Η Μυστική Ιστορία της Donna Tartt

Την Donna Tartt τη γνωρίσαμε μέσα από τη βράβευσή της με Πούλιτζερ για το αριστούργημα “η Καρδερίνα“, η οποία μεταφέρθηκε πρόσφατα και με μικρή επιτυχία στον κινηματογράφο. Τα βήματα της προς τα μοντέρνα ψυχογραφήματα μυστηρίου και την εκλεπτυσμένη αστική αισθητική είχε δείξει πολύ παλαιότερα, με το μυθιστόρημα της “Η μυστική ιστορία“.

Η πρόκληση να ανήκεις. 

Το πανεπιστήμιο είναι η αναζήτηση προσωπικής ταυτότητας μέσα στη συλλογική συνύπαρξη. Είναι το γοητευτικό και ανέμελο μεταίχμιο εφηβείας και ενηλικίωσης. Είναι τέλος η περίοδος των πολλών λαθών. Ο Ρίτσαρντ γνωρίζει στο πανεπιστήμιο μία ομάδα νέων φοιτητών οι οποίοι επιλέγουν την απομόνωση σε σχέση με την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα και αφοσιώνονται στη μελέτη της αρχαιοελληνικής γραμματείας αλλά και ζωής, παρέα με τον καθηγητή – μέντορά τους. Ο Ρίτσαρντ ακολουθεί τον τρόπο ζωής τους και γίνεται ένας από αυτούς, εντρυφώντας σε μία αισθησιακή καθημερινότητα με πρωινά διανόησης και βράδια εφαρμογής.

Ο παρατηρητής, ο αυτουργός, ο θύτης και το θύμα.

Η αναβίωση της έκστασης οδηγεί τους νέους να χάσουν τον έλεγχο, να απομακρυνθούν από τη λογική και να ξεθάψουν όσα έχουν καλά κρυμμένα μέσα τους. Μϊα αναπαράσταση διονυσιακής τελετουργίας κλείνει με αίμα. Το αίμα μόνο αίμα μπορεί να φέρει. Η θεωρία γίνεται πράξη, το έγκλημα εκτιλύσσεται, ο καθηγητής – καθοδηγητής φοβάται την ευθύνη και πάντα ο μάρτυρας τίθεται στο ηθικό εδώλιο. Συναίνεση; Σύμπραξη; Σιωπή; Ο Ρίτσαρντ έχει ήδη μυηθεί και είναι πλέον αργά για να διαχωρήσει τη θέση του. Ίσως και να μη το αποζητά καθώς η εμπλοκή έχει μία ένοχη γοητεία.

Η πορεία προς την ενηλικίωση. 

Όταν τα γεγονότα κάνουν τον κύκλο τους οι άνθρωποι αποζητούν την ασφάλεια ίσως και τη φυγή. Χάνονται στη συνήθεια, την κανονικότητα, τη βαρετή αφάνεια της καθημερινότητας. Ξεχνούν για να ξεχαστούν. Και η από την άλλοτε νιότη μένει μια νοσηρή ένοχη ανάμνηση. Οι περισσότεροι ενήλικες ούτως ή άλλως είναι θύτες και θύματα του παρελθόντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Donna Tartt

Η συγγραφέας του βιβλίου

Η Donna Tartt γεννήθηκε στο Γκρίνγουντ του Μισισίπι και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι και στο Κολέγιο Μπέντιγκτον. Είναι μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικός. Η Μυστική Ιστορία έχει μεταφραστεί σε είκοσι τέσσερις γλώσσες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ραφαέλα Χαμπίπη

Συγκινούμαι με ιστορίες της δίπλα πόρτας, αγωνιώ διαρκώς και για τα πάντα, κουβαλάω πάντα ένα τεράστιο γεμάτο σακίδιο γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα προκύψει μια νέα περιπέτεια. Κατά τα άλλα είμαι φοιτήτρια στη σχολή Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και λατρεύω να ακούω μουσική τα πρωινά που πηγαίνω πανεπιστήμιο με το λεωφορείο, Οι άνθρωποι έτσι μοιάζουν με πρωταγωνιστές video clip...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;