Jodi Picoult – Ο φύλακας της αδελφής μου

Το μυθιστόρημα «Ο φύλακας της αδελφής μου» της Jodi Picoult εκδόθηκε το 2004. Η υπόθεση του βιβλίου είναι ήδη γνωστή από την ταινία «My sister’s keeper».  Για να σώσουν την κόρη τους, Κέιτ, που πάσχει από οξεία προμυελοκυτταρική λευχαιμία, η Σάρα και ο Μπράιαν καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ώστε να συλλάβουν ένα έμβρυο που να αποτελεί συμβατό δότη για εκείνη. Η μικρή Άννα προσφέρει στην άρρωστη αδελφή της αίμα και μυελό των οστών από τη στιγμή της γέννησής της. Όταν, όμως, στα 13 της χρόνια οι γονείς της ζητούν να δωρίσει στην αδελφή της το ένα της νεφρό, όμως η Άννα έχει πια κουραστεί. Έτσι καταλήγει, με τη βοήθεια ενός δικηγόρου, να κάνει αγωγή στους γονείς της, διεκδικώντας την ιατρική της χειραφέτηση.

Η Άννα Φιτζέραλντ, η μικρή ηρωίδα του «Ο φύλακας της αδελφής μου» είναι ένα παιδί που γεννήθηκε διαμέσου εξωσωματικής γονιμοποίησης με προκαθορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να είναι συμβατός δότης για την ανίατα άρρωστη  Κέιτ. Σαν φύλακας άγγελος της Κέιτ, η Άννα παρέχει από νεογέννητη μέχρι τα 13 της λευκοκύτταρα, λεμφοκύτταρα, μυελό των οστών και ό,τι άλλο κρινόταν απαραίτητο ώστε να κερδίσει η Κέιτ μερικούς μήνες «υγείας» μέχρι την επόμενη υποτροπή της αρρώστιας και τις επιπλοκές της.

«Όταν ήμουν μικρή, αναρωτιόμουν γιατί έρχονται τα παιδιά στον κόσμο. Τώρα, αυτό το ερώτημα έχει πάψει να με απασχολεί. Γνωρίζω πια πολύ καλά το λόγο που ήρθα στον κόσμο. Δεν ήταν κάτι τυχαίο. Βρίσκομαι εδώ, ανάμεσά σας, γιατί -όπως μου εξήγησαν οι γονείς μου- θα μπορούσα να σώσω την Κέιτ, τη μεγαλύτερη αδελφή μου. Η Κέιτ πάσχει από λευχαιμία. Κάθε φορά που μπαίνει στο νοσοκομείο, την ακολουθώ κι εγώ. Δεν είμαι μόνο ο συμβατός δότης της· είμαι ο φύλακας-άγγελός της. Κανείς δε με ρώτησε αν θέλω να αναλάβω αυτόν το ρόλο και να βγάλω την Κέιτ από τη δοκιμασία που περνάει, όπως κανείς δε με ρώτησε αν θέλησα ποτέ να γεννηθώ. Μαζί της μοιράζομαι τον πόνο· υποφέρω κι εγώ. Υπάρχω για να υπάρχει. Κι αν αρνηθώ να συνεχίσω; Ξέρω τι θα συμβεί στην Κέιτ. Ξέρω τι θα συμβεί στην οικογένειά μου. Έχω, όμως, το δικαίωμα να πάρω αυτή την απόφαση, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες όσο κι αν μισήσω τον εαυτό μου γι’ αυτό»

Στο «Ο φύλακας της αδελφής μου» παρακολουθούμε την καθημερινότητα της οικογένειας Φιτζέραλντ, η οποία αντιμετωπίζει μια φρικτή τραγωδία· την ασθένεια και την επερχόμενη απώλεια του ενός παιδιού. Η άρρωστη Κέιτ μονοπωλεί την προσοχή των γονιών της, της επίμονης και αποφασισμένης να μην την αφήσει να πεθάνει μάνας, Σάρας,  και του τρυφερού αλλά μάλλον άβουλου πατέρα Μπράιαν , οι οποίοι φτάνουν σε σημείο να αγνοούν τον μεγαλύτερο γιο Τζέσε που επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά αλλά και την ετεροκαθοριζόμενη, από την υγεία της Κέιτ,  Άννα. Μέχρι που η 13χρονη Άννα θα αποφασίσει  -φαινομενικά- να αναζητήσει τη δική της θέση στη ζωή της. Θα αρνηθεί να δώσει έναν από τους δύο της νεφρούς στην άρρωστη αδελφή της, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, αλλά θα μηνύσει τους γονείς της, διεκδικώντας να διαθέτει το σώμα κατά τη δική της βούληση.

Ο φύλακας της αδελφής μου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Jodi Picoult διηγείται την ιστορία μέσα από τη διαφορετική κάθε φορά οπτική των προσώπων της οικογένειας και δεν ακολουθεί τη φυσική χρονική αλληλουχία, υπάρχουν αναχρονίες. Διαγράφονται οι πολυδιάστατοι  χαρακτήρες των ηρώων μέσα από τις οδυνηρές συγκρούσεις τους και οι ανατροπές στην πλοκή καθιστούν πολύ απολαυστική την ανάγνωση. Η συγγραφέας κατορθώνει να αποφύγει την ηθικολογία, τον διδακτισμό και το μελόδραμα, παρά την δυσκολία του εγχειρήματος, αν λάβουμε υπόψη τη θεματολογία του βιβλίου. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που απασχολεί τη σύγχρονη βιοηθική.  Παράλληλα, εγείρει προβληματισμούς για τα όρια της ιατρικής ηθικής και της αγάπης, γονεϊκής και αδελφικής .


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Τάνια Δρανοβίτη

Συνεχώς νυσταγμένη 20χρονη. Έχοντας μεγάλη αγάπη για τον γραπτό λόγο, κατέληξα φοιτήτρια στη Φιλολογία της Θεσσαλονίκης. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνω κι εγώ την προσπάθεια μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;