Βιβλίο και χαρακτήρας: μια σχέση βαθύτατη

βιβλίο
Πηγή: immomy.gr

Aλήθεια, πόσες φορές έχετε ξεκινήσει ένα βιβλίο και το έχετε τελειώσει χωρίς σταματημό; Το διάβασμα ενός μυθιστορήματος είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία και έχει πολλαπλούς παράγοντες, που επηρεάζουν τον αναγνώστη. Μερικές από αυτές είναι η ψυχοσύνθεση του δέκτη, οι συγκεκριμένες ψυχοσυναισθηματικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται, οι καταβολές του και η χρονική στιγμή, που αποφασίζει να διαβάσει οποιοδήποτε έργο.

Το μεγάλο ερώτημα γύρω από αυτή την θεματική είναι αν όντως υπάρχουν τα κατάλληλα βιβλία για κάθε περίσταση. Μία πρώτη προσέγγιση του θέματος θα οδηγούσε σε αρνητική απάντηση αλλά μία πιο  πολύπλευρη θεώρηση θα αποκάλυπτε ότι τα ίδια τα βιβλία περιγράφουν με έντεχνο τρόπο ανθρώπινες καταστάσεις, οπότε το καθένα μπορεί να κριθεί κατάλληλο για ανάλογες περιστάσεις και ηλικιακές ομάδες.

Αρχικά, η κλασική λογοτεχνία έχει άμεση σχέση με πιο ηλικιωμένους αναγνώστες, αφού τους μεταφέρει στα νεανικά τους χρόνια. Ο Τολστοϊ, ο Ντοστογιέφσκι, ο Καραγάτσης, ο Βασιλικός ή ο Ξενόπουλος από την εγχώρια σκηνή διαβάζονται άνετα και με ευχαρίστηση από έναν συνταξιούχο ένα ήρεμο πρωϊνό στο σπίτι του.

Πηγή:panelladikes.blogspot

Aκόμη, πιο πρόσφατοι συγγραφείς προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη νεότερη γενιά.  Ανταποκρίνονται στις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς τους και διαθέτουν μία σύγχρονη προσέγγιση των κοινωνικών συμφραζομένων. Οι αναγνώστες διακρίνουν τον εαυτό τους στους χαρακτήρες μοντέρνων κειμένων. Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να απαριθμήσουμε μία πληθώρα καλλιτεχνών που είναι παραγωγικότατοι. Κάποιοι από αυτούς είναι οι Τιμ Ρόμπινς, Βερονίκη Οβάλντε, Ρόναλντ Τζιφαρτ και άλλοι. Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλοί δημιουργοί και ήταν τελείως ενδεικτική η αναφορά των παραπάνω ονομάτων.

Συνεχίζοντας και καταλήγοντας, ουσιαστικά, σημειώνουμε την ευαίσθητη εφηβική λογοτεχνία με τις ιδιαιτερότητες και την ομορφιά της. Γρήγορη εναλλαγή σκηνών, ανατροπές στην πλοκή, νεανικοί χαρακτήρες και σκοτεινή ατμόσφαιρα. Το αστικό περιβάλλον και όλα τα αδιέξοδα που το χαρακτηρίζουν συναρπάζει τους έφηβους. Η βία, το άσχημο οικογενειακό περιβάλλον και η εμπλοκή με καταστάσεις παρανομίας και ναρκωτικών ουσιών είναι ζητήματα που αφορούν τους νέους. Τέτοιοι συγγραφείς είναι οι Sarrah Dessen, Sophie Kinsella, Jack Canfield, Rick Riordan κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

βιβλίο
Πηγή: ogdoo.gr

Βιβλίο και περιστάσεις

Όπως συμπεραίνουμε, η άποψη ότι υπάρχει ένα βιβλίο για κάθε περίσταση και το γεγονός ότι κάθε ηλικία διαθέτει συγκεκριμένες αναγνωστικές εκτιμήσεις μπορεί να υποστηριχτεί με επιχειρήματα που προκύπτουν από την καθημερινή δραστηριότητα του μέσου αναγνώστη. Ποιο είναι το αγαπημένο βιβλίο του καθενός και ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στο να το θεωρήσει ως το καλύτερο βιβλίο για αυτόν; Αυτό το ερώτημα επιβεβαιώνει τα προλεγόμενα και ενισχύει αυτή την άποψη.

Καταλήγοντας δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε μία μονόπλευρη θεώρηση για τις αναγνωστικές προτιμήσεις κάθε πολίτη. Αφενός, η ιδιοσυγκρασία κάθε ανθρώπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη τελική επιλογή του βιβλίου  κι αφετέρου η καθημερινότητα και η επαφή με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Μία μανιχαϊστική άποψη δεν θα αποτελούσε ολοκληρωμένη οπτική για το μεγάλο ερώτημα της προτίμησης κάθε αναγνώστη. Η επιθυμία για αγορά ενός μυθιστορήματος ή οποιούδηποτε άλλου συγγραφικού δημιουργήματος μπορεί να προέρχεται από πάμπολλες αιτίες. Ο συνδυασμός της προσωπικότητας του κάθε χαρακτήρα με τις κοινωνικές συναναστροφές οδηγεί στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου. Πολλές φορές η επιλογή ενός αναγνώσματος είναι απόρροια μίας βαθύτερης αγωνία ή ανησυχίας που βιώνουμε και επιζητούμε μία ανακούφιση ή απάντηση μέσα στις σελίδες του εκάστοτε βιβλίου.

Πηγές:

1.  https://xn--ixauk7au.gr/forum/index.php?threads (Τελευταία πρόσβαση: 3/11/2014)

 


Podcast

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χάρης Παπαεμμανουήλ

Ένας παρατηρητής του χαμένου χρόνου μέσα σε μία διασκεδαστική κοινωνία!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;