Η σκιά του ανέμου, λογοτεχνία και έρωτας από τον Carlos Ruiz Zafón

Το μυθιστόρημα «Η σκιά του ανέμου» του Carlos Ruiz Zafón κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ισπανία το 2001 και μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών το 2004. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο που εξελίχθηκε σε διεθνές λογοτεχνικό φαινόμενο με πωλήσεις 12 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως. Η επιτυχία του βιβλίου τον ώθησε να γράψει άλλα δύο μυθιστορήματα, τα οποία αποτελούν μια τριλογία (Το παιχνίδι του αγγέλου και Ο αιχμάλωτος του ουρανού). Θέμα του μυθιστορήματος είναι για το μαγικό ταξίδι ενός αγοριού, του Ντανιέλ, στα σκοτεινά μυστικά μιας πόλης, αναζητώντας έναν μυστηριώδη συγγραφέα που τα βιβλία του αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για όποιον τα έχει στην κατοχή του.

Ο κεντρικός ήρωας και αφηγητής είναι ο Ντανιέλ, γιος  ενός βιβλιοπώλη στη Βαρκελώνη, ο οποίος θυμάται τα παιδικά του χρόνια και την εφηβεία του, όταν το 1945, σε ηλικία 10 ετών ανακάλυψε μια βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία, το “Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων”. Εκεί επιλέγει ένα βιβλίο με τίτλο “Η σκιά του ανέμου” γραμμένο από κάποιον άγνωστο συγγραφέα, τον Χουλιάν Καράξ, το οποίο θα του αλλάξει τη ζωή και θα τον οδηγήσει σε μια σειρά περιπέτειες. Ο Ντανιέλ ανακαλύπτει ότι κατέχει το τελευταίο αντίτυπο του βιβλίου, όταν κάποιος άγνωστος προσπαθεί να εντοπίσει όλα τα έργα του Καράξ και να τα κάψει. Πιστεύοντας ότι στο βιβλίο κρύβεται κάποιο θανάσιμο μυστικό και θέλοντας να διαλευκάνει το μυστήριο, αποφασίζει να ερευνήσει το παρελθόν του εξαφανισμένου συγγραφέα.

Ο Ντανιέλ στη “σκιά του ανέμου”  ασχολείται με τη λογοτεχνία, γνωρίζει ανθρώπους, ερωτεύεται, κάνει φιλίες,  και καταλήγει να μπλέκει με έναν βασανιστή της δικτατορίας και να κινδυνεύει. Διαβαίνει τις πύλες των πιο σκοτεινών μυστικών της Βαρκελώνης, «μιας πόλης σωστής μάγισσας». Δολοφονίες, ίντριγκες, πλεκτάνες και καταδικασμένοι έρωτες. Το μυθιστόρημα είναι ένα μυστηριώδες θρίλερ, όπου εκτός από τον Ντανιέλ, διαβάζουμε και για πολλές γυναίκες, καθώς και για έναν αδίστακτο αστυνομικό, που θέλει να εξοντώσει τον Καράξ, λόγω ερωτικής αντιζηλίας. Είναι ερωτικό και πολιτικό ταυτόχρονα, καθώς κάθε κεφάλαιο είναι αναφέρεται στην αδικία του εμφυλίου πολέμου και στις χαμένες ζωές.

Η σκιά του ανέμουΠρόκειται για μια γοητευτική εξερεύνηση της εμμονής στη λογοτεχνία και στον έρωτα. “Η Σκιά του ανέμου” είναι ένα ατμοσφαιρικό βιβλίο που κατορθώνει να αποδώσει την ατμόσφαιρα της Βαρκελώνης λίγο μετά τον εμφύλιο και, παράλληλα, να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με την καταιγιστική του πλοκή. Είναι μια αινιγματική ιστορία που κινείται ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, προβάλλοντας δύο παράλληλες και, τελικά, συγκλίνουσες ιστορίες, με εξαιρετικό αφηγηματικό ύφος . Γεμάτο σκιές ανθρώπων που δέχτηκαν τα πλήγματα της ζωής, στο τέλος προκαλεί συναισθήματα συμπάθειας και κατανόησης, ιδιαίτερα για τον Χουλιάν Καράξ και φέρνει την κάθαρση. Το βιβλίο αναδεικνύει την συναρπαστική μυστική δύναμη των βιβλίων και αποτελεί έναν θρίαμβο μυθοπλασίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Τάνια Δρανοβίτη

Συνεχώς νυσταγμένη 20χρονη. Έχοντας μεγάλη αγάπη για τον γραπτό λόγο, κατέληξα φοιτήτρια στη Φιλολογία της Θεσσαλονίκης. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνω κι εγώ την προσπάθεια μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;