Το 24ωρο ενός αναγνώστη

SHARE

24ωρο ενός αναγνώστη

Το 24ωρο ενός αναγνώστη | ΠΟΛΙΣ

Μέσα από τα βιβλία πάντα βρίσκεις μια αντανάκλαση. Καιξέρετε, δεν οφείλουν κάθε φορά να το κάνουν αυτό, αλλά είναι που τυχαίνει. Έχει να κάνει με μας και μόνο, μιας και βρίσκουμε χρόνο να κάτσουμε μαζί τους, να τα κρατήσουμε γερά και, με το μολύβι ανάμεσα στα δάχτυλα, να βρούμε εκείνες τις λέξεις που θα θέλαμε να έχουμε γράψει ή έστω φωνάξει.

Στο βιβλίο του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου δεν αναζητάμε πολλά εκτός από εκείνο το ιδανικό 24ωρο που θα μας θυμίσει κάτι απ’ όλους εμάς. Και δεν έχει να κάνει με την απόλυτη χρονική διάρθρωση, αλλά με όλες εκείνες τις φορές, τις συμπτώσεις και την τυχαιότητα ανάγνωσης και βιώματος που εν τέλει μόνοι μας θα τα εξομοιώσουμε.

«Οι ιδανικοί αναγνώστες» λέει «δεν μετράνε τα βιβλία τους» κι εμείς αρκετές φορές μπήκαμε στον πειρασμό, αλλά μας άφησε νωρίς. Είναι αυτό το πρώτο ξύπνημα που σκουντουφλάς πάνω στη βιβλιοθήκη και η σκέψη –πριν το δροσερό νερό στα μάτια, τον αφρό στα δόντια ή τη γουλιά καφεΐνης που κλείνεις τα μάτια– είναι μία: να τα βάλω σε μία σειρά· στη σειρά τους.

Δεν είναι όμως εύκολο. Μάλλον η θέση τους είναι εκεί που τα αφήνεις κάθε φορά, κι ας μην τα βρίσκεις εκείνη την άλλη φορά. Δεν πειράζει, θα σε βρουν εκείνα.

 

Και αν οι λίστες είναι ατελείωτες, αν οι αδιάβαστες σελίδες μόνο αυξάνονται και πάλι δεν πειράζει, θα σε βρουν εκείνες στη στιγμή τους. Τα βιβλία είναι εκεί όχι για να αποδεικνύουν πόσο δεινός αναγνώστης είσαι, αλλά για να διαβαστούν όταν εσύ γίνεις ο αναγνώστης τους. Ταιριάζουν ανάμεσα στα άλλα, στριμώχνονται και σπρώχνουν, συνομιλούν –αναφέρει στο βιβλίο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που οι ήρωες ή οι συγγραφείς μπορούν να βρεθούν ο ένας δίπλα στον άλλον μό

Advertisement

νο με τον τρόπο αυτόν, σε μια βιβλιοθήκη– και στο τέλος ξεχνιούνται με τη σκόνη τους.

Όταν ξαναδιαβαστούν, όταν τα δανείσεις –αν τα δανείσεις, μιας και ο συγγραφέας μάς λέει πως μόνο οι ανόητοι δανείζουν βιβλία–, όταν τους αλλάξεις θέση γιατί θες κάτι άλλο να βλέπεις στο πρωινό σου σήκωμα, όταν εν τέλει εσύ το αποφασίσεις, τότε θα ζωντανέψουν είτε στο ξεφύλλισμα είτε και στην ανακατανομή.

Είναι που αν είσαι αναγνώστης –ό,τι είδους και βάθους– τα αγαπάς και τα νοιάζεσαι· ακόμα κι αν τα ξεχνάς, τα νοιάζεσαι. Αυτό αρκεί, κι αν το 24ωρο δεν σου φτάνει για να διαβάζεις, αν το δικό σου 24ωρο δεν ταιριάζει με τα όσα μας γράφει ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, είναι που τελικά ο κα

θένας μας έχει το δικό του, αλλά το χτίζει σελίδα τη σελίδα.

Σίγουρα όμως αν διαλέξεις μια φράση από κάθε κεφάλαιο της συγκεκριμένης συλλογής, θα σε βρεις σε αυτό το αναγνωστικό σου 24ωρο που δεν τελειώνει ποτέ.


Τίτλος: Το 24ωρο ενός αναγνώστη

Εκδότης ΠΟΛΙΣ

ISBN: 978-960-435-590-7

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ο Γιώργος Σπυράκης είναι απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργικής Γραφής» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα. Γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα, αρθρογραφεί σε sites και blogs, αναζητώντας κάτι απ’ τα παιχνίδια του νου μας. Είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής για το τμήμα δημιουργικής γραφής στο ΣΔΕ φυλακών Κορυδαλλού, όπου και διδάσκει στους μαθητές-κρατούμενους δημιουργική γραφή. Η πρώτη του συλλογή διηγημάτων κυκλοφορεί με τίτλο: «Pequeñas Fobias – Μικρές Φοβίες». Από τη LIBRON Εκδοτική κυκλοφορεί και το μυθιστόρημα με τίτλο «ε.σύ» [2016] και η συλλογή αφηγημάτων με τίτλο «Δεκαεπτά φορές» [2017].

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG