βιβλία που δεν χρειάζεστε πια

Εσείς τι κάνετε με τα βιβλία που δεν χρειάζεστε πια;

SHARE

Για έναν βιβλιόφιλο τα βιβλία είναι κάτι περισσότερο από μερικές σελίδες χαρτί. Πολλά από αυτά γεννούν συναισθήματα και μόνο στην όψη τους ή άλλα αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένες στιγμές στη ζωή του αναγνώστη τους. Κι όμως, κάποια παραμένουν ξεχασμένα ή σχεδόν αχρησιμοποίητα στις βιβλιοθήκες μας έρμαια της σκόνης και της υγρασίας. Κι επειδή είναι γνωστό πως το σκουπίδι του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου, παρακάτω θα βρείτε τρόπους να ξαναδώσετε ζωή στα βιβλία που δεν χρειάζεστε πια, αλλά δεν θέλετε να δείτε στον κάδο των σκουπιδιών.

 

Ανακυκλώστε τα

βιβλία που δεν χρειάζεστε πια
www.greatreads.buzz

 

Μπορεί να φαίνεται έτσι, αλλά δεν είναι το ίδιο με το να τα πετάτε. Ένα φθαρμένο βιβλίο που δεν μπορεί πλέον να διαβαστεί δεν χρειάζεται να επιβαρύνει το περιβάλλον. Μπορείτε να τα μεταφέρετε στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης και να κάνετε και μια καλή πράξη! Αν, βέβαια, προτιμάτε μια πιο οργανωμένη προσέγγιση, ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε πως κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στα πλαίσια του προγράμματος «Το Χαρτί του Μέλλοντος μας» συγκεντρώνει και ανακυκλώνει χιλιάδες σχολικά (και όχι μόνο) βιβλία και τετράδια. Τα χρήματα που μαζεύονται από αυτή την προσπάθεια αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

 

Δωρίστε τα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά και νέους

βιβλία που δεν χρειάζεστε πια
www.arsis.gr

 

Τα παλιά σας παιδικά κι εφηβικά βιβλία σίγουρα σας προκαλούν νοσταλγία, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, δεν πρόκειται να τα ξαναδιαβάσετε. Μαζέψτε, λοιπόν, μερικά από αυτά και χαρίστε τα σε παιδιά που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Η Τράπεζα συλλογής ειδών «Συν – πράξη» δέχεται είδη πρώτης ανάγκης, ένδυσης και υπόδησης, αλλά και βιβλία και σχολικά είδη και τα μοιράζει σε άστεγους, μετανάστες και άπορους συνανθρώπους μας. Επίσης, το Κέντρο προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ» χρειάζεται παιδικά παραμύθια σε καλή κατάσταση για τα σπίτια όπου στεγάζει βρέφη και παιδιά που βρίσκονται για μεγάλο διάστημα ή και μόνιμα μακριά από τις οικογένειές τους.

Advertisement

 

Δωρίστε τα σε φυλακές

Είναι σημαντικό να βλέπουμε τους ανθρώπους στα σωφρονιστικά ιδρύματα ως άτομα που έχουν το δικαίωμα της εξέλιξης και της μάθησης. Οι βιβλιοθήκες των φυλακών είναι συνήθως πολύ μικρές και οι τίτλοι των βιβλίων περιορισμένοι. Αν αναρωτιέστε τι είδους βιβλία είναι αποδεκτό να στείλετε εκεί, αυτό δεν πρέπει να σας αγχώνει. Δέχονται σχεδόν τα πάντα, με εξαίρεση στα αναγνώσματα με σεξουαλικό, βίαιο ή προσηλυτιστικό περιεχόμενο. Μάλιστα, δεν ζητούν μόνο βιβλία λογοτεχνίας, αλλά και θρησκευτικά και ψυχολογικά, εγκυκλοπαίδειες, ακόμα και βιβλία επαγγελματικού προσανατολισμού.

 

Προσφέρετέ τα σε δημοτικές ή σχολικές βιβλιοθήκες

βιβλία που δεν χρειάζεστε πια
www.xalkidikipolitiki.gr

 

Τα βιβλία που δεν χρειάζεστε και είναι σε καλή κατάσταση μπορούν να ξαναζωντανέψουν την τοπική δημοτική σας βιβλιοθήκη ή να εμπλουτίσουν αυτήν στο σχολείο της γειτονιάς σας. Βιβλία για παιδιά από 5 έως 18 χρονών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αν, μάλιστα, είστε γονείς μπορείτε να επιδιώξετε μια συλλογική δράση μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου σας.

 

Μετατρέψτε τα

Δυστυχώς, πολλά αγαπημένα μας βιβλία έχουν φθαρεί, σκιστεί ή καταστεί δυσανάγνωστα με το πέρασμα του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση, αν αφήσετε το καλλιτεχνικό σας ταλέντο και τη φαντασία σας ελεύθερα μπορείτε να τα μετατρέψετε σε διάφορα διακοσμητικά ή και χρηστικά αντικείμενα. Ένα παλιό βιβλίο μπορεί να μεταμορφωθεί σε σελιδοδείκτη ή ακόμα και σε κορνίζα ή τσάντα. Περισσότερες ιδέες για να αξιοποιήσετε τα παλιά σας βιβλία θα βρείτε εδώ.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μια εκολαπτόμενη φαρμακοποιός μεγαλωμένη με τις αξίες και τις αρχές του Harry Potter, λάτρης του καφέ και του καλού φαγητού και πάντα σε mood για ένα ταξιδάκι.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG