Μια μυστική σύζυγος, μια μυστική πράξη αγάπης

[punica-dropcap]Τ[/punica-dropcap]ο νέο μυθιστόρημα της Τζιλ Πολ “η μυστική σύζυγος”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, έχει ως αφετηρία την ιστορία της Κίττυ Φίσερ η οποία μετά την αποκάλυψη της απιστίας του συζύγου της επιδιώκει να αντιμετωπίσει το συναισθηματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μέσω της φυγής. Έτσι αποφασίζει να αποδράσει στο εξοχικό σπίτι που πρόσφατα κληρονόμησε από τον θείο της, Ντμίτρι Μαλάμα. Αυτό που αγνοεί είναι πως το εξοχικό αυτό πέρα από το ότι θα λειτουργήσει ως απαντοχή για την Κίττυ, κρύβει και ένα μυστικό πέρασμα στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο 1914, όπου εντοπίζεται και η ερωτική ιστορία του Νμίτρι με την δούκισσα Τατιάνα. Αυτό το πέρασμα επιτυγχάνεται έπειτα από την ανακάλυψη της συγγραφικής δράσης του θείου της. Τα βιβλία του, όλα βαθιά ερωτικά, της δίνουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια ετεροχρονισμένη γνωριμία μαζί του. Μήπως και εκείνος είχε αυτοεξοριστεί στη λίμνη Ακανάμπι ορμώμενος από κάποιο συναισθηματικό τέλμα; Μήπως η Κίττυ βρει τις απαντήσεις που ψάχνει για το σήμερα στο χθες;

Η Τζιλ Πολ στη «μυστική σύζυγο» επιχείρησε τη σύζευξη της αληθινής ερωτικής ιστορίας του Ντμίτρι και της Τατιάνας με τη μυθιστορηματική περιπέτεια του γάμου της Κίττυ. Ο έρωτας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο βιβλίο ωστόσο δε μπορούμε να μην γοητευτούμε και από το ιστορικό πλαίσιο της αφήγησης, τη περιγραφή των σκληρών συνθηκών του πολέμου, της πολυτελούς ζωής των Ρομανόφ αλλά και της μετέπειτα πτώσης τους. Η Τζιλ Πολ παρότι ακολουθεί πιστά την πορεία των ιστορικών γεγονότων, δε διστάζει να παρέμβει σε ορισμένα σημεία της δράσης θέλοντας πιθανώς να προσφέρει στους ήρωες κάποιες στιγμές ξεγνοιασιάς παραβλέποντας για λίγο τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής που καθιστούσαν τον έρωτα του Ντμίτρι και της δούκισσας Τατιάνας  απαγορευμένο.

Η αφήγηση είναι διχασμένη σε δύο χρόνους και τόπους. Η δούκισσα Τατιάνα της οικογένειας Ρομανόφ βρίσκεται το 1914 στη Ρωσία του έκρυθμου κλίματος και των κοινωνικών αναταραχών ενώ τη Κίττυ τη συναντάμε στο Λονδίνο του 2016. Το εύρημα της ανάγνωσης των βιβλίων του Ντμίτρι από την ανιψιά του μας επιτρέπει να αντλήσουμε στοιχεία που εξυπηρετούν αφενός την οικονομία της ιστορίας της Τατιάνας και του Ντμίτρι αλλά επιπρόσθετα λειτουργούν ως μέσο αποσυμφόρησης της πρωταγωνίστριας από τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Η Τζιλ Πολ καταφέρνει να δημιουργήσει γλαφυρές και ζωντανές εικόνες τόσο των τοπίων όσο και των γεγονότων καθιστώντας έτσι και τη πολιτισμική σύγκριση των δύο διαφορετικών αφηγηματικών παρόντων αναπόφευκτη. Επιπρόσθετα, το ψυχογράφημα των ηρώων επιτυγχάνεται με τρόπο ρεαλιστικό χωρίς φανφάρες και περιττούς μελοδραματισμούς. Το μυθιστόρημα αποτελεί μια άρτια συνέργεια ιστορίας και λογοτεχνίας με τα ιστορικά γεγονότα να συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για την ανάδειξη των έντονων συναισθημάτων των ηρώων και της επιμονή τους στο φαινομενικά ακατόρθωτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΠΟΥΡΗ ΝΙΝΑ

Το νέο μυθιστόρημα της Τζιλ Πολ η μυστική σύζυγος έχει


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Νταλαγιάννης

Γεια! Είμαι ο Παναγιώτης και εδώ βρήκα ένα χώρο για να εκφράζω τις σκέψεις, τη γνώμη μου ή τις γνώσεις μου για ό,τι με αφορά και μπορεί να αφορά και εσένα. Σπουδάζω Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και ζω. Τα βιβλία, η φωτογραφία, τα ταξίδια, οι ταινίες και οι βόλτες στη πόλη είναι κάποιες από τις άλλες δραστηριότητες μου. Ευχαριστώ που αφιέρωσες κάτι από τον χρόνο σου ώστε να με τσεκάρεις!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;