11 facts για τα βιβλία που ίσως δεν γνωρίζατε

Ακόμα κι αν είστε από αυτούς που τα βιβλία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Από αυτούς, δηλαδή, που φαντασιώνονται τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης και θεωρούν ως το καλύτερο άρωμα την μυρωδιά των σελίδων ενός καινούργιου βιβλίου κι ως το ευτυχέστερο ταξίδι την περιπλάνηση στα κεφάλαια ενός μυθιστορήματος μέσα από το οποίο ανοίγονται διαφορετικοί κόσμοι με πρωτόγνωρες για εσάς εμπειρίες… Ακόμα κι αν, επομένως, δικαιωματικά σας αξίζει ο τίτλος του “βιβλιοφάγου”, τον οποίο κερδίσατε από πολύ νωρίς- ίσως κι από τα επτά σας, όταν πρωτοπιάσατε ένα μικρό παραμύθι στα χέρια σας, διασχίζοντας με τα παιδικά σας μάτια τις αράδες του, αντιλαμβανόμενοι ασυνείδητα πως το περιεχόμενο του καθίσταται εντέλει ακόμα πιο ενθουσιώδες από το φανταχτερό εξώφυλλό του…Ακόμα και για εσάς, υπάρχουν μερικές πληροφορίες για τον χάρτινο συνοδοιπόρο της ζωής σας -τα βιβλία- που πιθανόν δεν γνωρίζετε.

βιβλία

(Πηγή εικόνας: tumblr.com)

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, 11 ενδιαφέροντα facts σχετικά με τα βιβλία και σας τα παρουσιάζουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1.Το 1455 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο παγκοσμίως, η «Βίβλος» του Γουτεμβέργιου σε 42 γραμμές στα λατινικά και με 180 αντίτυπα, εκ των οποίων τα περισσότερα διέθεταν κοινό χαρτί ενώ τα υπόλοιπα χαρτί εξαιρετικής ποιότητας.

2. Η «Βίβλος», τα «Αποφθέγματα του προέδρου Μάο Τσετούνγκ» και ο «Harry Potter» είναι τα τρία πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου.

3. Το βιβλίο «Codex Leicester», μια συλλογή χειρογράφων και και σχεδίων του Λεονάρντο ντα Βίντσι, αποτελεί το ακριβότερο βιβλίο του κόσμου μέχρι σήμερα, αφού αγοράστηκε από τον Μπιλ Γκέιτς καταβάλλοντας το μυθικό ποσό των 30.8$ εκατομμυρίων.

4. Η μεγαλύτερη πρόταση που έχει εκδοθεί ποτέ σε μυθιστόρημα περιλαμβάνει 823 (!) λέξεις και συναντάται στην πρότυπη έκδοση του βιβλίου «Άθλιοι» του Βίκτορ Ουγκώ.

5. Στην Αρχαία Αίγυπτο, οποιοδήποτε βιβλίο βρισκόταν στα πλοία που κατέφταναν στο λιμάνι, μεταφερόταν στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπου πραγματοποιούνταν η αντιγραφή του, η οποία δινόταν στον κάτοχο του ενώ το πρωτότυπο κρατιόταν εκεί.

6. Η ιαπωνική λέξη “tsundoku” δημιουργήθηκε για να περιγράψει την συνήθεια πολλών να αφήνουν τα βιβλία τους να στοιβάζονται στην βιβλιοθήκη χωρίς να τα έχουν διαβάσει ποτέ.

7. Στην Ισλανδία υπάρχει μια παράδοση που ονομάζεται “jolabokaflod”, σύμφωνα με την οποία το βράδυ των Χριστουγέννων ανταλλάσσονται ως δώρα βιβλία και και το υπόλοιπο της νύχτας ξοδεύεται στην ανάγνωσή τους με την συνοδεία σοκολάτας.

8. Αν εκδώσεις ένα βιβλίο στην Νορβηγία, η κυβέρνηση θα αγοράσει 1.000 αντίτυπα (1.500 αν πρόκειται για παιδικό βιβλίο), τα οποία θα φροντίσει να μοιραστούν στις δημόσιες βιβλιοθήκες ολόκληρης της χώρας.

9. Τα παιδικά βιβλία διαθέτουν κατά μέσο 50% πιο σπάνιες λέξεις από μια τηλεοπτική σειρά που απευθύνεται σε ενήλικες.

10. Η γνωστή συνθέτρια και τραγουδίστρια του παρελθόντος, Ντόλι Πάρτον, διευθύνει ένα πρόγραμμα, το οποίο εφοδιάζει τα παιδιά ηλικίας έως 7 ετών κάθε μήνα με ένα κατάλληλο γι’αυτά βιβλίο, προκειμένου κανένα παιδί να μην στερηθεί την ανάγνωση. Από το 1985 που ξεκίνησε το έργο της έχουν σταλθεί περισσότερα από 80 εκατομμύρια βιβλία σε παιδιά ολόκληρου του κόσμου.

11. Και τελευταίο μα μάλλον σημαντικότερο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 2010 έχουν εκδοθεί περισσότερα από 130 εκατομμύρια βιβλία, πράγμα που σημαίνει ότι η φράση “Δεν βρίσκω κάτι καλό να διαβάσω” μάλλον δεν έχει κανένα αντίκρυσμα, αφού ο αριθμός αυτός αναντίρρητα έχει ήδη αυξηθεί και οι εκδόσεις καλύπτουν όλα τα γούστα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;