τρόφιμος φυλακών, ο Άγης. Η μητριά του Δημήτρη, η Αλίκη. Ο αδελφός του, ο Αχιλλέας. Η νεαρή δασκάλα Ιωάννα.

Μέσα σ’ ένα καλοκαίρι, τρεις ερωτικές ιστορίες θα πλεχθούν κάτω από τον ήλιο. Τρία ζευγάρια θα συναντηθούν, θα ενωθούν και θα συγκρουστούν με πάθος. Και οι λίγοι αυτοί μήνες θα σημαδέψουν για πάντα τη ζωή τους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλεξάνδρα Βαλτά

Απόφοιτη τμήματος Κοινωνικής εργασίας, εργαζόμενη μαμά ενός κοριτσιού, με μεγάλη αγάπη στο διάβασμα, στο γράψιμο και στα βιβλία. Χαρισέ μου ένα βιβλίο και θα σου χαρίσω τον κόσμο όλο...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;