10+1 βιβλία για φιλόζωους

SHARE

Τα ζώα ταυτίζονται συνήθως στην ανθρώπινη συνείδηση με τη συντροφικότητα, την παρέα, τον πιστό φίλο, τον σύμμαχο ή ακόμη και τον ψυχοθεραπευτή. Αρκεί να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και το σκύλο, το δελφίνι ή το άλογο. Στη λογοτεχνία είθισται τα ζώα να αποκτούν από τους δημιουργούς τους ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά ή να λειτουργούν αλληγορικά με στόχο τη μετάδοση μηνυμάτων ή ακόμη και την έντεχνη αυτοκριτική του αναγνώστη.

Ας δούμε παρακάτω 10+1 έργα της ξενόγλωσσης λογοτεχνίας: 

  1. Ο μικρός πρίγκιπας-Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ    

Ο Μικρός πρίγκιπας γνωρίζει την αλεπού και συνδέεται συναισθηματικά μαζί της. Προκύπτει μία σπουδαία φιλία με χαρακτηριστικά την αφοσίωση, τη φροντίδα, τη μοναδικότητα και την αυτοθυσία. Μια φιλία τόσο διαφορετική, αλλά και τόσο ξεχωριστή. Ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ τονίζει την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία και συντροφικότητα μέσα από την αντιπαραβολή του σύγχρονου αποπνικτικού τρόπου ζωής που δεν αφήνει χρονικά περιθώρια για συναισθηματικούς δεσμούς. 

Εκδόσεις Πατάκη

2. Η φάρμα των ζώων-Τζορτζ Όργουελ

Αναφέρεται με αλληγορικό τρόπο σε μία ουτοπική ιστορία κατά την οποία τα ζώα μιας φάρμας μη ανεχόμενα την σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου-αφέντη επαναστατούν. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στα γεγονότα μετά την Επανάσταση και τη διαμόρφωση της κοινωνίας των ζώων της φάρμας κατά την ανεξαρτησία τους από τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα στο βιβλίο αντανακλώνται τα γεγονότα που οδήγησαν στη Ρωσική Επανάσταση του 1917. 

Εκδόσεις Κάκτος

3. Το θεώρημα του παπαγάλου-Ντενί Γκετζ

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας παπαγάλος με τα μαθηματικά; Πώς μπορούν να συνεργαστούν ο παπαγάλος, ένας ηλικιωμένος πρώην βιβλιοπώλης, ένα κουφό αγόρι και τα ετεροθαλή δίδυμα αδέρφια του, διάνοιες στα μαθηματικά, στη διαλεύκανση ενός φόνου που συνέβη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους; Ποια θεωρήματα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να επιλύσεις τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις της καθημερινής ζωής; Πόση λογοτεχνία μπορεί να χωρέσει σε μια εξίσωση; Το μυθιστόρημα του Ντενί Γκετζ, που ενθουσίασε κριτικούς και χιλιάδες αναγνώστες σε δεκάδες χώρες, είναι μια γοητευτική λογοτεχνική περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο της ιστορίας των μαθηματικών.

Advertisement

Εκδόσεις Κέδρος

4. Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ-Julians Barnes

Ο παπαγάλος του Φλομπέρ ονομαζόταν Λουλού και η ηρωίδα του έργου, Φελισιτέ, πίστευε πως ήταν φορέας του Αγίου Πνεύματος και του απέδιδε θεϊκές ιδιότητες. Στη Γαλλία, όμως, ο γιατρός ανακαλύπτει πως υπάρχει ένας αριθμός παπαγάλων που διεκδικούν την αποκλειστικότητα του εμπνευστή του Φλομπέρ. Η αναζήτησή του είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη, καθώς αδυνατεί να αντλήσει συγκεκριμένα συμπεράσματα από τις αποσπασματικές πληροφορίες που συλλέγει. Από την έρευνα του δεν μπορεί να εξάγει έναν αξιόπιστο απολογισμό του παρελθόντος, καθώς οι φωνές που φτάνουν σ αυτόν είναι όπως οι κραυγές ενός παπαγάλου: αποσπάσματα και ποτέ ολόκληρος ο λόγος.Ο «Παπαγάλος του Φλωμπέρ», όταν κυκλοφόρησε το 1984,  χαρακτηρίστηκε ως εμβληματικά μεταμοντέρνο, λόγω της ιδιαιτερότητας του ύφους. 

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

5. Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου-ΑΡΙΚΑΓΟΥΑ ΧΙΡΟ

Ένας αδέσποτος γάτος ζει σε ένα πάρκιγκ στο σύγχρονο Τόκιο. Για τίποτα στον κόσμο δεν θα αντάλλασσε την ελευθερία του με την άνεση ενός διαμερίσματος. Την ημέρα, όμως, που τον χτυπά ένα αυτοκίνητο καταφεύγει στη βοήθεια του νεαρού Σατόρου, που τον φροντίζει, του προσφέρει τη ζεστασιά ενός σπιτικού και του δίνει το όνομα Νάνα. Πέντε χρόνια αργότερα ο Σατόρου ξεκινά ένα ταξίδι με το βαν του, σχεδιάζοντας να επισκεφτεί τρεις παλιούς παιδικούς του φίλους. Στο πλευρό του βρίσκεται ο Νάνα, που είναι χαρούμενος γι’ αυτή την εμπειρία παρόλο που δεν γνωρίζει τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού. Με φόντο την εναλλαγή των εποχών στην Ιαπωνία, η ιστορία του Νάνα χαρτογραφεί τα συναισθήματα που προκαλούν οι αναπάντεχες λοξοδρομήσεις της ζωής, εξυμνώντας την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας.

Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

6. Το εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο-Πόσουμ- Τόμας Σ.Έλιοτ

βιβλία για φιλόζωους

Advertisement

Το “Εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο-Πόσουμ”, ένα βιβλίο κεφάτο, σπινθηροβόλο, πλούσιο, με παιγνιώδεις ρυθμούς και ομοιοκαταληξίες, είναι τελείως διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα έργα του Έλιοτ. Και παρά το γεγονός πως, κατά μία έννοια, έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, εξακολουθεί να παραμένει το λιγότερο μεταφρασμένο έργο του Έλιοτ και το λιγότερο σχολιασμένο. Γάτες…γάτες παντού! Γάτες με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, οι οποίες υιοθετούν κάθε ανθρώπινη συνήθεια. Τα χαρακτηριστικά των προσώπων που κρύβονται πίσω από τις γάτες του Γέρο-Πόσουμ έχουν αποδοθεί με αστείρευτη σάτιρα και χιούμορ.

Εκδόσεις Άγρα

 

7. Μεταμόρφωση-Φραντς Κάφκα

Ο Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνάει ένα πρωί μεταμορφωμένος σε έντομο. Με αυτή τη βάση και μέσα από τα μάτια ενός ήρωα-εντόμου, ο Κάφκα στήνει μια καθαρά ρεαλιστική ιστορία, ένα απολύτως πιστευτό ψυχολογικό πείραμα, που υπογραμμίζεται από πλήθος οδυνηρά εύστοχων λεπτομερειών στην περιγραφή προσώπων και πραγμάτων. Αριστοτεχνικά ο Κάφκα ξετυλίγει τις αγωνίες, τις ενοχές και την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου.  

Εκδόσεις Πατάκη

8. Καρδιά σκύλου-Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

βιβλία για φιλόζωους

Μόσχα, τέλη του 1924. Ο καθηγητής Φ.Φ. Πρεομπραζένσκι μαζί με τον βοηθό του δρ. Μπορμεντάλ επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν στον αδέσποτο σκύλο Σάρικ την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεαρού άντρα. Η έκβαση όμως του πειράματος είναι εντελώς αναπάντεχη. Ο αγαθός Σάρικ μετατρέπεται σε έναν ανυπόφορο αγροίκο, που περιφρονεί κάθε κανόνα ευπρέπειας και ανατρέπει τη γαλήνια καθημερινότητα στο αριστοκρατικό διαμέρισμα του διεθνούς φήμης καθηγητή. Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, σε αυτή τη σατιρική νουβέλα επιστημονικής φαντασίας, διακωμωδεί κάθε επίδοξο αναμορφωτή αλλά και την καθημερινή ζωή στη Ρωσία τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση.

