ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της νέας ελληνικής λογοτεχνίας

«Η Κλεοπάτρα βγαίνοντας από το μπουγάζι των Δαρδανελιών, βρήκε ένα μαΐστρο – τραμουντάνα, που κατέβαινε παγωμένος από τους κάμπους της Θράκης. Πριν προφτάσει να πάρει στροφή αριστερά, για να γυρίσει τη μάσκα της πρύμης στον καιρό, τα κύματα χίμηξαν ακράτητα και γέμισαν αφρούς την κουβέρτα.» 

Μ. Καραγάτσης - ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ. Η Κλεοπάτρα βγαίνοντας από το μπουγάζι των

Το έργο «ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ», το οποίο γράφτηκε από τον Μανώλη Καραγάτση, είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της νέας ελληνικής λογοτεχνίας γεμάτο ανατροπές, χωρίς όμως να κουράζει τον αναγνώστη, καθώς έχει ροή πλοκής που θυμίζει παραμύθι και φυσικά είναι γραμμένο από τη μαγευτική πένα του Μ. Καραγάτση. Είναι ένα, ως επί το πλείστον, ψυχογραφικό μυθιστόρημα της κλασικής πεζογραφίας και συνιστά ένα από τα τρία μέρη της τριλογίας «εγκλιματισμός κάτω από το Φοίβο». Το έργο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1938, ενώ το 1976 γυρίστηκε ως τηλεοπτική σειρά. Μολονότι ο συγγραφέας χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και ορθολογική προσέγγιση, δεν απουσιάζει το μεταφυσικό στοιχείο, ιδιαίτερα στο «όραμα» της Βούλας και στο θάνατο του Γιούγκερμαν. 

 

— Όλα είναι δυνατά, φίλτατε, στην Ελλάδα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

— Τότε, δεν αποκλείεται να σας διαδεχθώ στη Διοίκηση, όταν αποσυρθήτε λόγω ορίου ηλικίας…

Ο κ. Διευθυντής γέλασε, κατενθουσιασμένος απ’ την ικανότητα κολακείας του Γιούγκερμαν, κι ύστερα είπε:

— Ας μιλήσουμε θετικά. Η θέση που σας προσφέρω —ναι, ναι! σας προσφέρω!— είναι στο Τμήμα Αλληλογραφίας Εξωτερικού. Η Τράπεζα εργάζεται πολύ με την Εμπορική Αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Σ.Δ., κι έχουμε ανάγκη από ‘να ρωσομαθή υπάλληλο. Ο μισθός είναι 350 δραχμές το μήνα· για σας 400.

 

Από το οπισθόφυλλο:

Μυθιστόρημα συναρπαστικό. Η ζωή και οι περιπέτειες του Βασίλη Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν -γόνου μιας πλούσιας φιλανδικής οικογένειας- που έχει πάρει το δρόμο του γλεντιού, του ποτού, του χαρτοπαίγνιου, της απάτης και του εκβιασμού, και που η ρώσικη επανάσταση και άλλα γεγονότα τον οδηγούν ώς το τόπο μας. Στην Ελλάδα, ενώ σκοπεύει να εξακολουθήσει την ύποπτη δράση του, προσλαμβάνεται σε μια τράπεζα, γίνεται ανώτατος υπάλληλός της και καταλήγει οικονομική προσωπικότητα μεγάλης ολκής -πλουσιότατος, ισχυρός, πλην δυστυχισμένος.  Από τα ελκυστικότερα κείμενα του Καραγάτση -του συγγραφέα που η κριτική χαρακτήρισε «παραμυθά από ράτσα»- ο «Γιούγκερμαν» δεν θα αφήσει τον αναγνώστη του να ανασάνει ούτε στιγμή.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος

Μια καλή μέρα ξεκινάει με μια κούπα καλό καφέ (για εσάς, εγώ τους έχω κόψει). Αν δεν γράφω κάτι, τότε ψάχνω με τι θα καταπιαστώ. Ξεκινώ να γράφω γιατί μου αρέσει και απολαμβάνω το ταξίδι γιατί δεν ξέρω που θα με οδηγήσει. Πάντα με καλή διάθεση, πάντα αληθινά : Vincit omnia verita (η αλήθεια υπερισχύει όλων)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;