«Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» του Δημήτρη Ψαρρά

«Η Αρχαία Ελλάδα και η Ελληνική ιστορία γενικότερα είναι παρούσες σε όλη την πορεία της Χρυσής Αυγής. Μόνο που τα περισσότερα κείμενα ή οι σχετικές αναφορές, ακόμα και η εικονογράφηση, είναι αντιγραφές απο τους θεωρητικούς γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού. Κατά κάποιον τρόπο πρόκειται δηλαδή για αντιδάνεια , που επανεισάγονται στη χώρα μας φιλτραρισμένα απο την ειδική ματιά των ελληνολατρών του χιτλερισμού»

Χρυσής Αυγής

Το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά με τίτλο «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» αποτελεί ένα βασικό σημείο  στην Ελληνική πολιτική του σήμερα, η οποία διαδραματίζεται στον 21ο αιώνα και αφορά την άνοδο της Χρυσής Αυγής ως πολιτικό κόμμα και την είσοδο της στην Ελληνική Βουλή.  Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός πως η Ελλάδα θεωρείται η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και πως στην σημερινή εποχή δεν υπάρχει ίχνος της, μπορούμε να θεωρήσουμε το παρόν βιβλίο αρκετά πρωτοποριακό, θαρραλέο και αληθές. Πριν από λίγα χρόνια, ο Παύλος Φύσσας, μέλος της αντιφασιστικής οργάνωσης και μαχητής ενάντια του φασισμού έπεσε θύμα της Χρυσής Αυγής, παρουσιάζοντας τα πιστεύω του, γεγονός που αναλύεται σε όλη την έκταση του βιβλίου, καθώς η βασική του ιδέα είναι η παρουσίαση των κακών γεγονότων, που προέρχονται από την ακροδεξιά αυτή οργάνωση. Μάλιστα, σημαντικό είναι να αναφερθεί το γεγονός πως το βιβλίο αυτό δεν γράφτηκε με αφορμή την τραγική κατάσταση της χώρας μας, όσον αφορά τον τομέα της δημοκρατίας και της πολιτικής, ούτε είχε σκοπό προκλητικό και αντιδραστικό. Ο συγγραφέας στις σελίδες του βιβλίου προσπαθεί να μεταδώσει μια περισσότερο αντικειμενική ματιά στο θέμα της ακροδεξιάς πολιτικής και της επιπτώσεις αυτής.

Οι αναφορές σε παράνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής είναι πολυάριθμες. Τα σημάδια και οι πράξεις των μελών της που υποδεικνύουν ναζιστικές θεωρίες και ιδέες αποκαλύπτονται χωρίς φόβο και μεταμέλεια για την παρουσίαση μιας αλήθειας όσον αφορά το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε, η βασικότερη  ιδέα που περνάει τούτο το βιβλίο, είναι να κατανοήσουμε όλοι εμείς οι Έλληνες, οι οποίοι θεωρούμαστε Ευρωπαίοι, την παραμονή ενός φιλοναζιστικού κόμματος το οποίο καταπατάει τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Το θέμα της ανόδου της Χρυσής Αυγής, καθώς και της εισχώρησή της στη Βουλή είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ τον Ψαρρά και αναλύεται διεξοδικά στο βιβλίο του «Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής».

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως, εκτός από το γεγονός ότι δίνει φως σε πολυάριθμες άγνωστες πληροφορίες σχετικά με την δράση της Χρυσής Αυγής, μας δίνει τροφή για σκέψη για να κατανοήσουμε τα αίτια της δράσης του κόμματος αυτού, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τα λόγια όλων των μελών της Χρυσής Αυγής πως δεν είναι ναζιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Απο το οπισθόφυλλο:
«Η πιο οδυνηρή συνέπεια της πολύπλευρης ελληνικής κρίσης είναι, αναμφίβολα, η θριαμβευτική είσοδος στη Βουλή ενός ανοιχτά ναζιστικού κόμματος. Στην καταχνιά που έχει σκεπάσει όλη τη χώρα προστίθεται τώρα το μαύρο σύννεφο μιας πολιτικής οργάνωσης που επικαλείται τον Χίτλερ ως πρότυπο και που εφαρμόζει τη βία του πεζοδρομίου ως μέθοδο εθνικής ανάτασης.
Πώς φτάσαμε ως εδώ; Και πώς η Ελλάδα, που περηφανευόταν για την ανεκτικότητα της και την παραδοσιακή της φιλοξενία, κατέληξε στην κατώτερη βαθμίδα των πιο ξενόφοβων ευρωπαϊκών κοινωνιών; Πώς άνοιξε ξαφνικά ο ασκός του Αιόλου και η μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανυπόληπτη και περιθωριακή ελληνική Ακροδεξιά έφτασε σήμερα να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα, επιβάλλοντας με το έτσι θέλω τις ακραίες της επιλογές στο κομματικό σύστημα; Πώς ξεχάσαμε τη δικτατορία; Πώς είναι δυνατόν να ψηφίζουν ένα ναζιστικό κόμμα στο Δίστομο και τα Καλάβρυτα; Και πώς ανεχόμαστε τη χλεύη κατά του Ολοκαυτώματος σε μια χώρα που έχασε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τη συντριπτική πλειονότητα των Εβραίων πολιτών της; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά απαιτεί τη μελέτη της ιστορίας και των ντοκουμέντων της οργάνωσης, από την ίδρυση της, το μακρινό 1980, μέχρι σήμερα, που διεκδικεί με αξιώσεις να βάλει το δικό της μαύρο αποτύπωμα στις πολιτικές εξελίξεις. Στα κείμενα, τα σύμβολα και, κυρίως, τη δράση της Χρυσής Αυγής ανιχνεύονται οι λόγοι που επέτρεψαν την επανεμφάνιση Ταγμάτων Εφόδου σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και οι τρόποι να σταματήσουμε τον κατήφορο στη βαρβαρότητα.»

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος

Μια καλή μέρα ξεκινάει με μια κούπα καλό καφέ (για εσάς, εγώ τους έχω κόψει). Αν δεν γράφω κάτι, τότε ψάχνω με τι θα καταπιαστώ. Ξεκινώ να γράφω γιατί μου αρέσει και απολαμβάνω το ταξίδι γιατί δεν ξέρω που θα με οδηγήσει. Πάντα με καλή διάθεση, πάντα αληθινά : Vincit omnia verita (η αλήθεια υπερισχύει όλων)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;