Η Δίκη της Νυρεμβέργης μέσα από τα μάτια του Leon Goldensohn.

Δίκη της Νυρεμβέργης

Πρόσφατα παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα την άνοδο του Χίτλερ. Αφού την ολοκλήρωσα θυμήθηκα ότι υπήρχε ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη μου σχετικά με τη δίκη της Νυρεμβέργης. Αυτή η δίκη αφορούσε την  εξέταση των αδικημάτων που διέπραξαν οι ναζιστές στον μεγάλο αυτό πόλεμο. Με το τέλος αυτής κάποιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο, κάποιοι σε ισόβια φυλάκιση και ελάχιστοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η “μάχη” των νικητών

Βέβαια, η ίδια η δίκη έγινε πολύ μεγάλο θέμα λόγω του ότι τα συμφέροντα των χωρών ήταν μεγάλα. Από τη μία μεριά, η Αγγλία και οι ΗΠΑ ήθελαν να εκτελέσουν όλους τους Γερμανούς αιχμαλώτους.. Τελικά, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της δίκης στην Νυρεμβέργη και καταρτίστηκε ένας καταστατικός χάρτης των δικών, ο οποίος θα αφορούσε τα δικαιώματα των κατηγορούμενων και τη σύσταση του δικαστηρίου. Επίσης, συμφώνησαν για τα τέσσερα κύρια κατηγορητήρια: συνωμοσία για την τέλεση εγκληματικών πράξεων, εγκλήματα εναντίον της ειρήνης, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Βέβαια, στη συνέχεια ακολούθησαν πολλά εμπόδια, όμως η δίκη της Νυρεμβέργης ήταν πλέον γεγονός.

Δίκη της Νυρεμβέργης

Ο Goldensohn αναλαμβάνει ψυχίατρος στη Νυρεμβέργη

Η κάθε χώρα έφερε το δικό της επιτελείο για την δίκη. Οι Αμερικανοί έφεραν μαζί τους έναν ψυχίατρο και έναν ψυχολόγο, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι να επιβλέπουν όλη την ποινική διαδικασία. Στην αρχή της δίκης ο ψυχίατρος που ανέλαβε ήταν ο ταγματάρχης Ντάγκλας Μ. Κέλι, ο οποίος όμως μετά από τρεις μήνες έφυγε και τη θέση του ανέλαβε ο Λίον Γκόλντενσον. Ο ψυχίατρος της φυλακής ήταν ένας από τους λίγους που είχαν την δυνατότητα να μιλάνε με τους κατηγορούμενους. Ο Γκόλντενσον κατάφερε να μιλήσει με δεκαεννιά από τους κατηγορούμενους και με δεκατέσσερις μάρτυρες. Όλες τις συνεντεύξεις τις κράτησε στο προσωπικό του αρχείο και μετά τον θάνατό του, ο αδερφός του Έλι Γκόλντενσον επιμελήθηκε όλο το υλικό, δίνοντας την ευκαιρία σε εμάς να τα επεξεργαστούμε στο παρόν βιβλίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνεντεύξεις

Μέσα από τις συνεντεύξεις θα συνομιλήσει με κατηγορούμενους όπως ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ο Άλφρεντ Γιοντλ, ο Ρούντολφ Ες, ο Ερνστ Καλτενμπρούνερ και ο Άλμπερτ Σπέερ. Φυσικά όλοι, άλλοι πολύ και άλλοι λίγο, άνηκαν στην ναζιστική ομάδα του Αδόλφου Χίτλερ. Ο ψυχίατρος καλούνταν να πράξει πάνω από όλα το έργο του γιατρού και μετά εκείνο του ανθρώπου που είχε δει όλες αυτές τις φρικαλεότητες. Επομένως, αντιμετώπισε όλους τους ασθενείς του με ιδιαίτερα σεβασμό και τους ονόμαζε ως τα “αντικείμενα” της έρευνάς του. Στο περιεχόμενο των συνεντεύξεών του γινόταν φανερό ότι κάποιοι, όπως ο Γκέρινγκ παρέμεναν πιστοί στις απόψεις τους και δεν την άλλαξαν μέχρι το τέλος, ενώ κάποιοι άλλοι δεν παραδέχονταν τις πράξεις τους προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αθωωθούν (Σπέερ).

Δίκη της Νυρεμβέργης
Ο Γκαίρινγκ στη φυλακή

Μία κριτική ματιά…

Το συγκεκριμένο βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να διαβάσει από ψυχολογικής άποψης τις πρακτικές και τον χαρακτήρα όλων εκείνων που προσπάθησαν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στην ολοκληρωτική καταστροφή. Μπορεί αυτό να μην το κατάφεραν, όμως θα πρέπει η σκέψη και οι πρακτικές τους να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν για το μέλλον. Με αυτό το τρόπο, ίσως να μπορέσει η ανθρωπότητα να γλιτώσει από μελλοντικές μαζικές “σφαγές” για χάρη κάποιων ιδεολογιών. Οπότε, οι συνεντεύξεις του Γκόλντενσον οφείλουν να διαβαστούν με σκεπτικισμό από όλους.


Δίκη της Νυρεμβέργης
Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Κέδρος

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Βαβουδάκης

Είμαι 21 ετών και σπουδάζω Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω βιβλία, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και η αδυναμία μου. Επίσης, με ενδιαφέρει η φιλοσοφία και τα διάφορα "παρακλάδια" της, όπως η πολιτική και η μεταφυσική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;