Η Εθνική βιβλιοθήκη μετακομίζει…στο ΚΠΙΣΝ

Η Εθνική βιβλιοθήκη

Η αλήθεια είναι πως αισθάνομαι λίγο ένοχη, που αν και φοιτήτρια στην Αθήνα δεν έτυχε ποτέ να επισκεφτώ την Εθνική βιβλιοθήκη στο γνωστό και επιβλητικό κτήριο της οδού Πανεπιστημίου. Και μάλλον αυτήν την δυνατότητα την έχασα μια και καλή καθώς η μεγαλύτερη μετακόμιση βιβλίων στην ιστορία της Ελλάδας ,όπως γράφει ο ξένος τύπος ,έχει ξεκινήσει και μάλιστα αναμένετε να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Η Εθνική βιβλιοθήκη μετακομίζειΕίναι γεγονός. Η Εθνική βιβλιοθήκη μετακομίζει. Από το νεοκλασικό κτίριο του Χάνσεν στο νέο της, υπερσύγχρονο, διάφανο παλάτι 22.000 τ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα  Σταύρος Νιάρχος, που έχει την υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο. Από το κέντρο της Αθήνας, στην παραλία. Πρόκειται για μια ιστορική μετακόμιση, «η αρχή μιας νέας εποχής», δηλώνει ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Φίλιππος Τσιμπόγλου.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια περίπου σκληρής δουλειάς, από τουλάχιστον 550 άτομα καταγράφοντας, ψηφιοποιώντας και επαναταξινομώντας τους περισσότερους από 700.000 τόμους βιβλίων και χειρογράφων. Η μεταφορά των συλλογών από τα δύο κτίρια της Βιβλιοθήκης (το ιστορικό Βαλλιάνειο και το κτίριο του Βοτανικού) γίνεται κυρίως με τροχήλατες ξύλινες κατασκευές υποδοχής των βιβλίων, κατάλληλα επενδεδυμένες για την απορρόφηση των κραδασμών.Γίνονται καθημερινά μίνιμουμ τέσσερα δρομολόγια με φορτηγά και κάθε εβδομάδα μετακινούνται κατά μέσο όρο 50.000 – 60.000 βιβλία. Πριν ξεκινήσουν τα βιβλία για τον νέο χώρο στο ΚΠΙΣΝ καθαρίζονται, συντηρούνται και τους επικολλάται ειδική ετικέτα ηλεκτρονικής αναγνώρισης. Κάθε τροχήλατη βιβλιοθήκη μόλις γεμίζει, κλείνει, σφραγίζεται υπό την επίβλεψη υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τοποθετείται σε φορτηγό με ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες και τέλος μεταφέρεται στο ΚΠΙΣΝ συνοδεία υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Η Εθνική βιβλιοθήκη μετακομίζειΗ μετακόμιση υλοποιείται από την ανάδοχη εταιρεία υπό την άγρυπνη επίβλεψη του προσωπικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης που συντονίζει το έργο.Όπως εξηγεί η Χριστίνα Τσαρουχά  «είμαστε πάνω από την Εταιρεία, επεμβαίνουμε όπου χρειάζεται στον τρόπο που συσκευάζουν το κάθε τι, πώς θα το τοποθετήσουν μέσα στις τροχήλατες βιβλιοθήκες. Είμαστε όλη η ομάδα επίβλεψης στο Βαλλιάνειο κι αντίστοιχα πηγαίνουμε και στο καινούργιο κτίριο για να επιβλέπουμε πώς τοποθετούνται στα ράφια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Η  Χριστίνας Τσαρουχά  μιλά για την εμπειρία της μετεγκατάστασης. «Δεν είναι μόνο η μετακόμιση αλλά όλη η διαδικασία της μετάβασης της ΕΒΕ στη νέα εποχή. Βλέπεις την δουλειά τόσων χρόνων συγκεντρωμένη, έτοιμη να ενταχθεί στις νέες συνθήκες. Στην διάρκεια της προετοιμασίας αποκτήσαμε μια πολύ καλή εικόνα για την κατάσταση των συλλογών οπότε πλέον γνωρίζουμε τις ανάγκες ώστε όταν μεταφερθούν όλες οι συλλογές να αρχίσουμε σταδιακά τις εργασίες συντήρησης. Το εργαστήριο συντήρησης είναι πλήρως εξοπλισμένο, τελευταίας τεχνολογίας. Κι είναι σημαντικό ότι σχεδιάσαμε εξ αρχής τα εργαστήρια μας, επιλέξαμε τους χώρους που θέλουμε τα μηχανήματα, τους πάγκους που θα δουλεύουμε. Είμαστε εννέα συντηρητές και σίγουρα χρειαζόμαστε κι εμείς μια περίοδο προσαρμογής στο νέο χώρο. Νομίζω όλοι οι υπάλληλοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος έχουν ανάγκη ένα χρονικό περιθώριο για να εγκληματιστούν στη νέα κατάσταση».
Η Εθνική βιβλιοθήκη μετακομίζειΉδη έχει μεταφερθεί στο ΚΠΙΣΝ το 1/3 όλων των συλλογών έτσι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα ολοκληρωθεί η μεταφορά των τεκμηρίων στον Πύργο Βιβλίων, στα βιβλιοστάσια των ορόφων και στα θησαυροφυλάκια, οπότε η Εθνική Βιβλιοθήκη θα αρχίσει να προσφέρει σταδιακά τις υπηρεσίες της σε κοινό και ερευνητές, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν μέσα στο 2018.
Στο νέο χώρο του ΚΠΙΣΝ υπάρχουν οκτώ αναγνωστήρια συμπεριλαμβανομένων και των δύο αναγνωστηρίων του δανειστικού τμήματος. Το δανειστικό τμήμα είναι μια νέα υπηρεσία της ΕΒΕ και αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα καθώς δεν συνηθίζεται οι Εθνικές Βιβλιοθήκες να έχουν δανειστικό τμήμα. Στο ΚΠΙΣΝ υπάρχουν οχτώ αναγνωστήρια με 400 θέσεις (το Βαλλιάνειο είχε μόλις 80), εξαιρετικά εργαστήρια συντήρησης, ενώ οι προδιαγραφές για νέα βιβλιοστάσια καλύπτουν τις ανάγκες των επόμενων 25 ετών.
Η μετακόμιση με αριθμούς:

