Η ιδιωτική ζωή των δέντρων του Alejandro Zambra

Η ιδιωτική ζωή των δέντρων

Στην «Ιδιωτική ζωή των δέντρων» ο συγγραφέας δεν πλατιάζει, δεν μετριάζει και δεν χάνεται. Είναι αφηγηματικά παρών με τη φωνή του να μας γεμίζει εικόνες και σκηνές απλότητας.

Βρίσκει χώρο στην καθημερινότητα του ήρωα και την εμπλουτίζει με καθημερινές ανησυχίες (ερέθισμα είναι η αργοπορία της συζύγου του), αλλά και με τα παιχνίδια του νου για την αιτίαση.

Δεν αναζητά απαντήσεις και δεν βρίσκει λύσεις. Αντίθετα μάλιστα επιτρέπει στο συναίσθημα να εκφραστεί και να διεκδικήσει πρωταρχικό ρόλο τόσο στην ψυχή όσο και στη λογική.

Ο Χουλιάν απλώς περιμένει τη γυναίκα του και προσέχει την κόρη της, Ντανιέλα. Ο μόνος τρόπος να «ξεγελάσει» το μικρό κορίτσι –και κυρίως τον εαυτό του– είναι να σκαρφίζεται παραμύθια της στιγμής για την ιδιωτική ζωή των δέντρων, οπότε και μια βελανιδιά έχει άποψη σχετικά με τα ζευγάρια που χαράζουν τα αρχικά τους στον κορμό ενός δέντρου. Η Ντανιέλ γελά, δεν αποκοιμιέται και έχει απορίες. Το ίδιο και ο Χουλιάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα όμως από το πλέγμα αυτό προκύπτουν όλες εκείνες οι εσωτερικές σκέψεις του που φτάνουν τη φαντασία στα όρια, μιας και έχει μόνο ένα δεδομένο: η σύζυγός μου έχει καθυστερήσει, γιατί;

Βρίσκει τρόπους να ξεγελά τη σκέψη του και απ’ το κακό να οδηγείται στο χειρότερο. Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, μπορεί όμως και απιστία. Όλα αυτά τον σέρνουν στο παρελθόν απ’ το οποίο δύσκολα μπορεί να αποκοπεί. Η μνήμη είναι έντονη, η σύγκριση δυνατή και η παρούσα κατάσταση για αυτόν είναι μια εξέλιξη.

Μέσα απ’ το «μικρό» αυτό βιβλίο ξεπετάγονται η θαλπωρή, η αγάπη, η αγωνία και το «νοιάξιμο». Η απουσία της συντρόφου, το δύσκολο παρελθόν, αλλά και το ενδιαφέρον για το μικρό κορίτσι που πάντα περιμένει ένα ακόμα παραμύθι για τα δέντρα και την ιδιωτική τους ζωή. Και ο ήρωας βρίσκει τη δύναμη στην απλότητα του ύφους και στη στεγνή λογική να μείνει κοντά σε αυτό και να συνεχίσει κοντά σε ό,τι έχει: τη μικρή Ντανιέλα του.

 

 

 

 

 

 

Τίτλος: Η ιδιωτική ζωή των δέντρων

Εκδότης: Εκδόσεις Ίκαρος

ISBΝ: 978-960-572-142-8

 

Περισσότερα βιβλια από τις Εκδόσεις Ίκαρος εδώ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Σπυράκης

Ο Γιώργος Σπυράκης είναι απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργικής Γραφής» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα. Γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα, αρθρογραφεί σε sites και blogs, αναζητώντας κάτι απ’ τα παιχνίδια του νου μας. Είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής για το τμήμα δημιουργικής γραφής στο ΣΔΕ φυλακών Κορυδαλλού, όπου και διδάσκει στους μαθητές-κρατούμενους δημιουργική γραφή. Η πρώτη του συλλογή διηγημάτων κυκλοφορεί με τίτλο: «Pequeñas Fobias – Μικρές Φοβίες». Από τη LIBRON Εκδοτική κυκλοφορεί και το μυθιστόρημα με τίτλο «ε.σύ» [2016] και η συλλογή αφηγημάτων με τίτλο «Δεκαεπτά φορές» [2017].

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;