Βιβλίο και εκμάθηση ξένης γλώσσας

βιβλίο ξένη γλώσσα
Πηγή: alfavita.gr

Θα μπορούσε άραγε η λογοτεχνία να αποτελέσει αρωγό για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας; Η αλήθεια είναι πως το να προσπαθήσεις να μάθεις μια νέα γλώσσα μέσα από λογοτεχνικά κείμενα δεν είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος. Ίσως μερικές φορές η μέθοδος αυτή γίνει κουραστική και κοπιαστική με αποτέλεσμα να κάνει τον αναγνώστη να αφήσει το εγχείρημά του.

Εκτός από τις κλασικές και σίγουρες μεθόδους για να μάθετε κάποια ξένη γλώσσα (δηλαδή μαθήματα με καθηγητή), μπορείτε να ξεκινήσετε την επαφή σας με την νέα γλώσσα ενδιαφέροντος μέσα από λογοτεχνικά κείμενα. Το ιδανικότερο θα ήταν να συνδυάσετε πολλά πράγματα μαζί ώστε να μάθετε ακόμα πιο γρήγορα και διασκεδαστικά μια νέα γλώσσα. Εκτός από τα μαθήματα με τον καθηγητή, μπορείτε να παρακολουθείτε ταινίες στην γλώσσα ενδιαφέροντος χωρίς υπότιτλους αλλά και να επιλέξετε ένα ωραίο βιβλίο. Έτσι θα εξασκήσετε όχι  μόνο την ακουστική αλλά και την αναγνωστική σας ικανότητα.

Βιβλίο και εκμάθηση ξένης γλώσσας: Βελτίωση και εμπλουτισμός μια γλώσσας που ήδη γνωρίζετε

Με ένα βιβλίο μπορείτε να εξελίσσετε και να βελτιώσετε και μια γλώσσα που ήδη γνωρίζεται. Για παράδειγμα μπορείτε να αγοράσετε το αγαπημένο σας βιβλίο στην Αγγλικά και να ξεκινήσετε να το διαβάζετε προσπαθώντας να καταλάβετε τις λέξεις και όχι τόσο το νόημα ή την πλοκή. Εάν επιλέξετε δηλαδή ένα βιβλίο που ήδη έχετε διαβάσει στα Ελληνικά θα επικεντρωθείτε στα γραμματικά φαινόμενα και τον  εμπλουτισμό του λεξιλογίου. Όσο προχωράει το αναγνωστικό σας επίπεδο μπορείτε να επιλέξετε πολυσέλιδα βιβλία που θα διαβάσετε για πρώτη φορά. Η τριβή που θα δημιουργηθεί με την γλώσσα θα είναι προς όφελός σας.

Διαβάζοντας ένα ξενόγλωσσο βιβλίο θα δεν εμπλουτίσετε απλά το λεξιλόγιό σας, αλλά θα διεγείρει και την δημιουργική σας φαντασία. Το λογοτεχνικό κείμενο θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πλήθος συναισθημάτων και να εξετάσετε τα πολιτισμικά γνωστικά αντικείμενα. Ο λόγος των λογοτεχνικών κειμένων είναι συναισθηματικά φορτισμένος.  Η λογοτεχνία αποτελεί μια προφανή πηγή ποικιλίας στη χρήση λέξεων και λεξιλογίου, δίνοντας τη δυνατότητα στο μαθητή να αναπτύξει όχι μόνο την ενεργό λεξική γνώση, αλλά και τη δημιουργική χρήση της λέξης.

ξενόγλωσσα
Πηγή: nytimes.com

Βιβλίο και εκμάθηση ξένης γλώσσας: Ξεκινώντας από το μηδέν

Εάν κάνετε την αρχή σε μια νέα γλώσσα, επιλέξτε παραμύθια. Προμηθευτείτε και ένα λεξικό ώστε να μπορείτε να μεταφράζεται άγνωστες λέξεις. Σαφώς δεν θα είναι εύκολο. Ξεκινώντας με εικονογραφημένα παραμύθια θα έχετε την ευκαιρία να βλέπετε εικόνες και να δίνετε αμέσως ένα υποθετικό νόημα στο κείμενο που διαβάζετε. Έτσι θα αφομοιώσετε πιο εύκολα τις λέξεις που θα συναντάτε. Τα παραμύθια ή τα κείμενα που προορίζονται για μικρά παιδιά είναι κατάλληλα διαμορφωμένα για να προσφέρουν μάθηση. Όπως θα βοηθούσε ένα παιδί της τάδε χώρας, έτσι θα βοηθήσει και εσάς να θέσετε τις βάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ιδανικότερο θα ήταν να συνδυάσετε το βιβλίο με μερικά εισαγωγικά μαθήματα, είτε είναι με καθηγητή είτε είναι από κάποιο site στο διαδίκτυο.