-Μεταφέρονται 750.000 τεκμήρια της γενικής συλλογής και 40.000 τεκμήρια της συλλογής του Δανειστικού Τμήματος (εκ των οποίων 10.000 είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια) και 30.000 τεύχη περιοδικών ποικίλης θεματολογίας της τελευταίας πενταετίας (2013 έως και 2017), τα οποία τοποθετήθηκαν στο Αναγνωστήριο Περιοδικών

-Η μεταφορά χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κράτος, με προϋπολογισμό ύψους 500.000 ευρώ.

-Στην μετεγκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εμπλέκονται περισσότεροι από εκατόν πενήντα υπάλληλοι της ΕΒΕ και τετρακόσιοι εξωτερικοί συνεργάτες, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 5.000.000 ευρώ και την έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους, ύψους 5.200.000 ευρώ.

-Η προετοιμασία του έργου μεταφοράς των συλλογών και των υπηρεσιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συμπεριέλαβε συνολικά 50 υποέργα, τα οποία υλοποιήθηκαν σε διάστημα τριών ετών.Αυτά αφορούσαν την επεξεργασία και ανάπτυξη των συλλογών, την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, τη δημιουργία δανειστικού τμήματος, την ανάπτυξη κοινού και την εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΒΕ.

-H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, διοργάνωσε για το προσωπικό της έξι μηνιαία βιωματικά εργαστήρια με σκοπό οι υπάλληλοι να διαχειριστούν τις αλλαγές που συντελούνται στην κουλτούρα και την δομή του οργανισμού. Το προσωπικό συμμετείχε ενεργά και δημιουργικά, εξέφρασε τις απόψεις του και συνδιαμορφώνει το όραμα για την επόμενη μέρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Τα εργαστήρια υλοποίησε εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτών υπό το συντονισμό του Πολύδωρου Καρυοφύλλη (Poka Yio), εικαστικού, σύμβουλου στρατηγικής μετάβασης.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλεξάνδρα Βαλτά

Απόφοιτη τμήματος Κοινωνικής εργασίας, εργαζόμενη μαμά ενός κοριτσιού, με μεγάλη αγάπη στο διάβασμα, στο γράψιμο και στα βιβλία. Χαρισέ μου ένα βιβλίο και θα σου χαρίσω τον κόσμο όλο...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;