Βιβλία ψυχολογίας, μία νέα τάση στα βιβλιοπωλεία και στον τρόπο ζωής

SHARE

Βιβλία ψυχολογίας
Απλή ψυχολογία

Μία από τις νέες τάσεις στα βιβλιοπωλεία και στον τρόπο ζωής του 21ου αιώνα είναι η ανάγνωση βιβλίων ψυχολογίας. Πρόκειται για μια ψυχολογία εκλαϊκευμένη συνήθως, δοσμένη με απλά και στερεοτυπικά παραδείγματα τύπου «τρίτο πρόσωπο στη σχέση», «πώς να τα συνδυάσεις όλα» και κέρδισε τη χαμένη σου αυτοεκτίμηση» και άλλα παρεμφερή θέματα. Το αγοραστικό κοινό σε μια προσπάθεια να βρουν λύση μέσα από ένα ανάγνωσμα – γεγονός που όντως μαρτυρά μια καλή προσπάθεια- πιάνεται θύμα εύκολων δημιουργημάτων που απλουστεύουν πολλά και βαθιά θέματα με κίνδυνο συχνά να οδηγήσουν σε παρερμηνείες και πανάκειες λύσεις.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες τείνουν τα τελευταία χρόνια να προτείνουν σε ψυχικά νοσούντες ασθενείς την ενασχόληση με τη φύση και με αντίστοιχες δραστηριότητες. Είναι, μάλλον, καιρός να σπάσουμε τα δεσμά μας σε κάθε επίπεδο και να σταματήσουμε να ακολουθούμε τον όχλο. Τη μάζα που τρέχει σε ράφια βιβλιοπωλείων με βιβλία εύκολης ψυχολογίας με τίτλους τύπου «10 τρόποι να απαλλαγείτε από το άγχος». Και ερωτά κανείς: Τι σπουδάζουν, λοιπόν, οι ψυχολόγοι τόσα χρόνια; Κάποια θέματα άπτονται ψυχολογικής υποστήριξης και παρέμβασης, ενώ κάποια άλλα ίσως να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Σίγουρα ένα βιβλίο ίσως βοηθήσει, αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Και φυσικά, το να ψάχνεις το βιβλίο  με τον τίτλο του προβλήματός σου, αναμένοντας στη σελίδα 45 κάτω-κάτω να σου περιγράφει τη λύση για να ξυπνήσεις άλλος άνθρωπος, δεν μπορεί να αποβεί χρήσιμο. Θα ήταν πιο ωφέλιμο σε πολλαπλά επίπεδα να ανοίξεις ορίζοντες, να ξεκινήσεις νέα πράγματα, να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, να αναζητήσεις τις λύσεις που είναι διαμορφωμένες ειδικά για σένα και να διαβάσεις ένα βιβλίο που θα σε ταξιδέψει και θα σε αποφορτίσει. Αν πάλι, υπάρχει ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη είναι προτιμότερο να την αναζητήσεις σε κάποιον ειδικό και όχι σε μεταφράσεις αμερικανικών best sellers που γράφονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Advertisement

Τα βιβλία είναι σύμμαχος σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής του καθενός μας, ωστόσο είναι σημαντικό να στηρίζονται σε ώριμες επιλογές. Απαιτούν, επομένως, ψάξιμο, χρόνο και κριτική σκέψη. Για παράδειγμα, το τι είναι αισιοδοξία μπορείς να το διδαχθείς άμεσα και αληθινά μέσα από το βιβλίο της Κορομηλά «Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα» όπου ο ήρωας παρ’ όλες τις αλλαγές δε γκρίνιαξε στιγμή, παρά από ένα βιβλίο με τίτλο «Γίνετε αισιόδοξοι»… Τροφή για σκέψη και ανάγνωση…

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Μπερτσιά Βασιλική και είμαι εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση! Αγαπώ το διάβασμα, τα ταξίδια και τα ζώα! Επιλέγω να περνώ τον χρόνο μου δημιουργικά κάνοντας συνεχώς νέα πράγματα και ανακαλύπτοντας νέους ορίζοντες γνώσης και εμπειρίας!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG