Το «Εβραϊκό Κράτος» του Herzl, από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Εβραϊκό Κράτος

Ο  Herzl, ο πατέρας του Σιωνισμού, στο κείμενό του αναπτύσσει τις ιδέες του για την αποκατάσταση του Εβραϊκού Κράτους. Συγχρόνως, παραθέτει και κρίνει τις προγενέστερες προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος δημιουργίας Εβραϊκού Κράτους. «Τα τεχνητά μέσα που επιστρατεύτηκαν παλαιότερα προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα των Εβραίων υπήρξαν είτε υπερβολικά ανούσια, είτε προσπάθειες να μετατραπούν οι Εβραίοι σε γεωργούς στις τωρινές πατρίδες τους» (σελ. 44). Το σχέδιό του δεν περιλαμβάνει έχθρες και πολέμους, αλλά ζητά την παραχώρηση, από τα κυρίαρχα κράτη, ένα κομμάτι της υδρογείου τους (σελ. 51). Την οργάνωση του εσωτερικού και του εξωτερικού εμπορίου θα αναλάβει η «Εβραϊκή Εταιρεία» (σελ 56).

Ο Herzl, στο βιβλίο του περιγράφει με λεπτομέρειες το σχέδιό του για το πως θα διαμορφωθεί η νέα γη, την οργάνωση της οποίας θα αναλάβει η «Εβραϊκή Εταιρεία», καθώς επίσης και για το πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το μεταναστευτικό σχέδιο, χωρίς να δημιουργήσει οικονομική αναταραχή.

Ο συγγραφέας σπούδασε νομική, όμως οι φυλετικές προκαταλήψεις που αντιμετώπισε τον έστρεψαν στον «ελεύθερο λειμώνα» της δημοσιογραφίας (Σελ 10). Στο βιβλίο, και ιδιαίτερα στο τελευταίο μέρος του, χρησιμοποιεί τις γνώσεις που απέκτησε από τη Νομική Σχολή. Εν γένει, στο κείμενό του ο Herzl δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να μπει στο μυαλό του και να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης του.

Το βιβλίο «Εβραϊκό Κράτος» εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και ανήκει στη σειρά «Μικρά Διαχρονικά» σε μετάφραση και σημειώσεις της Ελένης Λούση. Ενώ η εισαγωγή είναι της Κατερίνας Σχινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η πασίγνωστη και επαναστατική, για την εποχή της, πρόταση του πατέρα του σιωνισμού Τίοντορ Χερτσλ για τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους, που θα λύτρωνε τους επί αιώνες καταπιεσμένους Εβραίους της Ευρώπης από τις οδυνηρές επιπτώσεις του αντισημιτισμού. Ο Χερτζλ ήταν απολύτως πεπεισμένος ότι οι προσπάθειες αφομοίωσης των Εβραίων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ήταν μάταιες. Θεωρούσε ότι οι επικρατούσες βαθύτατες προκαταλήψεις καταδίκαζαν τον Εβραίο διαχρονικά στην θέση του εξοβελιστέου παρείσακτου, και προέβλεπε ότι το μέλλον θα επέσυρε περισσότερα δεινά για τους ομοθρήσκους του – πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε δραματικά με το Ολοκαύτωμα. Το έργο δημοσιεύτηκε το 1896 και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, επηρεάζοντας τα μέγιστα την πολιτική σκέψη της εποχής και οδήγησε στην δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Ο συγγραφέας του βιβλίου

 HerzlΟ  Theodor Herzl (1860-1904) γεννήθηκε στην Πέστη από ευκατάστατη οικογένεια αφοµοιωµένων Εβραίων και µετοίκησε το 1878 στη Βιέννη, όπου και σπούδασε νοµικά. Εργάστηκε ένα µόνο χρόνο ως δικηγόρος και στη συνέχεια τον κέρδισε η δηµοσιογραφία. Ανταποκριτής της εφηµερίδας Neue Freie Presse στο Παρίσι, θα συγκλονιστεί από την υπόθεση Ντρέιφους και θα αφοσιωθεί έκτοτε στην υπόθεση της δηµιουργίας ενός κράτους για τους Εβραίους της Ευρώπης, που απειλούνταν από τον διάχυτο αντισηµιτισµό. Το 1895 έγραψε το σύντοµο δοκίµιο Der Judenstaat, µια επαγγελία πατρίδας για τους οµόθρησκούς του. Το 1897 ίδρυσε την Παγκόσµια Σιωνιστική Οργάνωση, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος ως τον θάνατό του, προγραµµάτισε το πρώτο σιωνιστικό συνέδριο στη Βασιλεία της Ελβετίας, και µε σηµαντική προσωπική δαπάνη ίδρυσε την εβδοµαδιαία εφηµερίδα Die Welt της Βιέννης. Θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου Σιωνισµού.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέλλα Γιαννοπούλου

Βέρα Θεσσαλονικιά με λατρεία στα αμάξια, το διάβασμα και τη μαγειρική. Με εκφράζει: «Κάθε άνθρωπος δίνει την δική του μάχη ενάντια σε κάποιο αυταρχικό κατεστημένο του καιρού του, για να ζήσει με τους δικούς του όρους»

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;