Πειθώ, το τελευταίο δημοσιευμένο έργο της Jane Austen

Αποτέλεσμα εικόνας για persuasion bookΗ Πειθώ είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, το οποίο είναι το τελευταίο έργο της συγγραφέως και δημοσιεύθηκε μαζί με το Αββαείο του Νορθάνγκερ το 1817, έξι μήνες μετά τον θάνατό της.

Σε αυτό το βιβλίο η Jane Austen αφηγείται την ιστορία της 27χρονης Άννας Έλλιοτ, μιας ελκυστικής κοπέλας με εξαιρετικά χαρίσματα και εντελώς διαφορετικής από την οικογένειά της. Η Άννα Έλλιοτ είναι η δεύτερη κόρη του Σερ Ουώλτερ Έλλιοτ, ενός άντρα πλούσιου, με μεγάλη περιουσία και κοινωνικό κύρος που μια από τις αγαπημένες του ασχολίες είναι να φροντίζει την εμφάνισή του και να ξοδεύει λεφτά. Η αδελφή της Άννας, η Ελίζαμπεθ, μοιάζει στις συνήθειες στον πατέρα της και είναι εντελώς διαφορετική από την Άννα: της αρέσουν τα λούσα, η μεγάλη ζωή και τα κουτσομπολιά τη στιγμή που η Άννα δεν δυσκολεύεται να αφήσει την πολύ υψηλή κοινωνία και να κατέβει στην απλώς υψηλή όταν τα οικονομικά του πατέρα της παύουν να είναι ανθηρά. Ασχολείται με την εξέλιξη του πνεύματος της και είναι πάντοτε αρεστή στους γύρω της εξ’ αιτίας του γλυκού και ανοιχτού χαρακτήρα της. Η Άννα είχε αρραβωνιαστεί στα 1806 με τον-τότε- πολύ ευγενικό και χαμογελαστό αλλά απλό αξιωματικό του ναυτικού Φρέντερικ Ουέντουωρθ, όμως η αγάπη τους έλαβε άδοξο τέλος, καθώς η φίλη και συμβουλάτορας της Άννας, η Λαίδη Ράσελ την έπεισε να μην εξελίξει αυτόν τον αρραβώνα σε γάμο. Η θέση του κύριου Ουέντουωρθ δεν θα της επιφύλασσε άνετο και πλούσιο μέλλον. Τι θα μπορούσε να προσφέρει ένας απλός αξιωματικός σε μια Άννα Έλλιοτ; Έτσι η Άννα διέλυσε τον αρραβώνα, πίκρανε τον αγαπημένο της και από τότε έχασε τα ίχνη του. Μόνο την αγάπη της για αυτόν δεν έχασε, όμως…

 period drama GIFΗ ιστορία μας, λοιπόν, ξεκινάει 7 χρόνια αργότερα από τον διαλυμένο αρραβώνα, όταν η αδελφή του πλοίαρχου-πια- Φρέντερικ Ουέντουωρθ με τον άντρα της έρχονται για να νοικιάσουν το Κέλλυντς Χολ-το σπίτι της Άννας, το οποίο η οικογένεια Έλλιοτ αφήνει για ένα πιο οικονομικό στην παραθαλάσσια πόλη του Μπαθ. Η Άννα δεν θα ακολουθήσει αμέσως τον πατέρα της και την Ελίζαμπεθ στο Μπαθ, αλλά θα μετακομίσει για λίγο στο Άπερκρος, όπου μένει η άλλη της αδελφή, η Μαίρη, με τον άντρα της, Κάρολο. Αυτή της η κίνηση σε συνδυασμό την μικρή απόσταση που χωρίζει το Κέλλυντς από το Άπερκρος θα την φέρει ξανά κοντά με τον πλοίαρχο Ουέντουωρθ και θα αντικρίσει την ψυχρή έως αδιάφορη συμπεριφορά του προς αυτήν. Όταν, δε, δει πως τα νότα του έχουν στραφεί προς την μία αδελφή του Καρόλου και πως μια βαθιά συμπάθεια έχει γεννηθεί μεταξύ τους, η Άννα είναι σίγουρη πως ο πλοίαρχος Ουέντουωρθ την έχει ξεχάσει. Εκείνη, αν και αναστατώνεται ακόμη στην θέα και την σκέψη του, κρατάει τα αισθήματά της για τον εαυτό της και συνηθίζει σιγά σιγά την παρουσία του κάνοντας φιλότιμες προσπάθειες για να τον ξεπεράσει. Θα πάνε όλα όπως τα έχει φανταστεί η Άννα; Η μετακόμισή της στο Μπαθ ίσως ανατρέψει τα πάντα.

Με φόντο αυτόν τον ανομολόγητο έρωτα η Jane Austen παρουσίασε παράλληλες ιστορίες με την πρωταγωνίστριά μας να αλληλοεπιδρά με τους νέους και τους παλιούς της φίλους. Οι εκδρομές και οι περίπατοι δεν λείπουν, ούτε τα δείπνα που συχνά οι άνθρωποι της υψηλής κοινωνίας δείχνουν να αγαπούν. Η συγγραφέας μας παρουσιάζει την εποχή της και την αγγλική κοινωνική ζωή μέσα σε αυτήν, και εμείς, 200 χρόνια μετά, μπορούμε μέσα από τα έργα της να ρίξουμε μια καθαρή ματιά σε εκείνη την μακρινή, αριστοκρατική εποχή.

 Information 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Σειρές και τηλεταινίες έχουν βασιστεί στο βιβλίο το 1960, 1971, 1995 και 2007.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαλιαρίτη

Φανατική με τα βιβλία και τη φωτογραφία αλλά ο μεγάλος έρωτας τα ταξίδια και η ιστορία. Μέλλουσα αρχαιολόγος, θεωρητική από μωρό οπότε η σχέση με το γράψιμο ήταν αναπόφευκτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;