Εάν ξεκινάτε την εκμάθηση μια ξένης γλώσσας με την πολύτιμη συμβολή ενός καθηγητή, ζητήστε του να σας προτείνει λογοτεχνικά κείμενα που είναι κατάλληλα για έναν αρχάριο μαθητή.

Τα ξενόγλωσσα βιβλία εκμάθηση γλώσσας δεν είναι τυχαίο που περιέχουν πληθώρα κειμένων. Το περιεχόμενο αυτών γίνεται πιο περίπλοκο ανάλογα με το επίπεδο του μαθητή.

Στην χώρα μας κυκλοφορούν πολλά ξενόγλωσσα βιβλία. Δεν θα είναι δύσκολο να βρείτε ένα βιβλίο στην γλώσσα που έχετε επιλέξει να μάθετε. Σκεφτείτε επίσης να διαβάσετε περιοδικά ή και κόμικς. Το ιδανικότερο είναι να αποφύγετε τα ποιήματα, καθώς η χρήση της γλώσσας γίνεται κυρίως μεταφορικά, υπάρχουν πιο λυρικές λέξεις και πιο δυσνόητα νοήματα.

Βιβλίο και εκμάθηση ξένης γλώσσας: Ποια γλώσσα να επιλέξω;

Σαφώς το εγχείρημα αυτό δεν είναι επιτεύξιμο εάν η νέα γλώσσα που θέλετε να μάθετε έχει διαφορετικό αλφάβητο και χαρακτήρες, όπως για παράδειγμα η ρωσική ή κινεζική γλώσσα. Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για ινδοευρωπαϊκές γλώσσες με κοινό αλφάβητο και χαρακτήρες. Οι περισσότερες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες έχουν πολλά γλωσσικά δάνεια και αντιδάνεια. Φυσικά η γνώση της αγγλικής θα σας βοηθήσει ακόμα περισσότερο να καταλάβετε μια νέα γλώσσα, καθώς θα συναντήσετε πολλές λέξεις παρόμοιες.

Εάν επιλέξετε να μάθετε μια νέα γλώσσα με την ανάγνωση βιβλίων, ιδανικά προτιμήστε μια νέα γλώσσα η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με μια γλώσσα που ήδη ξέρετε. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε ποιες γλώσσες είναι κοντά τόσο γλωσσολογικά όσο και γραμματικά. Για παράδειγμα τα Ισπανικά και τα Ιταλικά θεωρούνται πιο εύκολα καθώς είναι κοντά στην φιλοσοφία των Ελληνικών και μοιράζονται πολλές κοινές λέξεις.

ξένη γλώσσα
Πηγή: petroperu.com.pe

Επίλογος

Σαφώς δεν είναι εύκολο να μάθετε μια τελείως άγνωστη γλώσσα μέσα από ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Πρέπει να διαθέσετε πολύ χρόνο και μεράκι, ώρες ψαξίματος και συνεχούς μελέτης. Όμως, εάν γνωρίζεται έστω και τα βασικά, επιλέξτε ένα βιβλίο στην γλώσσα ενδιαφέροντος. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Θα προσεγγίσετε μια γλώσσα πολιτισμικά, συναισθηματικά, γεωγραφικά, μορφολογικά και συντακτικά. Το βιβλίο δεν θα σας δείξει μόνο λέξεις. Θα σας ταξιδέψει και θα σας φέρει κοντά με τον πολιτισμό και τον τρόπο σκέψης της χώρας.

 

Πηγή:

  • http://mareponticum.bscc.duth.gr/index_htm_files/Savvidou_pi.pdf – Η θέση της λογοτεχνίας στα εγχειρίδια της τουρκικής γλώσσας στο ελληνικό Γυμνάσιο και η διδακτική της αξιοποίηση. (09/10 – 18:00)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;