Ικιγκάι σημαίνει “λόγος ύπαρξης”

Πηγή: enallaktikos.gr

Το βιβλίο Ικιγκάι των ΕΚΤΟΡ ΓΚΑΡΘΙΑ & ΦΡΑΝΣΕΣΚ ΜΙΡΑΛΛΙΕΣ από τις εκδόσεος ΠΑΤΑΚΗ μας φέρνει σε επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα ζωής. Πιο συγκεκριμένα σκοπός των δύο συγγραφέων είναι η γνωριμία μας με τα μυστικά του τρόπου ζωής των κατοίκων του χωριού Ογκίμι που βρίσκεται στο  νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας, νησί με τον υψηλότερο δείκτη αιωνόβιων στον κόσμο, οι οποίοι στοχεύουν σε μια ευτυχισμένη ζωή. Πρόκειται για ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς όπως τα διαβάζουμε στο βιβλίο:

ΕΚΤΟΡ ΓΚΑΡΘΙΑ: Γεννημένος στη Βαλένθια το 1981, ζει στο Τόκιο από το 2004 και η ιστοσελίδα του kirainet.com, με περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές τον μήνα, είναι παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τον λαϊκό ιαπωνικό πολιτισμό. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Ένας Τζικ στην Ιαπωνία, το οποίο πούλησε πάνω από διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα.

ΦΡΑΝΣΕΣΚ ΜΙΡΑΛΛΙΕΣ: γεννημένος στη Βαρκελώνη το 1968, είναι δημοσιογράφος (κείμενά του δημοσιεύονται τακτικά στην εφημερίδα El Pais) και συγγραφέας εξαιρετικά επιτυχημένων βιβλίων αυτοβελτίωσης.

Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν αν μπορεί ένα βιβλίο να μας χαρίσει την ευτυχία…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί να μας υπενθυμίσει τρόπους που μας οδηγούν σε αυτήν ή να μας μάθει νέες “οδούς”!!!

Θα σταθώ σε δέκα κανόνες του Ικιγκάι:

  1. Μόνο δραστήριος θα θελήσεις να ζήσεις εκατό χρόνια. (Ιαπωνική παροιμία)
  2. Μην βιάζεσαι και ζήσε ήρεμα.
  3. Να τρως λιγότερο από όσο πεινάς.
  4. Να έχεις καλούς φίλους και να υπάρχει μεταξύ σας καθημερινά άμεση επικοινωνία.
  5. Να αγαπάς την άσκηση. Με την άσκηση απελευθερώνονται οι ορμόνες της ευτυχίας.
  6. Να χαμογελάς και να είσαι όσες κι αν είναι οι δυσκολίες ευγνώμων για την ζωή σου.
  7. Να κρατάς επαφή με την φύση.
  8. Να λες “ευχαριστώ”. Είναι πηγή ευτυχίας.
  9. Ζήσε το σήμερα.
  10. Βρες και ακολούθησε το Ικιγκάι σου.

Το Ικιγκάι είναι όπως εκείνο το δροσερό αεράκι που τρυπώνει ενίοτε μέσα στον χώρο μας και φέρνει μια φρεσκάδα, μια δροσιά αναζωογονητική σε πνευματικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Είναι το ταξίδι μας σε έναν διαφορετικό πολιτισμό από αυτόν της Δύσης. Αυτόν της Οκινάουα στην Ιαπωνία. Έναν πολιτισμό που εκτός των άλλων μας προτρέπει να μην βλέπουμε καμία οθόνη ούτε την πρώτη ούτε την τελευταία ώρα της μέρας, μια φορά την εβδομάδα να απέχουμε από ηλεκτρονικές συσκευές, να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας στο τέλος μιας προσπάθειας και τόσα ακόμη… Εξάλλου υπάρχουν πολιτισμικές ανταλλαγές  που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Πέρα από αυτό βιβλία όπως το Ικιγκάι που αφορούν έναν άλλο πολιτισμό μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε το δικαίωμα στον διαφορετικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των ανθρώπων.

 

Πηγή: webstorage.public.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Τσαγγάλη

Ζω στις Σέρρες. Διδάσκω Νεοελληνική Γλώσσα και Ιστορία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αγαπώ την ευγένεια & την διακριτικότητα στους ανθρώπους. Το προσωπικό μου "πιστεύω" είναι: Τα "μικρά" είναι τα πιο σημαντικά!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;