Εκδόσεις Αντίποδες

9. Άνθρωποι και ζώα-Ίντρα Σίνχα

βιβλία για φιλόζωους

Advertisement

Το Ζώο είναι ένα τετράποδο εικοσάχρονο αγόρι το οποίο ορφάνεψε τη νύχτα της μεγάλης καταστροφής στην πόλη του, μετά την έκρηξη ενός αμερικανικού εργοστασίου χημικών. Ζει στους δρόμους, ώσπου τον ανακαλύπτει η Νίσα, ένα συνομήλικό του κορίτσι, που τον βοηθάει να ενταχθεί σε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι αγωνίζονται για τη δικαίωση της πόλης τους ενάντια στο εργοστάσιο. Το Ζώο την ερωτεύεται τρελά κι απελπισμένα, και προσπαθεί να δηλητηριάσει τον αγαπημένο της, Ζαφάρ, ο οποίος είναι και ο ηγέτης του αγώνα. Ταυτόχρονα, την πόλη αναστατώνει ο ερχομός μιας μυστηριώδους Αμερικανίδας γιατρού, της Έλι, που γεννά στην ψυχή του Ζώου την ελπίδα ότι θα μπορέσει μια μέρα να γιατρευτεί και να σταθεί στα δυο του πόδια…Ένα βιβλίο βασισμένο στη συγκλονιστική πραγματική ιστορία του ανθρώπου που ονομάστηκε ο Κουασιμόδος της Πραντές, γεμάτο ειλικρίνεια, πόνο αλλά και χιούμορ.

Εκδόσεις Ψυχογιός

10. Ο σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί-Χουάνγκ Σαν-Μι

βιβλία για φιλόζωους

Αυτή είναι η ιστορία μιας σκυλίτσας που την έλεγαν Μαλλιαρούλα. Γεννημένη παρακατιανή, λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής της περνάει τον περισσότερο καιρό της στην ηλιόλουστη αυλή του σπιτιού του αφεντικού της.Έχει όνειρα και προσδοκίες, ακριβώς όπως όλοι εμείς. Μα κάθε χειμώνα, μαύρα σύννεφα κατεβαίνουν και η Μαλλιαρούλα βρίσκεται αντιμέτωπη με δοκιμασίες που θα πρέπει να ξεπεράσει. Μέσα απ’ τα σύννεφα, κι ακόμα περισσότερο πέρα από τις πύλες της αυλής του αφεντικού της, βρίσκεται η πιθανότητα της φιλίας, της μητρότητας και της ευτυχίας – όλα αυτά είναι εκεί έξω και την περιμένουν, φτάνει η Μαλλιαρούλα να μπορέσει να τα κρατήσει, να τα φέρει στο σπίτι και να μας δείξει ότι η ίδια η ζωή είναι η πιο συναρπαστική περιπέτεια που θα ζήσουμε ποτέ. 

Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

 

10 +1. Μόμπι Ντικ ή Η φάλαινα-Μέλβιλ  Χέρμαν

βιβλία για φιλόζωουςΈνα κολοσσιαίο έργο που εκτός από την πλοκή δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτό το τεράστιο θηλαστικό, τη φάλαινα. Πρόκειται για μια θαλασσινή περιπέτεια γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές.  Με αφηγητή τον ναύτη Ισμαήλ, παρακολουθούμε το ταξίδι ενός σαλεμένου καπετάνιου, του Αχαάβ, που έχει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να σκοτώσει μια θηριώδη λευκή φάλαινα με το όνομα Μόμπι Ντικ, η οποία σε ένα προηγούμενο ταξίδι τού είχε κόψει το πόδι σε μια μονομαχία τους στη θάλασσα. 

Εκδόσεις GUTENBERG

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εργάζομαι στην ιδιωτική εκπαίδευση ως φιλόλογος διδάσκοντας Αρχαία και Λατινικά! Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία ακούγοντας ένα αγαπημένο κομμάτι στο πικάπ! Διαχειρίστρια του ιστότοπου: www.arxaia-latinika.gr

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG